Νίκος Αναστασιάδης: “Μόνο έτσι θα ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας”

odofragma οδόφραγμα, Οδόφραγμα Δερύνεια

Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για άνοιγμα οδοφραγμάτων εξέφρασε από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των δηλώσεων στις οποίες προέβη έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το οδόφραγμα Δερύνειας ΕΔΩ

«Εμείς είμαστε ήδη έτοιμοι. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να διαπιστωθεί ότι και η άλλη πλευρά είναι από μεριάς τεχνικών προδιαγραφών έτοιμη, και όχι μόνον.

Διότι υπάρχει η συμφωνία ότι για να λειτουργήσει το οδόφραγμα Δερύνειας θα πρέπει να μετακινηθεί το φυλάκιο του τουρκικού στρατού. Εξ όσων γνωρίζω, από τουρκικής ή τουρκοκυπριακής πλευράς προβάλλεται ότι κάτι ανάλογο δεν έχει συμφωνηθεί ή ότι ο τουρκικός στρατός δεν έχει πρόθεση μετακίνησης του φυλακίου. Οπότε υπάρχει μια σαφέστατη παραβίαση των όσων έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι οι εργασίες στο οδόφραγμα της Δερύνειας ολοκληρώνονται και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τη Δευτέρα, ενώ το οδόφραγμα Απλικίου θα είναι έτοιμο σε δέκα ημέρες.

Για να προσθέσει ότι η απόφαση για τις ημερομηνίες διάνοιξης απομένει στους δύο ηγέτες.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν επισκέφθηκε σήμερα επιτόπου το οδόφραγμα στο τ/κ σημείο ελέγχου μαζί με τέσσερις «υπουργούς», συγκοινωνιών, εσωτερικών, εργασίας και γεωργίας.

Η «Γενί Ντουζέν» δημοσιοποίησε φωτογραφίες από τις καμπίνες που έχουν τοποθετηθεί για τους «αστυνομικούς» και τους «τελωνειακούς», που θα στελεχώνουν το σημείο ελέγχου, υπογραμμίζοντας πως αυτά έχουν τοποθετηθεί προσωρινά.

«Η τ/κ πλευρά δεν θα είναι αυτή που θα προκαλέσει καθυστέρηση στη διάνοιξη», ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν. «Εμείς ολοκληρώσαμε την τεχνική εργασία, η διαδικασία απ’ δω και στο εξής εναπόκειται στους δύο ηγέτες. Ελπίζω ότι η πολιτική απόφαση δεν θα αργήσει και οι διελεύσεις θα αρχίσουν», σημείωσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη

«Καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει ενημερώσει την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ότι ανοίγει το οδόφραγμα της Δερύνειας», δήλωσε εξάλλου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί επικείμενου ανοίγματος του οδοφράγματος.

Ο κ. Σιντίκ επεσήμανε πως προτεραιότητα της ειρηνευτικής αποστολής είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των ατόμων που περνούν δια μέσου της νεκρής ζώνης.

Πρόσθεσε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι έτοιμη να διευκολύνει το άνοιγμα του οδοφράγματος σε στενή συνεργασία και με τις δυο πλευρές μόλις ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την ευημερία του κοινού.

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