ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Ένταση στο οδόφραγμα – Πλήθος κόσμου (εικόνες)

der main exclusive, Νέα Αμμοχώστου

Τελευταίες προετοιμασίες πραγματοποιούνται νωρίς το πρωί στο οδόφραγμα Δερύνειας τόσο από τις αρχές της Δημοκρατίας όσο και τις κατοχικές αρχές, καθώς στις 12 αναμένεται να αρχίσει η διέλευση.

Στην περιοχή του οδοφράγματος άρχισαν να συρρέουν κάποιοι κάτοικοι από την Κάτω Δερύνεια και την Αμμόχωστο, αναμένοντας το άνοιγμα, με ανάμεικτα συναισθήματα.

Στο μεταξύ, κάτοικοι της Κάτω Δερύνειας προτίθενται να πραγματοποιήσουν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Έχουν στήσει ένα μικρό περίπτερο με φωτογραφίες που απεικονίζουν την ερημωμένη εκκλησία της Αγίου Τιμοθέου και Αγίας Μαύρης, το δημοτικό σχολείο Κάτω Δερύνειας και κατοικίες της περιοχής.

Όπως μας ανέφεραν, είναι με ανάμεικτα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν το γεγονός του σημερινού ανοίγματος του οδοφράγματος, καθώς η Κάτω Δερύνεια είναι ερημωμένη.

Συνεργεία του Δήμου Δερύνειας των πέριξ χώρων του οδοφράγματος. Υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία. Εν τω μεταξύ, έχει επανδρωθεί το φυλάκιο της αστυνομίας.

exclusive, Νέα Αμμοχώστου

exclusive, Νέα Αμμοχώστου

exclusive, Νέα Αμμοχώστου

exclusive, Νέα Αμμοχώστου
Πριν από λίγο έφθασαν τα πρώτα μέλη του ΕΛΑΜ, τα οποία ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας.

Επίσης, άρχισαν να φθάνουν τουρίστες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν έχει ανοίξει το οδόφραγμα.

Πάντως, από νωρίς έφθασαν στο οδόφραγμα Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι υπέθεσαν ότι η διέλευση θα επιτρεπόταν από νωρίς το πρωί.

Όπως γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο, λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος, μέλη της κίνησης «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» και άλλοι πολίτες θα πορευθούν κατά μήκος του δρόμου Κάτω Δερύνειας-Αμμοχώστου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στιγμή θα συναντηθούν με Τουρκοκύπριους που θα πραγματοποιούν αντίστοιχη πορεία.

Πορεία θα πραγματοποιήσουν και οι κάτοικοι της Κάτω Δερύνειας, μαζί τους, αλλά ως ξεχωριστό σώμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δηλώσεις του δημάρχου Δερύνειας, Άντρου Καραγιάννη, φαίνεται ότι έχει μετακινηθεί το τουρκικό φυλάκιο από τον δρόμο, προϋπόθεση που είχε θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως επίσης γνωστοποιήθηκε, μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος θα γίνουν δηλώσεις αλλά και εκδήλωση, στο «Δικοινοτικό Γκαράζ», κοντά στο σημείο διέλευσης.

Γύρω στις 10:30, υπήρξε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ μελών του ΕΛΑΜ και κατοίκων που είναι υπέρ του ανοίγματος. Στην αντιπαράθεση έλαβαν μέρος και κάτοικοι της Δερύνειας που αντιτίθενται στο άνοιγμα.

Στο σημείο έφθασε και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος, κρατώντας φωτογραφία του γιου του. «Σήμερα συντελείται η δεύτερη δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού», δήλωσε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα διεθνή ΜΜΕ βρίσκονται ανάμεσα στους δεκάδες δημοσιογράφους που καλύπτουν το γεγονός.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο οδόφραγμα Δερύνειας βρίσκονται πάνω από 100 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ξένοι. Κυρίως, όμως, ηλικιωμένοι Ελληνοκύπριοι, κάτοικοι Αμμοχώστου και Κάτω Δερύνειας.

Πριν από μερικά λεπτά, εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ προέβη σε δήλωση, αναφέροντας ότι «το ΕΛΑΜ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ούτως ώστε να μην ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε όμως ότι εννοεί με πολιτικά μέσα και με ειρηνικό τρόπο.
Ο κατοχικός στρατός σταμάτησε οχήματα πολιτών και δημοσιογράφων

Ο κατοχικός στρατός σταματούσε μέχρι και ένα χιλιόμετρο από το οδόφραγμα της Δερύνειας, τα οχήματα των πολιτών και δημοσιογράφων που ήθελαν να μεταβούν στην περιοχή ενώ λίγο μετά τις 11, ο στρατός παρέδωσε τον έλεγχο στην «αστυνομία» επιτρέποντας την είσοδο μόνο των ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στρατιώτες σταματούσαν τους οδηγούς λέγοντας τους ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν και ότι πρέπει να επιστρέψουν πίσω αποχωρώντας από την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, οι εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος συνεχίζονται πυρετωδώς, στην περιοχή μεταβαίνουν οχήματα των Ηνωμένων Εθνών, του «δήμου» Αμμοχώστου, της «αστυνομίας» αλλά και της «κυβέρνησης» για να επιθεωρήσουν τις τελευταίες εργασίες πριν τη διάνοιξη.

Πηγή