Έκκληση Δημάρχου Δερύνειας για τη δημιουργία Αίθουσας Πολιτισμού – Συνεδριακού Κέντρου

dimarxos derinias Νέα Αμμοχώστου

Έκκληση για τη δημιουργία Αίθουσας Πολιτισμού – Συνεδριακού Κέντρου στη Δερύνεια, απευθύνει προς το κράτος ο Δήμαρχος Αντρος Καραγιάννης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης ο Δήμος διεκδικεί τη δημιουργία μίας κλειστής Αίθουσας Πολιτισμού που θα μπορεί να μετατραπεί και σε Συνεδριακό Κέντρο, χωρητικότητας 300 θέσεων. “Το Συνεδριακό Κέντρο, που κοστολογήθηκε στα τρία περίπου εκατομμύρια ευρώ, είναι απαραίτητο για την επαρχία Αμμοχώστου αφού κανένας Δήμος δεν διαθέτει κάτι παρόμοιο”, ανέφερε ο Δήμαρχος.

Εξήγησε πως ο Δήμος έχει έτοιμα τα σχέδια για τη δημιουργία του Κέντρου από το 2009, σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, και πρόσθεσε πως “δεν είναι δυνατόν η Δερύνεια να σταματά τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις τον Οκτώβριο, επειδή δεν διαθέτει μία κλειστή αίθουσα”.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας απηύθυνε έκκληση προς το κράτος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξευρεθούν τα κονδύλια που χρειάζονται για τη δημιουργία της Αίθουσας Πολιτισμού – Συνεδριακού Κέντρου.

Ανέφερε ακόμα ότι η Δερύνεια η οποία από το 1974 με την τουρκική εισβολή απώλεσε την παραλιακή της ζώνη, “χρειάζεται όλες εκείνες τις αποφασιστικές κινήσεις από πλευράς του κράτους, προκειμένου να της επιτρέψουν να αναπτυχθεί τουριστικά, όπως έγινε στη περίπτωση του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας”.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και στην λειτουργία του Κέντρου Ενηλίκων του Δήμου που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάϊο και σημείωσε πως το συγκεκριμένο έργο που στοίχισε περίπου 800 χιλιάδες ευρώ, κατασκευάστηκε και με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.
“Ενώ ο Δήμος Δερύνειας έπρεπε να συνεισφέρει το ένα τρίτο του ποσού, μετά από διαβήματα στον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, έγινε κατορθωτό να πληρώσουμε μόνο το 10% από το 33% του ποσού που μας αναλογούσε”, ανέφερε.

Το Κέντρο αυτό που είναι κτισμένο κοντά στη νεκρή ζώνη του Δήμου, απέναντι από την παραλιακή ζώνη προσφέρει στους 155 ηλικιωμένους που φιλοξενεί, μαθήματα γυμναστικής, διαλέξεις και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις καθώς και εκδρομές. Στο Κέντρο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 30 εθελοντές και εθελόντριες. Το Κέντρο διαθέτει βιβλιοθήκη, πολιτιστική αίθουσα, γραφεία, ιατρείο, αίθουσα ύπνου και γυμναστικής, κουζίνα, χώρο εστίασης και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Ο Δήμαρχος είπε ότι σε περίπτωση που η γη κοντά στη νεκρή ζώνη επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, θα είναι για την ακριτική Δερύνεια μια ηθική δικαίωση, αφού ο Δήμος “όχι μόνο υποφέρει από την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, αλλά ουδέποτε αποτέλεσε προτεραιότητα στην αναπτυξιακή πολιτική του κράτους, όσον αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο”.

Πηγή