Δερύνεια: Με επιχορήγηση της Κυβέρνησης η ανακατασκευή του οδικού δικτύου

a4 Γιώργος Περδίκης, Οικολόγοι

Με κυβερνητικά κονδύλια θα γίνει η ανακατασκευή του οδικού δικτύου στον Δήμο Δερύνειας, το οποίο υπέστη ζημιές από την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος.

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε απάντηση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριου Δημητριάδη στις 30 Οκτωβρίου  σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών στην επιστολή του, “ο Δήμος Δερύνειας έχει ζητήσει επιπρόσθετο ποσό για την ανακατασκευή δρόμων δικής του αρμοδιότητας, οι οποίοι έχουν καταστραφεί από την εκτέλεση των αποχετευτικών έργων και συγκεκριμένα των οδών Ομονοίας και Καλυθιών. Το αίτημα τέθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του θα παραχωρηθεί το ανάλογο ποσό στο Δήμο για την επίστρωση των εν λόγω οδών.”

Περδίκης: “Επιβάλλεται η βελτίωση των δρόμων”

Στην επιστολή που απέστειλε από τις 2/6/2017 ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στον κ. Δημητριάδη αναφέρει ότι ορισμένοι δρόμοι της Δερύνειας έχουν καταστραφεί από την εκτέλεση του αποχετευτικού έργου. Ορισμένοι δρόμοι, όπως οι οδοί Ομόνοιας και Καλυθιών, έχουν υποστεί καθιζήσεις λόγω κακοτεχνιών και γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η ολική βελτίωση και επίστρωσή τους.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο δήμος Δερύνειας αδυνατεί να προχωρήσει στη βελτίωση των πιο πάνω δρόμων, αφού το ποσό των €250.000 που παραχωρήθηκε στο δήμο μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή Αμμοχώστου, στις 30 Μαΐου 2015, θα δαπανηθεί για μερική επίστρωση άλλων δρόμων εντός Δερύνειας, που έχουν επίσης υποστεί ζημιές από τις κακοτεχνίες των εργολάβων του αποχετευτικού έργου.”

“Αίτημα του δήμου Δερύνειας, όπως αναφέρεται, είναι όπως οι οδοί Ομόνοιας και Καλυθιών ανακατασκευαστούν ολικά λόγω των εκτεταμένων ζημιών και όπως παραχωρηθεί επιπρόσθετο ποσό για την επιδιόρθωση και των υπόλοιπων δρόμων, αφού αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και αποτελούν κίνδυνο για πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς.”

Στους Δήμους Δερύνειας και Παραλιμνίου η ευθύνη για τον κυκλικό κόμβο

Σε άλλη ερώτηση ο βουλευτής των Οικολόγων αναφέρει στον Υπ. Μεταφορών ότι ότι ο κυκλοφοριακός κόμβος στον οδικό άξονα μεταξύ των δήμων Δερύνειας και Παραλιμνίου (Λεωφόρος 1ης Απριλίου και Ελευθερίας) παραμένει πολλά χρόνια μετά την κατασκευή του, χωρίς να τύχει της αναγκαίας διαρρύθμισης και τοπιοτέχνησης, ενώ σε πρόσφατη συνάντησή του με το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Δερύνειας πληροφορήθηκε σχετικά με το αίτημά τους για ανάληψη του κόστους διαμόρφωσης του κυκλικού κόμβου από τη Cyta. Επιπλέον, ο δήμος Δερύνειας δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει τα έξοδα για τη συντήρηση του πρασίνου στον κυκλοφοριακό κόμβο.”

Ο κ. Περδίκης, ζήτησε, τέλος, από τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν σχέδια για την τοπιοτέχνηση του κυκλοφοριακού κόμβου μεταξύ του δήμου Δερύνειας και του δήμου Παραλιμνίου και ποιος ο ρόλος του αρμόδιου υπουργείου στην προώθηση του έργου της τοπιοτέχνησης του κυκλικού κόμβου από τη Cyta στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου και Ελευθερίας.

Σε απάντησή του στις 30 Οκτωβρίου ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι η τοπιοτέχνηση του κυκλικού κόμβου μεταξύ των Δήμων Δερύνειας και Παραλιμνίου δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθότι αφορά πολεοδομικό έργο (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως-Υπουργείο Εσωτερικών). Ως εκ τούτου ανέφερε, οι Δήμοι Δερύνειας και Παραλιμνίου μπορούν να ετοιμάσουν μελέτη για την τοπιοτέχνηση του κυκλικού κόμβου και να την αποστείλουν για έγκριση στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για σκοπούς διασφάλισης της οδικής ασφάλειας. Όσον αφορά το κόστος της εν λόγω διαμόρφωσης, θα πρέπει να το επωμισθούν οι Δήμοι. Η οποιαδήποτε συμφωνία, σημειώνει η ανακοίνω γίνει μεταξύ των Δήμων και άλλων Υπηρεσιών για κάλυψη της δαπάνης, δεν αφορά το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Famagusta.News