Στην 8η Διάσκεψη των Περιφερειών και Πόλεων που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στο Βουκουρέστι εκπροσωπήθηκε και η Κύπρος με οκταμελή αντιπροσωπεία, την οποία απάρτιζαν ο Νίκος Αναστασίου, Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, η Ισαβέλλα Τύμβιου, Δημοτική Σύμβουλος Λευκωσίας, ο Λούης Κουμενίδης, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Λευκάρων, ο Άνδρος Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας, ο Γεώργιος Παναγιώτου, Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας, ο Ίκαρος Μουσιούττας, Εθνικός Συντονιστής της Ένωσης Δήμων στις Βρυξέλλες, η Ελένη Λουκαϊδου, Δημοτική Σύμβουλος Λευκωσίας και ο Σταύρος Σταυρινίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου.
Η κ. Τύμβιου και ο κ. Παναγιώτου προσκλήθηκαν ως νέοι πολιτικοί με άλλους 98 εκλεγμένους πολιτικούς, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που συνδιοργάνωσε τη Διάσκεψη μαζί με τη Ρουμανική Προεδρία και τις Ενώσεις τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ρουμανίας.
Η Ελένη Λουκαϊδου εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η Διάσκεψη ασχολήθηκε με τα κύρια ζητήματα με τα οποία είναι σήμερα αντιμέτωπη η ΕΕ και συζήτησε το μέλλον της Ένωσης, ειδικά μετά το Brexit. Είπε πως η ΕΕ είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι προκλήσεις είναι τεράστιες.
“Ο κόσμος νοιώθει ότι είναι μακριά από τα κέντρα αποφάσεων, νοιώθει αποστασιοποιημένος. Στην Κύπρο ο πολίτες είναι πιο κοντά στους δήμους και στις κοινότητές τους και έτσι με τον τρόπο αυτό είναι και πιο κοντά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Στις Βρυξέλλες όλοι αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το τοπικό επίπεδο για να φτάσουν στους πολίτες και να τους πλησιάσουν”, ανέφερε η κ. Λουκαϊδου.
Ενόψει ευρωεκλογών σημείωσε το γεγονός πως υπάρχει ένα μεγάλο ενδεχόμενο να αλλάξει ο χάρτης σύνθεσης των πολιτικών ομάδων και να μπουν ακραία στοιχεία και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι και μαζί και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ειδικά για τον προϋπολογισμό της ΕΕ , γιατί μέσα από τον προϋπολογισμό υλοποιείται το όραμα της Ένωσης.
«Εμείς θέλουμε την Ευρώπη να είναι κτισμένη στα θεμέλια της εγγύτητας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, η Ευρώπη είναι οι άνθρωποί της και θέλουν βελτίωση της καθημερινότητάς τους, της ποιότητας ζωής τους, άρα το μέλημα των θεσμικών οργάνων να είναι τούτο και μόνο», σημείωσε.
Ανέφερε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν είναι πανάκεια και είμαστε εδώ για να διορθώνουμε τα κακώς έχοντα, γιατί «όταν κτίζεις κάτι, προσβλέπεις και στις διορθώσεις».
Ο Αντρος Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας σημείωσε ότι η πολιτική πλέον γίνεται από τη βάση και γι αυτό και οι τοπικές αρχές πρέπει να κάνουν το παν ώστε να ακούγεται η φωνή του απλού πολίτη, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αλλά και στην ΕΕ.
«Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο είναι η μη εμπλοκή των νέων ανθρώπων στα πολιτικά δρώμενα, μας κατηγορούν ότι δεν εισακούονται οι απόψεις τους και στην τοποθέτησή μου σήμερα είπα ότι στηρίζω ένα μείγμα μεταξύ νέων ανθρώπων με νέες ιδέες και παλιών με την εμπειρία τους. Πρέπει επίσης να δούμε με ποιο τρόπο θα εμπλέκονται στα κοινά, ίσως και με δικαίωμα ψήφου από τα 18 ή 16 που το έχουν κάποιες χώρες», ανέφερε.
Σε ερώτηση για εμπλοκή των νέων με υγιή τρόπο, ο Δήμαρχος σημείωσε πως δυστυχώς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έχουν αλλάξει τον τρόπο άσκησης πολιτικής και διπλωματίας, «αφού ο καθένας μπορεί από τον καναπέ του και από το τηλέφωνό του να στέλνει τα μηνύματα που θέλει και έτσι γίνεται ο χρήστης και δημοσιογράφος».
Ανέφερε πως αυτός δεν είναι σωστός τρόπος σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουμε προσιτοί, να πάμε στη βάση του κόσμου, να μιλάμε με τους νέους και να τους ακούμε, έχοντας ως βασικό γνώμονα τη διαφάνεια και το ‘καθαρό μέτωπο’.
Η Ισαβέλλα Τύμβιου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ευκαιρία που δόθηκε σε νέους εκλεγμένους πολιτικούς να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη. Ανέφερε ότι δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και ότι θεωρεί πως όλοι πάνε πίσω στις χώρες τους πιο σοφοί.
Η κ. Τύμβιου είπε πως όλοι οι νέοι και όχι μόνο οι εκλεγμένοι πρέπει να έχουν τις ευκαιρίες να συμμετέχουν σε παρόμοιες Διασκέψεις και να συζητούν για την ανάγκη να γίνονται ενεργοί πολίτες με συμμετοχή και εμπλοκή. Ανέφερε ότι η Διάσκεψη έδωσε την ευκαιρία για συμμετοχή σε άκρως ενδιαφέροντα εργαστήρια όπου νέοι πολιτικοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και διατύπωσαν εισηγήσεις.
Famagusta.News / ΚΥΠΕ
Discussion about this post