Του Μαρίνου Παυλικκά
Τον όγδοο μήνα ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό συμπληρώνει το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο από τις 11 του περασμένου Μαρτίου ανέλαβε αυτόν τον ρόλο. Έκτοτε, το προσωπικό του Νοσοκομείου κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ από την περασμένη εβδομάδα έχει μπει σε τροχιά το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για διαχείριση και του δεύτερου κύματος, το οποίο δείχνει σαφώς περισσότερο απειλητικό.
Από την περασμένη Πέμπτη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για πλήρη εκκένωση του νοσηλευτηρίου, ώστε ογδόντα οκτώ κλίνες να είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ για νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό. Μάλιστα, ο αριθμός των νοσηλευομένων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ξεπέρασε και τους πενήντα, υπερβαίνοντας, έτσι, κάθε ρεκόρ του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς, από τις 11 Μαρτίου μέχρι σήμερα.
Σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης
Η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά συνεπώς και των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας, οδήγησε το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για διαχείριση της πανδημίας. Ως εκ τούτου, πέραν της πλήρους εκκένωσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, σε περίπτωση πληρότητας των ογδόντα οκτώ κλινών και των πέντε κλινών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αλλά και του θαλάμου COVID-19 του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, θα διατίθενται εβδομήντα κλίνες από τον πέμπτο όροφο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ σε περίπτωση πληρότητας, θα ανοίξει και επιπλέον θάλαμος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ώστε διακόσιες, περίπου, κλίνες να είναι στη διάθεση του συστήματος υγείας.
Όσον αφορά συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Αναφοράς, η εφαρμογή του σχεδίου εκκένωσης αφορούσε στη διάθεση της Παιδιατρικής και της Γυναικολογικής Κλινικής από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τον Οκτώβριο εκκενώθηκε και η Παθολογική Κλινική. Την περασμένη Παρασκευή εκκενώθηκε και το Ορθοπεδικό τμήμα, με τους ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας να μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς της επαρχίας Αμμοχώστου θα μπορούν να εξυπηρετούνται είτε από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας είτε από νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Όσον αφορά τα τμήματα του Νοσοκομείου που παραμένουν σε λειτουργία για τους ασθενείς της περιοχής, θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία, το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, η Μονάδα Αιμοκάθαρσης, καθώς και η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, στην οποία διενεργούνται οι δειγματοληψίες για κορωνοϊό με τη μέθοδο drive-through.
Η εκκένωση του Νοσοκομείου έφερε ποικίλες αντιδράσεις σε προσωπικό και κοινό της περιοχής. Αφενός ο Συντονιστής των ιατρών του θαλάμου COVID-19 του Νοσοκομείου Αναφοράς, Ειδικός Παθολόγος Δρ Χρίστος Κυπρής εξέφρασε την ετοιμότητα του ιατρικού προσωπικού να συνεχίσει τη μάχη της νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Μάριος Πολυδώρου, δεν παρέλειψε να επισημάνει και το πρόβλημα της υποστελέχωσης που παρατηρείται στο Νοσοκομείο αλλά και της κόπωσης των επαγγελματιών υγείας της πρώτης γραμμής, οι οποίοι αδιάκοπα εργάζονται σε περιβάλλον διαχείρισης της πανδημίας. Όσον αφορά τη στελέχωση του Νοσοκομείου, επισημαίνεται ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η στελέχωση του Νοσοκομείου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τρεις γιατρούς και δέκα νοσηλευτές.
Δρ Αμαλία Χατζηγιάννη: «Συνεχής εναλλαγή συναισθημάτων»
Κληθείσα από την εφημερίδα “Σημερινή” να περιγράψει τα συναισθήματά της για την επί οκτώ μήνες αδιάκοπη μάχη με την πανδημία, η Επιστημονική Διευθύντρια ΟΚΥπΥ του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, Δρ Αμαλία Χατζηγιάννη, επισήμανε ότι βιώνουν μία συνεχή εναλλαγή συναισθημάτων. Όπως είπε, τον φόβο, την αγωνία, και τη λύπη διαδέχεται η χαρά, η ικανοποίηση και η συγκίνηση για τους ασθενείς που τελικά καταφέρνουν να πάρουν εξιτήριο.
