Δήμαχος Δερύνειας: Η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από την στάση στο Κυπριακό

«Η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο και απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο»

162189827 2761526414109357 2134163562212130283 o 770x488 1 exclusive, Άντρος Καραγιάννης, Δερύνεια, Κυπριακό

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία παρακρατεί παράνομα το 35% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαρτάται από την πολιτική της στάση στο Κυπριακό, ανέφερε ο Αντρος Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ).

Σε ανακοίνωση του Δήμου Δερύνειας αναφέρεται ότι η παρέμβαση του κ. Καραγιάννη έγινε στη συνεδρία της Επιτροπής CIVEX (Ιθαγένεια, Διακυβέρνηση, Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις) της ΕΕτΠ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 6 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία, ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας «συνεχίζει να αρνείται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας τη λύση δύο κρατών και αγνοώντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εδώ και 50 χρόνια η Τουρκία, υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακρατεί παράνομα το 35% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας χώρας μέλους της Ενωσης από το 2004» ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης «η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο και απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την πολιτική στάση της στην Κύπρο, αφού ο κατοχικός στρατός συνεχίζει ακάθεκτος τα οχυρωματικά έργα, τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις, τόσο πλησίον της νεκρής ζώνης, όσο και στον εναέριο χώρο και στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου» σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας επισήμανε επίσης στα μέλη της ΕΕτΠ ότι «η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί βέτο στις αιτήσεις της Κύπρου για ένταξη σε αρκετούς διεθνείς Οργανισμούς. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, με τη στήριξη του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα».

Ο Αντρος Καραγιάννης «κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της Κύπρου προς όφελος των δύο Κοινοτήτων στο νησί».

Πηγή: ΚΥΠΕ