Σήμερα, 14 Αυγούστου, συμπληρώνονται 49 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάση της τουρκικής εισβολής του 1974.
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλή τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος, Στέφανο Στεφάνου μετέβη στο οδόφραγμα της Δερύνειας και επέδωσε το πιο κάτω υπόμνημα στα Ηνωμένα Έθνη:
1. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της πατρίδας μας που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων από την Τουρκία, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, η οποία πήρε την σκυτάλη από το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ ενάντια στον Πρόεδρο Μακάριο. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της δεν είχε και δεν έχει κανένα έρεισμα ούτε στο διεθνές δίκαιο, ούτε στη Συνθήκη Εγγύησης του 1960 η οποία δεν παρείχε δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στις εγγυήτριες δυνάμεις αφού κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, ούτε την προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά τη διχοτόμηση της Κύπρου.
2. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, τα οποία προβλέπουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ πριν από τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Αντίθετα μάλιστα, η κατοχική δύναμη, περιφρονώντας τα σχετικά Ψηφίσματα και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, προχωρεί σε σταδιακό «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποσκοπώντας στον παράνομο εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής ή/και στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής. Καλούμε τον ΟΗΕ να δράσει ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει και να αναστρέψει τις παράνομες ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να συμμορφωθεί με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
3. Επισημαίνουμε ότι μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητας επιδεικνύει ασύγγνωστη ανοχή στις έκνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και ακολουθώντας μια κραυγαλέα πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών προχωρεί στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας.
4. Διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το διαιρετικό και κατοχικό status quo είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και αποτελεί μια μόνιμη εστία έντασης και στρατιωτικοποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα, η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους, να συμβάλει καθοριστικά στην περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
5. Απορρίπτουμε απερίφραστα τη διχοτόμηση της πατρίδας μας είτε μέσα από την μονιμοποίηση του στάτους κβο, είτε μέσα από διχοτομικές/συνομοσπονδιακές λύσεις, όπως είναι οι αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών ή αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την πολιτική της διχοτόμησης και να συνεργαστούν για λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ. Καλούμε τον ΟΗΕ να απορρίψει και να καταγγείλει κάθε απόπειρα ανατροπής της βάσης λύσης του Κυπριακού όπως καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού.
6. Τονίζουμε ότι στόχος μας είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, που θα προνοεί την ταχεία αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, την άμεση κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων, τον τερματισμό του παράνομου εποικισμού, την επανένωση του εδάφους και του λαού μας, καθώς και την αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Εμμένουμε στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προνοεί για ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια.
7. Καλούμε σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από το σημείο που διακόπηκαν στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, του μηχανισμού εφαρμογής της λύσης -που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα- και του συνόλου του συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της Διάσκεψης. Ζητούμε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να κινηθεί προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση για αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό.