ΔΕΡΥΝΕΙΑ: “Στα χαρακώματα” για μεταρρύθμιση – Νέα απάντηση “των 5” που σήκωσαν αντάρτικο

"Αλίμονο εάν αντί ηγέτες των δημοτών της πόλης μας και σημαιοφόροι των αγώνων αυτού του τόπου για προκοπή, μετατραπούμε σε εκτελεστικά κομματικά όργανα αδιαφορώντας για την ευημερία του λαού που μας εξέλεξε"

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με νέα επιστολή επανήλθαν οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι Δερύνειας που ζητούν λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο που να καθορίζει το μέλλον του Δήμου ως προς τις συνενώσεις.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αννίτα Λίλη, Λούκας Πολυκάρπου, Χρίστος Τόφιας, Νίκος Χαραλάμπους και Αντρέας Γρηγορίου απέστειλαν απαντητική επιστολή στην επιστολή που απέστειλε στις 30 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Δερύνειας με νομική γνωμάτευση στην οποία εξηγούσε τους λόγους που το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούσε να λάβει οποιαδήποτε απόφαση ως προς τις συνενώσεις για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΡΥΝΕΙΑ: “Χαρτοπόλεμος” για συνενώσεις “Όχι” Καραγιάννη σε σύγκληση συνεδρίας

“Έχετε καταστεί διαπρύσιος κήρυκας της συνένωσης Δερύνειας – Φρενάρους – Αχερίτου”

Στη νέα επιστολή που απέστειλαν οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι προς τον Δήμαρχο Δερύνειας διερωτούνται τα ακόλουθα:

  1. Εφόσον κατά την άποψη εσάς και του νομικού συμβούλου, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για ζητήματα συνενώσεων, γιατί τότε έχετε καταστεί διαπρύσιος κήρυκας της συνένωσης της Δερύνειας με το Φρέναρος και την Αχερίτου;
  2. Εφόσον δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε δυνάμει ποιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου διαμηνύετε ανά το παγκύπριο τη δήθεν βούληση των δημοτών της πόλης μας;
  3. Εφόσον δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου, πώς τότε εκπονήσατε ή και εξασφαλίσατε “έκθεση” ή και “μελέτη” που να δικαιολογεί την συνένωση με το Φρέναρος και την Αχερίτου;
  4. Δυνάμει ποιας απόφασης, ποιας έγκρισης και ποιας εξουσίας (και ποιος άραγε θα καταβάλει το κόστος) αναθέσατε σε εξωτερικό δικηγόρο τη λήψη νομικής γνωμάτευσης κατά πόσον το δημοτικό συμβούλιο δύναται ή όχι να λάβει τέτοιες αποφάσεις;

Επειδή αποταθήκαμε και εμείς σε νομικό σύμβουλο, σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 5 του πρί Δήμων Νόμου:

“Ο Υπουργός κατόπιν αιτήσεως υποβληθείσας εις αυτόν υπό της αρχής οιασδήποτε μονάδος τοπικής διοικήσεως ή εφ’ όσον ήθελε κρίνει ότι είναι επιθυμητή η συγχώνευσης τοιαύτης μονάδος τοπικής διοικήσεως μετά ομόρου αυτής δήμου.

Πρόσθετα και παράλληλα της ανωτέρω διάταξης, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Δήμων Νόμου:

“Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερόμενων αρχών τοπικής διοίκησης και αφού ακούσει τις απόψεις τους, με διάταγμα δημοσιευμένο στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, να επανακαθορίζει, τροποποιεί, επεκτείνι ή περιορίζει τα δημοτικά όρια δήμου που συστάθηκε με βάση τις διατάξεις του παρόντος  νόμου.”

Για αμφότερες τις ανωτέρω νομοθετικές πρόνοιες, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι που λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις για να προχωρήσει στις αντίστοιχες αιτήσεις.

Παρακαλώ όπως υπενθυμίσετε στον Νομικό σύμβουλο του Δήμου τις ανωτέρω νομοθετικές πρόνοιες και εξουσίες του Δήμου, τις οποίες δεν συμπεριέλαβε στην γνωμάτευσή του.

Πέραν και ανεξάρτητα των ανωτέρω, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ουσιαστικά θα καταργήσει τον Περί Δήμων Νόμο και τις εξουσίες που εμπεριέχονται σε αυτόν και θα αντικατασταθεί με νέα νομοθετήματα. Τον ίδιο νόμο που οδηγείται σε κατάργηση, εσφαλμένα ερμηνευμένος από εσάς ή και το νομικό σας σύμβουλο, προβάλλετε ως ασπίδα για αποφυγή συζήτησης. Συνακόλουθα, αποτελεί ιστορική υποχρέωση και καθήκον των εκπροσώπων του λαού της Δερύνειας, ήτοι το Δημοτικό Συμβούλιο, να λάβει και να κοινοποιήσει τις θέσεις και αποφάσεις του για το μέλλον του τόπου του και να μην καταφεύγει σε νομικίστικους τακτικισμούς.

