Του Άντρου Καραγιάννη, Δημάρχου Δερύνειας
«Μα πώς μπορείτε να ζείτε δίπλα ακριβώς από το συρματόπλεγμα και σε τόσο κοντινή απόσταση από τους τούρκους στρατιώτες, δεν φοβάστε;» Αυτή είναι μια από τις πολλές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες της Δερύνειας, όπως και άλλες τόσες που αφορούν την «ακριτικότητα» της Δερύνειας. Με αφορμή αυτές τις απορίες πεισμώσαμε ως τοπική αρχή και ως δημοτικό συμβούλιο αλλάζοντας την κακή εντύπωση που είχαν και έχουν αρκετοί πολίτες, ότι η Δερύνεια είναι μια απομονωμένη από τα αστικά κέντρα περιοχή.
Με συντονισμένες προσπάθειες, πολλά διαβήματα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών πετύχαμε την πολυπόθητη ένταξη ολόκληρης της ελεύθερης επικράτειας της Δερύνειας, δηλαδή του 25% που μας παραμένει διαθέσιμο, αφού το υπόλοιπο είναι κατεχόμενο, στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών.
Τον Απρίλιο του 2013, μετά την κατάργηση των στεγαστικών σχεδίων που αφορούσαν άπορες, φτωχές οικογένειες, πρόσφυγες και νεαρά ζευγάρια, επιδεικνύοντας αρκετή επιμονή και υπομονή, καταφέραμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών να ενταχθούμε στο νέο στεγαστικό σχέδιο, το οποίο προσφέρει το ποσό των €25 μέχρι €65 χιλιάδων σε κάθε δικαιούχο, αναλόγως ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος και του αριθμού των παιδιών της οικογένειας.
Το δημοτικό συμβούλιο Δερύνειας αναγνωρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον για εξασφάλιση κατοικίας στη Δερύνεια αποφάσισε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για δύο χρόνια σε όσους επιλέγουν να αποκτήσουν στέγη στον ακριτικό μας Δήμο. Το σχέδιο έχει αγκαλιαστεί από αρκετούς νέους κατοίκους και σύμφωνα με στοιχεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, η Δερύνεια είναι η πρώτη τοπική αρχή παγκυπρίως σε αιτήσεις.
Η προσέλκυση νέων ζευγαριών για μόνιμη στέγαση στη Δερύνεια οφείλεται και στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι προσφέρουν στους νέους ιδιοκτήτες/κατοίκους, ποιοτικές, άνετες και μοντέρνες κατοικίες. Το γεγονός ότι η Δερύνεια βρίσκεται μόνο λίγα λεπτά μακριά από τα παραλιακά κέντρα, τον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας – Λάρνακας, αλλά και η στέγαση αρκετών κυβερνητικών υπηρεσιών, η γειτνίαση με το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία όπως και η λειτουργία του ανακαινισμένου Αστυνομικού Σταθμού Δερύνειας, συμβάλλουν επίσης στη μόνιμη παραμονή στον Δήμο μας.
Η εμπειρία μας στην τοπική αυτοδιοίκηση μας δίδαξε ότι οι δημότες χρειάζονται κίνητρα, καλές υπηρεσίες και διευκολύνσεις για να αποφασίσουν που θα κατοικήσουν. Η δημιουργία και αναβάθμιση της βιοτεχνικής περιοχής και της βιομηχανικής ζώνης Δερύνειας έχει ωθήσει την εμπορική ανάπτυξη στον Δήμο μας αφού αρκετές εταιρίες, βιοτεχνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εδρεύουν στη Δερύνεια προμηθεύοντας ολόκληρη την Κυπριακή αγορά με τοπικά προϊόντα.
Η προσφορά κινήτρων από το δημοτικό συμβούλιο προς νέους βιοτέχνες που αφορούν την απαλλαγή από το ενοίκιο για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μια σημαντική ανάσα για τους βιοτέχνες, οι οποίοι αξιοποιώντας το νέο μέτρο στήριξης εξάντλησαν μέσα σε λίγους μήνες τα 28 βιοτεχνικά τεμάχια που δημιούργησε η τοπική αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Στο μέλλον θα μπορούσαμε ως τοπική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανταπόκριση τόσο των νέων ζευγαριών, όσο και των βιοτεχνών / βιομηχάνων, να επεξεργαστούμε την παραχώρηση παρόμοιου τύπου κινήτρων σε νέες εταιρίες για δραστηριοποίηση τους στη Δερύνεια που να αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τον κυβερνοχώρο κ.ά.
Μετά από δύο χρόνια ισχύ του στεγαστικού σχεδίου για τις ακριτικές περιοχές, οι άδειες οικοδομών, οι διαχωρισμοί και οι καλυπτικές άδειες έχουν διπλασιαστεί. Οι αιτήσεις εξετάζονται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, αφού η πρόσληψη Δημοτικού Μηχανικού και η στήριξη του γραμματειακού προσωπικού και του δημοτικού συμβουλίου, πιστεύουμε ότι θα ωθήσει την περαιτέρω οικιστική, εμπορική ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία στην ακριτική Δερύνεια.