Δώρος Τάκκας στο FN: “Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός για τουρισμό”

Οι προβλέψεις του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου για τη νέα τουριστική σεζόν - "Πολλά διδάγματα για τις παραδοσιακές αγορές από τη φετινή τουριστική περίοδο"

DSC 3332 001 scaled exclusive, ΔΩΡΟΣ ΤΑΚΚΑΣ, ξενοδόχοι, ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου

Με αισιοδοξία αλλά και με προβληματισμο βλέπουν πλέον τη νέα τουριστική σεζόν του 2022 οι παράγοντες του τουρισμού, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα θα επανέλθουμε πίσω σε ρυθμούς κανονικότητας σιγά-σιγά, χωρίς όμως να ξεπερνούμε τις σκοπέλους της εξάρτησής μας από παραδοσιακές αγορές και της εποχικότητας.

Σε δηλώσεις του στο Famagusta.News ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας, ανέφερε πως η φετινή χρονιά πλησίασε επίπεδα πληρότητας 65-70%, ενώ από άποψη εισοδημάτων κινήθηκαν οι τουριστικοί παράγοντες στο 50% περίπου σε σχέση με το 2019.

Τα διδάγματα…

Μάλιστα, όπως ανέφερε, η φετινή σεζόν δίδαξε πολλά στους παράγοντες του τουρισμού αφού ανέδειξε το πρόβλημα της εποχικότητας καθώς και το πρόβλημα της εξάρτησης από τις δύο μεγάλες αγορές, Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία, κάτι που φέτος αναδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό αφού η Βρετανική αγορά “μας τίμησε” με την παρουσία της μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Με αυτά τα δεδομένα, όπως ανέφερε, το δίδαγμα είναι πως θα πρέπει επιτέλους η χώρα μας να ξεκινήσει να απεξαρτητοποιείται από τις δύο αυτές μεγάλες αγορές.

Από την άλλη, το θετικό, όπως είπε, είναι πως κατά τη φετινή χρονιά τη χώρα μας επισκέφθηκαν και αγορές που δε θεωρούνται παραδοσιακές, όπως χώρες της κεντρικής Ευρώπης και του πρώην ανατολικού μπλοκ καθώς και του αραβικού κόσμου, κάτι που όπως ανέφερε ο κύριος Τάκκας δείχνει ότι με σωστές αεροπορικές συνδέσεις και λογικές τιμές μπορεί η χώρα μας να κερδίσει και μία τρίτη μεγάλη αγορά ή ακόμη και την απεξάρτηση από τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η νέα τουριστική περίοδος

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου επισήμανε ότι η νέα χρονιά έρχεται μεν με αισιοδοξία, όμως από την άλλη υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί εξαιτίας της κατάστασης που δεν είναι ξεκάθαρη, όσον αφορά τις συνέπειες του Brexit καθώς και το τί μέλλει γενέσθαι με τις οργανωμένες πτήσεις από Ρωσία.

Όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο, ανέφερε ότι μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου τα περισσότερα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ όσα θα παραμείνουν ανοικτά και κατά τη χειμερινή περίοδο θα εξυπηρετούν κυρίως εσωτερικό τουρισμό ή και αθλητικό τουρισμό για προετοιμασίες ποδοσφαιρικών ομάδων, επομένως ο χειμώνας δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός.

Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν χάνεται η ελπίδα καθώς η χειμερινή περίοδος πρέπει να αφιερωθεί στις προετοιμασίες και στις διεργασίες με τους αρμοδίους για τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, αφού όπως είπε, η ελπίδα είναι πως το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021.

Famagusta.News