Στην τελική ευθεία το οδόφραγμα στη Δερύνεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο οδόφραγμα της Δερύνειας, καθώς ακόμα και ο δρόμος εντός της νεκρής ζώνης έχει ασφαλτοστρωθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», είναι έτοιμες και οι πινακίδες σήμανσης, καθώς και η σήμανση πάνω στο οδόστρωμα. Από πλευράς της λεωφόρου Αμμοχώστου στις ελεύθερες περιοχές, οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική φάση για να ανοίξει και πάλι ο δρόμος για την κατεχόμενη πόλη.

Οι εκκρεμότητες πλέον αφορούν κυρίως την τ/κ πλευρά, καθώς απομένει η κατασκευή του σημείου ελέγχου στην κατεχόμενη πλευρά, η διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης, η διασύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης και η αγορά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ωστόσο οι διαγωνισμοί για τα πιο πάνω έργα ανακοινώθηκαν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες από το τ/κ «κεντρικό συμβούλιο προσφορών», με την τελική ημερομηνία για υποβολή προσφορών να έχει καθοριστεί για τα μέσα Ιουλίου.

Επίσης, εκκρεμότητα της τ/κ πλευράς αποτελεί και η ανάγκη πρόσληψης επιπρόσθετων «αστυνομικών» για στελέχωση του οδοφράγματος, η οποία καθυστερούσε λόγω της έλλειψης του απαραίτητου κονδυλίου. Ανοιχτό είναι ακόμα το πότε ο κατοχικός στρατός θα μετακινήσει το (άδειο πλέον) φυλάκιό του που βρίσκεται στο οδόφραγμα, όπως έχει συμφωνηθεί.

Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων οι εργασίες δεν τελειώνουν μέχρι την 1η Ιουλίου, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει στον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ως στόχο της ε/κ πλευράς για ολοκλήρωση των δικών της προετοιμασιών. Πάντως αυτές οι καθυστερήσεις φέρνουν τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας πιο κοντά στην εκτίμηση της ε/κ πλευράς για την ολοκλήρωση από πλευράς της των εργασιών στο οδόφραγμα της Λεύκας/ Απλικίου. Υπενθυμίζεται πως η αρχική συμφωνία ήταν για ταυτόχρονη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, κάτι για το οποίο επέμενε η τ/κ πλευρά για αρκετό καιρό. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο κ. Ακιντζί έχει δηλώσει και δημόσια πως δεν υπάρχει ζήτημα αν η διάνοιξη των δύο διόδων γίνει με διαφορά μερικών εβδομάδων.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