Θέλει πίσω τη νεκρή ζώνη της η Δερύνεια

α 3 Άντρος Καραγιάννης, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια

Η πιο εύφορη γη της Δερύνειας, εκείνη που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, εμπίπτει στη νεκρή ζώνη και για 43 τόσα χρόνια παραμένει ακαλλιέργητη και αναξιοποίητη. Σε αυτήν κυκλοφορούν ελεύθερα ερπετά και τρωκτικά, ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται διαφόρων ειδών σκουπίδια που άγνωστοι μεταφέρουν και αφήνουν εκεί κατά τις νυκτερινές ώρες.

Η συγκεκριμένη γη, λόγω του ότι διαθέτει χώμα ανάμικτο με άμμο, ευνοεί την πρώιμη παραγωγή λαχανικών που διατίθενται στην αγορά σε καλή για τους παραγωγούς τιμή πώλησης.

Ο Δήμος Δερύνειας, που κατά καιρούς δέχεται αιτήματα από τους γεωργοκτηνοτρόφους της περιοχής προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για να επιτραπεί η αξιοποίηση της γης στη νεκρή ζώνη, αποφάσισε να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, στόχος είναι να επιστραφεί μεγάλο μέρος της γης που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, ώστε να αξιοποιηθεί και πάλι για γεωργικούς, κτηνοτροφικούς αλλά και οικιστικούς σκοπούς.

Σήμερα καλλιεργείται μέρος της νεκρής ζώνης και συγκεκριμένα μόνο η δεξιά πλευρά χωματόδρομου που διέρχεται από αυτήν. Η αριστερή πλευρά του δρόμου, που βρίσκεται προς τη θάλασσα παραμένει αναξιοποίητη.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Δερύνειας πραγματοποιήθηκε ήδη, στην παρουσία γεωργών, συνάντηση με τα Ηνωμένα Έθνη που εδρεύουν στην περιοχή και έχουν υπό την ευθύνη τους τη νεκρή ζώνη. Σε αυτήν οι γεωργοί έθεσαν επιτακτικά το αίτημα όπως τους επιτραπεί να καλλιεργήσουν και άλλα χωράφια τους που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη και παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και 43 χρόνια.

«Η νεκρή ζώνη της Δερύνειας δεν έχει το πλάτος που πιθανόν να έχουν άλλες κοινότητες και δήμοι, όμως στα 50-150 μέτρα πλάτος που έχει υπάρχουν αρκετά αναξιοποίητα τεμάχια γης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν εισόδημα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

»Η περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κοντά στην παραλία της Δερύνειας, είναι η καλύτερη, η πιο εύφορη περιοχή, διότι εκεί ευνοείται η πρώιμη παραγωγή λαχανικών που είναι και η πιο κερδοφόρα για τους γεωργούς. Λόγω της επικρατούσας κατάστασης, αυτή η γη παραμένει αναξιοποίητη» λέει ο δήμαρχος Δερύνειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γειτονικούς δήμους της Δερύνειας, όπου η γη που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα δεν είναι νεκρή ζώνη ή κατεχόμενη, καλλιεργούνται πρώιμα λαχανικά, ενώ οι γεωργοί της Δερύνειας δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες καλλιέργειες, διότι η γη τους που προσφέρεται για τέτοιου είδους παραγωγή βρίσκεται στη νεκρή ζώνη. Για παράδειγμα, γεωργοί των γειτονικών δήμων παράγουν καρπούζι Μάρτη και Απρίλη όταν οι τιμές πώλησής του είναι ανεβασμένες, ενώ ο γεωργοί από τη Δερύνεια παράγουν καρπούζι τον Μάη που η τιμή πώλησης είναι χαμηλή.

«Θα θέσουμε το αίτημά μας επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη και στα εμπλεκόμενα υπουργεία. Υπάρχει μια συμφωνία που έγινε το 2008 μεταξύ της κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία αναφέρεται ότι όταν κρίνουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον κατοχικό στρατό, μπορούν να ανάψουν το πράσινο φως για αξιοποίηση μέρους της νεκρής ζώνης και γι’ αυτό ελπίζουμε.

»Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που την παραχώρησε στα Ηνωμένα Έθνη λόγω της κατάστασης που επικρατούσε» λέει ο δήμαρχος Δερύνειας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, με τα σημερινά δεδομένα, μόλις το 25% της περιφέρειας του Δήμου Δερύνειας μπορεί να αξιοποιηθεί και μέσα σε αυτό το 25% υπάρχει γεωργική και κτηνοτροφική γη, βιοτεχνική αλλά και βιομηχανική ζώνη. «Πνιγόμαστε» λέει ο δήμαρχος Δερύνειας.

«Τίθεται και περιβαλλοντικό ζήτημα. Εμείς ονομάζουμε την εκεί περιοχή γκρίζα ζώνη, διότι εισέρχονται σε αυτήν και πετούν ό,τι θέλουν. Αυτό το πρόβλημα το έχουν όλες οι ακριτικές περιοχές. Με την αξιοποίηση τής εκεί περιοχής, λύνεται αυτό το πρόβλημα» λέει.

«Με επιστολή ζητήσαμε από τα Ηνωμένα Έθνη, στις 19 του Φεβράρη 2018, που είναι η Καθαρά Δευτέρα, να μας επιτρέψουν να πάμε στην Αγία Μαρίνα. Ποτέ προηγουμένως δεν ξανάγινε κάτι τέτοιο. Να θυμηθούμε τα παλιά, τότε που ενώ κατευθύνονταν οι Δερυνειώτες προς τη θάλασσα, σταματούσαν στην Αγιά Μαρίνα να ξεκουραστούν, να προσκυνήσουν και να φάνε προτού πάνε στη θάλασσα» συμπληρώνει.

Πηγή: Φιλελεύθερος