Περιγράφοντας τις δυσκολίες για τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι η πρώτη φάση συνοδεύτηκε με λιγότερα κρούσματα, η δυσκολία για τους επαγγελματίες υγείας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αφού δεν υπήρχε η εμπειρία και τα μέσα, όπως επίσης και τη γνώση που έχει πλέον αποκτηθεί. Επικρατούσε, επίσης, ο φόβος, η αβεβαιότητα για το αύριο τόσο για τους ίδιους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, όσο και για τις οικογένειές τους. Από την άλλη, οι προκλήσεις που έχουν να διαχειριστούν ήταν και είναι μεγάλες, παρά την υπερβολική κούραση, ενώ αυτό που δίνει δύναμη είναι η συνέχιση προσφοράς και αγάπης προς τους πάσχοντες.
Σύμφωνα με την Δρα Αμαλία Χατζηγιάννη, στη διαχείριση της πανδημίας σημαντικό ρόλο έπαιξε η ομαδικότητα, η εργατικότητα, η συλλογικότητα και ο υπερβολικός ζήλος και η αφοσίωση όλων των εργαζομένων «και προπαντών αυτών της πρώτης γραμμής ότι θα τα καταφέρουμε». Ο ένας, όπως είπε, συμπληρώνει τον άλλον, ενώ τόνισε ότι είχαν δίπλα τους της στήριξη της Πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας, καθώς επίσης και τη βοήθεια από άτομα και φορείς της περιοχής και για πρώτη, ίσως, φορά, όπως είπε, τη σημαντική στήριξη από τα ΜΜΕ.
Ο μέσος όρος ηλικίας νοσηλευομένων και η έκκληση προς το κοινό
Όπως ανέφερε στη «Σ» η Επιστημονική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αναφοράς, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας είναι, περίπου, τα 50 – 55 έτη. Όπως είπε, νοσηλείας χρήζουν άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα. Αυτοί μπορεί να είναι άτομα νεαρής ηλικίας χωρίς υποκείμενα νοσήματα, αλλά και αυτοί με σοβαρές παθήσεις και συννοσηρότητες. «Δυστυχώς», ανέφερε, «ο εχθρός δεν χαρίζεται σε κανέναν».
Παράλληλα, όπως είπε, ξεκίνησε ήδη το δεύτερο κύμα πανδημίας, σφοδρότερο, με πολύ περισσότερα κρούσματα συγκριτικά με το πρώτο. Αυτό που χρειάζεται από το κοινό είναι πειθαρχία, ατομική ευθύνη και σεβασμός στους γύρω μας. «Ας στερηθούμε», τόνισε, «προσωρινά μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες». Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι επόμενοι μήνες προβλέπονται ιδιαίτερα δύσκολοι και αυτό που χρειάζεται είναι μικρές θυσίες απ’ όλους «για να προστατεύσουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας. Πιστή τήρηση των μέτρων και μάσκα παντού».
Περιγράφοντας τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσε ως Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αναφοράς, η Δρ Αμαλία Χατζηγιάννη ανέφερε στη «Σ» ότι αυτό που θα της μείνει αξέχαστο είναι, κυρίως, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν «νοσηλευόμενοι ασθενείς, εξαντλημένοι από τη νόσο αλλά και φοβισμένοι για το αύριο, μακριά από τους δικούς τους, με έπαιρναν τηλέφωνο να ακούσουν μια κουβέντα παρηγοριάς και ενθάρρυνσης. Ακόμη, η χαρά και η ευγνωμοσύνη αυτών των ασθενών κατά την έξοδό τους μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους».
Πηγή: Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, 8/11/2020