Η βούληση του λαού της Δερύνειας εκφράζεται δια μέσου του Δημοτικού της Συμβουλίου. Ένα Συμβούλιο στο οποίο πλειστάκις αποταθήκατε αποσκοπώντας στην έκδοση απόφασης για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, τη λήψη της οποίας ματαιώσατε γιατί συνειδητοποιήσατε ότι θα ήτο αντίθετη με τις προσωπικές σας απόψεις.

Ενόψει της πλέον εκφρασθείσας θέσης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που αντιτίθεται στην εργολαβική προσπάθεια, προς εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, συνένωσης μόνο με τις κοινότητες Φρενάρους και Αχερΐτου, καλείστε να απέχετε από οποιεσδήποτε προσπάθειες που αντιτίθενται στις αποφάσεις και θέσεις της πλειοψηφίας.

Έχετε κάθε δικαίωμα ως Δήμαρχος να εκφράζετε δημοκρατικά τις προσωπικές σας θέσεις και απόψεις. Εξ ονόματος του Δήμου Δερύνειας όμως και χωρίς την προηγούμενη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό με το ζήτημα, δεν έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε στα κέντρα λήψεως αποφάσεων οποιαδήποτε εισήγηση ή και άποψη του Δήμου.

Αλίμονο εάν αντί ηγέτες των δημοτών της πόλης μας και σημαιοφόροι των αγώνων αυτού του τόπου για προκοπή, μετατραπούμε σε εκτελεστικά κομματικά όργανα αδιαφορώντας για την ευημερία του λαού που μας εξέλεξε.

Καταληκτικά να σας αναφέρουμε, ότι λόγω της άρνησης και παράλειψης σας να συγκαλέσετε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προχωρήσουμε στην σύγκληση συνεδρίας ως οι πρόνοιες της ειδοποίησης που σας στάληκε, σε ημερομηνία που θα σας κοινοποιηθεί.”

“Χαρτοπόλεμος” για συνενώσεις – “Όχι” Καραγιάννη σε σύγκληση συνεδρίας

Υπενθυμίζεται ότι το “όχι” του Δημάρχου Δερύνειας για σύγκληση συνεδρίασης για συζήτηση του πολύκροτου θέματος της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης έλαβαν τα πέντε εκ των εννέα μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Δερύνειας, τα οποία σε ενυπόγραφη επιστολή τους στις 25 Νοεμβρίου 2021 ζητούσαν την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης για συζήτηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να ληφθεί απόφαση όπως έγινε και στους υπόλοιπους Δήμους της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Σε επιστολή του στις 30 Νοεμβρίου 2021 προς τα μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου, Λούκα Πολυκάρπου, Νίκο Χαραλάμπους, Ανδρέα Γρηγορίου, Χρίστο Τόφια και Αννίτα Λίλη, ο Άντρος Καραγιάννης επικαλείται γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Δήμου η οποία επισυνάπτεται. Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δερύνειας αναφέρει ότι το θέμα συζητήθηκε στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στην παρουσία του νομικού συμβούλου του Δήμου, ο οποίος εξήγησε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση και λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί αυτού του ζητήματος δεν είχε οποιαδήποτε δεσμευτική νομική ή άλλη ισχύ, αφού με βάση τον Περί Δήμων Νόμο, τα Δημοτικά Συμβούλια δεν έχουν εξουσίες και αρμοδιότητες να λαμβάνουν αποφάσεις επί τροποποίησης, κατάργησης ή αλλαγής σχετικής νομοθεσίας, τονίζοντας, μάλιστα ότι το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει συζητηθεί 9 φορές σε συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου και 2 φορές σε πανδημοτικές συγκεντρώσεις.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Δερύνειας αναφέρει στην επιστολή του ότι “σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου 2021, θα μπορούσα να θέσω το θέμα σε ψηφοφορία εκμεταλλευόμενος την απουσία μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως μέσα στα πλαίσια της συναδελφικότητας και της μόνιμης επιθυμίας μου για όσο το δυνατό λήψη ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν το έθεσα σε ψηφοφορία.”

Αναφέρει, επίσης, ότι δεν έχει εξουσία για συζήτηση του εν λόγω θέματος και δεν θα συγκαλέσει συνεδρία, προειδοποιώντας πως εάν τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (που αποτελούν την πλειοψηφία) συγκαλέσουν συνεδρία, τότε αυτή θα θεωρηθεί παράνομη και άκυρη και δεν θα καταγραφούν πρακτικά και ούτε θα θεωρηθεί ως συνεδρία.

263391835 10158864833922921 6549015770971319198 n 1 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

263291377 10158864833987921 7567148661611713297 n 1 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση 262993429 10158864834032921 4151272228597607261 n 1 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Famagusta.News