ΔΗΜΟΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ: “Με νύχια και με δόντια” προσπαθεί να κρατήσει τους λιγοστούς κατοίκους των Στροβιλιών

imagew 9 Δήμος Δερύνειας

Με νύχια και με δόντια προσπαθεί ο Δήμος Δερύνειας να κρατήσει τους λιγοστούς κατοίκους των Στροβιλιών για να μην αποχωρήσουν από την περιοχή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αντρος Καραγιάννης.

Πρόσθεσε ότι «τα Στροβίλια βρίσκονται στις παρυφές της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, ανήκουν γεωγραφικά στον Δήμο Δερύνειας, ωστόσο βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Οι 20 περίπου κάτοικοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους αφού οι τηλεπικοινωνίες υφίστανται παρεμβάσεις από τις αντένες των Βρετανών ενώ τα κινητά τους τηλέφωνα δεν έχουν σήμα για αρκετές μέρες».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «σε περίπτωση ασθενείας κάποιου κατοίκου των Στροβιλιών, τα ασθενοφόρα από τις Βρετανικές Βάσεις αργούν να μεταβούν στην περιοχή ενώ αρκετές φορές δεν ανταποκρίνονται καθόλου. Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης στη φοίτηση τους και οι 5 – 6 μαθητές που έχουν απομείνει στην περιοχή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε πως «οι 20 περίπου ηρωικοί κάτοικοι που απέμειναν να ζουν στα Στροβίλια αντιμετωπίζουν την άρνηση των Βρετανικών Βάσεων προκειμένου να αναπτυχθούν οικιστικά με στόχο να παραμείνουν στη περιοχή και να ζουν αξιοπρεπώς. Ο Δήμος Δερύνειας βλέπει μια ερειπωμένη περιοχή και το ζούμε και το ακούμε καθημερινά από τους κατοίκους».

Εξήγησε επίσης ότι «η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Βρετανικές Βάσεις προνοεί ότι θα μας παραχωρηθεί, επιτέλους, έστω και η ελάχιστη οικιστική εμπορική ανάπτυξη για να κρατήσουμε τους κατοίκους στα Στροβίλια. Είπαμε από το 2014 όταν ανακοινώθηκε η σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας, ότι για την Δερύνεια και ιδιαίτερα για την περιοχή των Στροβολιών, θα είναι ένα δώρο άδωρο, γιατί οι Βρετανοί επικαλούνται συνέχεια την ασφάλεια των στρατιωτικών τους περιοχών».

Ωστόσο συνέχισε «πρέπει και η κυβέρνηση να δει το θέμα αυτό, γιατί γνωρίζουμε πόση σημασία έχει η συγκεκριμένη περιοχή για την Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη το τι έγινε το 2000, όταν δηλαδή ο κατοχικός στρατός προέλασε καταλαμβάνοντας μέρος των Στροβιλιών που βρισκόταν εντός της νεκρής ζώνης προωθώντας θέσεις τους. Ο Δήμος Δερύνειας προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τους κατοίκους εκεί, ώστε να μην μπορούν ο κατοχικός στρατός, να έρθει πιο κοντά στις ελεύθερες περιοχές».

Η Κυπριακή Δημοκρατία «θα πρέπει να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που διαμένουν στα Στροβίλια, σε μια υψίστης σημασίας περιοχή. Εμείς ως Τοπική Αρχή παλεύουμε να εξασφαλίσουμε έργα υποδομής και να προσφέρουμε υπηρεσίες στους κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν σήμα για τα κινητά τους τηλέφωνα, αφού οι αντένες των Βρετανικών Βάσεων παρεμβαίνουν στο σήμα, και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους».

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα των κατοίκων, ο Αντρος Καραγιάννης σημείωσε πως «λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορούν να μιλήσουν με τους συγγενείς τους, γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο. Δεν μπορούν τέτοια πράγματα να συμβαίνουν σε ανθρώπους του 21ου αιώνα, που ζουν σε περιοχή που ανήκει μεν στις Βρετανικές Βάσεις αλλά βρίσκονται στην Κύπρο που είναι μια ευρωπαϊκή χώρα».

Στόχος μας, κατέληξε ο Δήμαρχος Δερύνειας «είναι όχι μόνο αυτοί οι κάτοικοι να παραμείνουν στα σπίτια τους στα Στροβίλια αλλά και να φέρουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να μείνουν στην περιοχή. Όλοι γνωρίζουμε πως σε περίπτωση που οι κάτοικοι εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τότε οι περιουσίες τους θα περάσουν στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας ή ακόμα χειρότερα στον κατοχικό στρατό».

Πηγή: ΚΥΠΕ