“Πολιορκεί” τη Δερύνεια ο κατοχικός στρατός – Νέα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη

Επέκταση προκλήσεων στην κατεχόμενη Δερύνεια - Οχυρωματικά έργα περιμετρικά της νεκρής ζώνης από τον κατοχικό στρατό - Στόχευση έντασης στην περιοχή

b b b b b b unfictyp45 ID 1567579 1 exclusive, Κατεχόμενα, Κυπριακό

Μετά τη διάνοιξη της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, την ανακοίνωση από τον Ερντογάν για ανέγερση 1.200 κατοικιών για έποικους και τη διάνοιξη της παραλίας στον Άγιο Μέμνονα για Τούρκους επίκους, άλλη μία πρόκληση έρχεται να προστεθεί στην κατεχόμενη περιοχή της Δερύνειας κα της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη, σε δηλώσεις του στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, εδώ και μια βδομάδα παρατηρείται μια ένταση στη δημιουργία οχυρωματικών έργων δεξιά από το οδόφραγμα μέχρι την περιοχή Κάππαρη στο Παραλίμνι, τα οποία, όπως ανέφερε, πολύ πιθανόν να κατασκευάζονται για τοποθέτηση αμυντικού οπλισμού του κατοχικού στρατού.

Τόνισε ότι η απόστασή από τη Δερύνεια είναι περίπου 100 μέτρα. «Οι δημότες ανησύχησαν και εγώ ως Δήμαρχος απέστειλα τη Δευτέρα επιστολή προς το Υπουργείο Άμυνας αλλά και στην Εθνική Φρουρά έτσι ώστε να μας ενημερώσουν. Η εμπειρία μας λέει ότι αυτά τα έργα είναι οχυρωματικά».

Οι κινήσεις του κατοχικού στρατού φαίνεται να είναι στοχευμένες προς τη δημιουργία έντασης αλλά και τετελεσμένων εν αναμονή και του διορισμού της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Οι κινήσεις αυτές στη νεκρή ζώνη γίνονται σε συνέχεια των προκλήσεων σε Άγιο Δομέτιο και Πύλα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες, σχολιάζοντας τις αναφορές του δημάρχου της Δερύνειας, διευκρίνισε ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης. Παρόλα αυτά υπάρχει μια ανησυχία από ελληνοκυπριακής πλευράς με τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν το θέμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τουρική πλευρά έχει πλέον ξεκαθαρίσει τους στόχους της ως προς τη δημιουργία ενός σκηνικού το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε ένταση αλλά και να οδηγήσει σε έκρηξη κρίσης προς αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

Από την άλλη, όπως αναφέρουν και πολιτικοί αναλυτές, γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά λαμβάνει σοβαρά υπόψη το καθεστώς που υπάρχει στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η οποία σε ενδεχόμενη έκρηξη οποιασδήποτε κρίσης και σε ενδεχόμενο κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων Δεκέλειας, η περιοχή των Κοκκινοχωρίων θα αποκοπεί από τις υπόλοιπες περιοχές της Δημοκρατίας χωρίς δυνατότητα για οποιαδήποτε στρατιωτική ενίσχυση.

Famagusta.News