Δήμος Δερύνειας: Ζητεί να αναλάβει το Επαρχιακό Συμβούλιο Αμμοχώστου

Έκκληση Δερύνειας σε κυβέρνηση και κόμματα για το προσωρινό Επαρχιακό Συμβούλιο Αμμοχώστου

cache 980x637 Crop medium 564338 30589 22 12 08 183803 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έκκληση στην κυβέρνηση και τα κόμματα να δράσουν άμεσα για να δοθεί λύση στο θέμα της σύστασης του προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης της Επαρχίας Αμμοχώστου, απευθύνει ο Δήμος Δερύνειας.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου και συζήτησε την κατάσταση, όπως έχει δημιουργηθεί για τη σύσταση του προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης της Επαρχίας Αμμοχώστου».

Προστίθεται ότι «ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι παρατηρούμε πως η επαρχία Αμμοχώστου παραμένει για ακόμα μια φορά η τελευταία επαρχία που θα ξεκινήσει τις εργασίες για την ομαλή μετάβαση στην νέα τάξη πραγμάτων, σύμφωνα με τη Νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Το θέμα, συνεχίζει η ανακοίνωση «θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί νομοθετικά από τη δημοσίευση της Νομοθεσίας όπως έγινε και με τις άλλες επαρχίες και όχι να αφήνεται στον κάθε ένα να συμπεραίνει από μόνος του και να δρα παρασκηνιακά, για να πετύχει με άλλους τρόπους ό,τι θεωρεί σωστό».

Αναφέρεται επίσης ότι «το θέμα συζήτησης έχει εξελιχθεί σε ζήτημα μεταξύ των Δήμων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, αλλά ουσιαστικά αφορά ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, Δήμους και Κοινότητες. Θα έπρεπε όλοι μαζί να απαιτούμε να λήξει αυτό το θέμα άμεσα και όχι να προβαίνουμε σε συνεχείς δηλώσεις με υπονοούμενα».

Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται και «η πάγια θέση του Δήμου Δερύνειας κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ήταν η συνένωσή του με τον Δήμο Αμμοχώστου, κάτι που απορρίφθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, γιατί οι κατεχόμενοι Δήμοι ήταν εκτός του Νομοθετήματος».

Σημειώνεται ακόμα ότι «σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Αγίας Νάπας, επιθυμία του είναι να μην διαγραφεί ο Μητροπολιτικός Δήμος Αμμοχώστου κάτι που αποτελεί πάγια θέση και του Δήμου Δερύνειας. Ο Δήμος μας δεν έχει ποτέ πράξει κάτι που να παραπέμπει σε τέτοιο πράγμα και σε καμία περίπτωση δεν το επιθυμεί».

Αναφέρεται επίσης ότι «παρόλο που το Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρία του συμφώνησε με το Nομοσχέδιο που υποβλήθηκε από την Κυβέρνηση, εισηγείται όπως αφού δεν υπάρχει συναίνεση, αναλάβει ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος, δηλαδή η Δερύνεια».

«Σε περίπτωση που ούτε αυτό γίνεται αποδεκτό, συναινούμε όπως προεδρεύει με νομοθετική ρύθμιση ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κατ’ εξαίρεση, με έδρα το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, που είναι το μόνο οίκημα που διαθέτει ο Δήμος στην επαρχία», προστίθεται. Το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας «καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να δράσουν άμεσα για να δοθεί λύση σε αυτό το καυτό θέμα».