Οδόφραγμα Δερύνειας: Ανοίγει στις 12 Νοεμβρίου

DSC 9831 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, οδόφραγμα, Οδόφραγμα Δερύνεια
©Famagusta.News

Στις 12 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας αλλά και του οδοφράγματος Λεύκας.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Στο Προεδρικό έφτασε αμέσως μετά τη συνάντηση ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης για να τύχει ενημέρωσης από τον Πρόεδρο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική και έγινε ανταλλαγή απόψεων.

Αποφασίστηκε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου.

“Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις απόψεις μου για την αποκέντρωση εξουσιών για μία λειτουργική λύση που θα μπορεί να είναι και διάρκειας και μία λύση που να δημιουργεί ένα κράτους απόλυτα συμβατό με τα όσα η ΕΕ προβλέπει. Επαναδιατυπώθηκε, όπως αναφέρθηκε, η θέση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, “φτάνει αυτό να αποδίδει ένα απόλυτα λειτουργικό κράτος”.

Εξήγησε τις εξουσίες της κεντρικής Κυβέρνησης σε σχέση με τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, έτσι ώστε να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη τόσο των Τ/κ, όσο και των Ε/κ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πριν τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως μεταβαίνει στη συνάντηση με τις καλύτερες προθέσεις ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό που να οδηγήσει σε μια λειτουργική λύση.

Ερωτηθείς τι προσδοκά είπε ότι «δεν είναι θέμα προσδοκιών, είναι θέμα αποφασιστικότητας. Μεταβαίνω με τις καλύτερες των προθέσεων, με τις καλύτερες των διαθέσεων, προκειμένου να διερευνήσουμε το κλίμα που πρέπει να καλλιεργηθεί αλλά και τις συνθήκες που πρέπει να προϋπάρξουν ή να συνδιαμορφωθούν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος που να μας οδηγήσει σε μια λειτουργική λύση».

Πηγή: Famagusta.News / Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερο”