ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Τελέστηκαν τα εγκαίνια του “Δικοινοτικού Γκαράζ” (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με στόχο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να έρθουν πιο κοντά, άνοιξε το απόγευμα τις πύλες του στη Δερύνεια το νέο Δικοινοτικό Κέντρο με την επωνυμία «Γκαράζ» που βρίσκεται κοντά στο προτεινόμενο σημείο διέλευσης.

Ο χώρος άνοιξε με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μιας ομάδας οργανώσεων και ατόμων, συμπεριλαβανομένης της ομάδας Rooftop, ενώ το παρών τους έδωσαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Δερυνιώτες και Αμμοχωστιανοί.

DSC 0095 exclusive, Γκαράζ Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια
©Famagusta.News

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι «το Γκαράζ του αείμνηστου Αντρέα Θεωρή έχει παραχωρηθεί από την οικογένεια στο Δήμο Δερύνειας για τη δημιουργία ενός κτιρίου που θα φιλοξενήσει τόσο Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους οι οποίοι θα καλούνται καθημερινά για να συζητήσουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μέσα από το διάλογο. Αυτό το κέντρο έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες μας και ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στην έκκληση μας όσον αφορά την έκθεση φωτογραφίας στην οποία παρουσιάζεται η Λεωφόρος Αμμοχώστου από το 1950 μέχρι σήμερα».

DSC 0099 exclusive, Γκαράζ Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια
©Famagusta.News

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως «ο σκοπός αυτού του Κέντρου είναι να φέρει τις δύο Κοινότητες πιο κοντά για να συμβάλουμε όλοι στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Κάθε βδομάδα θα διοργανώνονται στο χώρο μέχρι το Σεπτέμβριο εκδηλώσεις, για να φέρουν τον κόσμο της Κύπρου πιο κοντά, ιδιαίτερα τους νέους, ενώ θα υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά τα οποία καλούνται να ζωγραφίσουν για την ειρήνη».

DSC 0085 exclusive, Γκαράζ Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια
©Famagusta.News

Ο Δήμαρχος Δερύνειας ευχαρίστησε «ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Εθνη που έχουν συμβάλει στη δημιουργία του Κέντρου, την οικογένεια του αείμνηστου Ανδρέα Θεωρή, για τη παραχώρηση του χώρου και όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που συνέβαλαν στην δημιουργία του χώρου».

DSC 0100 exclusive, Γκαράζ Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια
©Famagusta.News

Ερωτηθείς για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «έχουμε ξεπεράσει την 1η Ιουλίου» που ήταν το χρονοδιάγραμμα για διάνοιξη του αλλά «η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για τη διάνοιξη. Υπάρχουν κάποια πολιτικά ζητήματα που αφορούν την άρνηση του τουρκικού στρατού για τη μετακίνηση του φυλακίου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμμοχώστου» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα ούτως ώστε το οδόφραγμα της Δερύνειας, μετά και την λειτουργία αυτού του δικοινοτικού Κέντρου να ανοίξει σύντομα».

Αφού ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει πόσο σύντομα μπορεί να ανοίξει το οδόφραγμα, ο Δήμαρχος Δερύνειας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «τουλάχιστον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το οδόφραγμα θα ανοίξει».

DSC 0116 exclusive, Γκαράζ Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια
©Famagusta.News

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «οι οποιεσδήποτε ανησυχίες και αντιδράσεις εναντίον της διάνοιξης των οδοφραγμάτων γενικότερα, είναι κατανοητές και σεβαστές, όμως η διάνοιξη αποτελεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία αποφασίστηκαν πριν αρκετά χρόνια. Τα οδοφράγματα άνοιξαν πριν 15 χρόνια και θεωρώ ότι ως Ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να υλοποιήσουμε αυτή τη πολιτική απόφαση για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης γιατί αν δεν την προωθήσουμε θα μείνουμε εκτεθειμένοι».

Ο Επαρχιακός Γραμματέας Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Χρύσανθος Ζαννέττου που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σημερινή ημέρα, προσθέτοντας πως «είναι με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που υποδεχόμαστε αυτό το γεγονός, ένα μικρό σπίτι συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το Οδόφραγμα της Δερύνειας».

DSC 0120 exclusive, Γκαράζ Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια
©Famagusta.News

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το οδόφραγμα της Δερύνειας «θα ανοίξει πολύ σύντομα και θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ και ιδιαίτερα των Αμμοχωστιανών Ε/κ και Τ/κ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαννέττου είπε πως «είναι πολύ ενθαρρυντική η προσέλευση του κοινού, υπάρχει αρκετός κόσμος, νεολαία και πιο ηλικιωμένοι. Είμαι σίγουρος ότι το ζήτημα της λύσης, αυτός ο πόθος για την επιστροφή, για τη λύση είναι ενιαίος σε όλες τις ηλικίες και όλα τα φάσματα του Κυπριακού λαού».

Famagusta.News / ΚΥΠΕ