ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Ανοίγει Τουρκοκυπριακό πρατήριο καυσίμων στο οδόφραγμα Δερύνειας;

Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται στην περιοχή του Αγίου Μέμνονα και κάτω Δερύνειας τα έργα βελτίωσης του παλιού δρόμου που οδηγεί από το οδόφραγμα Δερύνειας στην Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων της Δερύνειας στην περιοχή του Νοσοκομείου και του Πολιτιστικού Κέντρου Αμμοχώστου οι εργασίες την Παρασκευή ήταν ολονύχτιες, ενώ σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ σε επί τόπου επίσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου, συνεχίστηκαν και καθ’ όλη τη διάρκεια της προχθεσινής μέρας.

Με τη βοήθεια κατοίκων του Αγίου Μέμνονα και χρησιμοποιώντας κιάλια, από περιοχή αριστερά του οδοφράγματος Δερύνειας, η εφημερίδα “Φιλεύθερος” κατέγραψε τα εξής: Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου και συνεχίζονται σε κάποια σημεία έργα που μάλλον αφορούν πεζοδρόμια και χωματουργικές εργασίες. Για τα έργα αυτά χρησιμοποιούνται βαρέα μηχανήματα, αλλά και προσωπικό.

Σύμφωνα επίσης με Δερυνειώτες, φαίνεται να παρατηρούνται κινήσεις προς μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου στην περιοχή Δερύνειας, το οποίο είναι πολύ πλησίον του δρόμου και ώς τώρα τουλάχιστον αποτελούσε κόκκινο πανί για τον τουρκικό στρατό, που δεν αποδεχόταν να ανοίξει το οδόφραγμα. Ο “Φιλελεύθερος” παρατήρησε επίσης ότι κτίριο όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσουν τα «γραφεία» των «υπηρεσιών» του ψευδοκράτους, φαίνεται να είναι ολοκληρωμένο και είναι αριστερά και πιο βαθιά του τωρινού φυλακίου του τουρκικού στρατού. Στο μέσο της απόστασης από το Φυλάκιο στο οδόφραγμα Δερύνειας και μέχρι το Δίστρατο του Δράκου (τοπωνύμιο των Αμμοχωστιανών και των κατοίκων του Αγίου Μέμνονα) που τελειώνει ο δρόμος, φαίνεται να εκτελούνται έργα τοποθέτησης ηλεκτρικών πασσάλων, με σκοπό μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, προφανώς για το κτίριο που θα στεγαστούν τα «γραφεία» του ψευδοκράτους όταν θα ανοίξει το οδόφραγμα).

Το βενζινάδικο 

Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι διασταυρώνονται οι πληροφορίες που έδωσαν πριν από μερικές βδομάδες κάτοικοι του Αγίου Μέμνονα – αναγνώστες του «Φ», σχετικά με τη δημιουργία πολύ μεγάλου πρατηρίου καυσίμων από δρόμο από το Οδόφραγμα Δερύνειας, προς Αμμόχωστο, στην περιοχή του Αγίου Μέμνονα. Το απόγευμα του Σαββάτου ο «Φ» αντίκρισε το συγκεκριμένο κτίσμα, το οποίο όπως ανέφεραν οι κάτοικοι του Αγίου Μέμνονα, δεν είναι πολύ μακριά από την περιοχή του «Δίστρατου του Δράκου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπό ανέγερση πρατήριο, (φαίνεται να είναι αρκετά προχωρημένο το κτίριο που θα το φιλοξενήσει), είναι ορατό από το πιο ψηλό επίπεδο του παρατηρητηρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Βρίσκεται κάτω από το άσπρο τζαμί που είναι δεξιά από το «Δίστρατο του Δράκου». Η απόσταση του τουρκοκυπριακού πρατηρίου από τα δυο πρατήρια στο δρόμο προς το οδόφραγμα που βρίσκονται στη Δερύνεια, δεν ξεπερνά τα έξι χιλιόμετρα.

Στη Δικαιοσύνη 

Στο μεταξύ, κάτοικοι του Αγίου Μέμνονα, επικοινώνησαν τις τελευταίες μέρες με τον «Φιλελεύθερο» αναφέροντας ότι έλαβαν από το Κτηματολόγιο επιστολές με τις οποίες ενημερώνονται για το ύψος των αποζημιώσεων που θα τους παραχωρήσει η Δημοκρατία, σε σχέση με την απαλλοτρίωση γης τους, αναφορικά με τη διαπλάτυνση και τα βελτιωτικά έργα που έγιναν από τους Τ/κ, στο δρόμο Δερύνειας – Κάτω Δερύνειας – Αγίου Μέμνονα. Όπως διαφαίνεται κανένας δεν είναι ευχαριστημένος, αλλά οι κάτοικοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Αυτοί που αντιδρούν μεν και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι έγινε η απαλλοτρίωση της γης τους χωρίς να ερωτηθούν. Αλλά ταυτόχρονα θεωρούν ότι το ύψος της αποζημίωσης είναι εξαιρετικά ανεπαρκές λαμβάνοντας ως μέτρο εκτίμησης την αξία της γης στην Αγία Νάπα και όχι τη νεκρή ζώνη Δερύνειας, στην οποία βασίστηκε η εκτίμηση του Κτηματολογίου. Οι κάτοικοι αυτοί αναμένεται να κινήσουν αγωγές κατά της Δημοκρατίας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία κατοίκων που δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν την απαλλοτρίωση, θεωρούν ότι αυτή είναι προϊόν παράνομης συνεργασίας της Κυβέρνησης με παράνομη πολιτική οντότητα που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς επίσημα και ως εκ τούτου θα καταγγείλουν διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: Φιλελεύθερος