“Εν τον θεωρείς, αφού εν μαύρος, εν κάμνει για τίποτε” – Μαρτυρία στο FN για λεκτική βία σε βάρος αλλοδαπού

Γράφει ο Μιχάλης Αντωνίου

veteran suicide sad black man 1

Toυ Μιχάλη Αντωνίου

Μάρτυρας μιας καθημερινής λεκτικής βίας γίνεται καθημερινά συμπολίτης μας απο την επαρχία Αμμοχώστου, ο οποίος εργάζεται σε άλλη επαρχία εις βάρος αλλοδαπού. Ο μάρτυρας -που προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία του προς το παρών για ευνόητους λόγους- γίνεται δέκτης μιας ρατσιστικής συμπεριφοράς χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ανυπόφορη.

Όπως εξιστορεί στο FamagustaNews, Κύπριος πολίτης που εργάζεται σε πολύ κοντινό εργασιακό χώρο απο τον μάρτυρα, εξαμολύει βρισιές και λόγια που τσακίζουν κόκκαλα, σε έναν αλλοδαπό εργάτη που βρίσκεται απέναντι από τον χώρο όπου και εργάζεται ο συγκεκριμένος.

Μάλιστα ο μάρτυρας αναφέρει χαρακτηριστικά πως η κατάσταση έχει ξεφύγει με αποτέλεσμα να του ζητήσει πολλές φορές τον λόγο για τον οποίο τον βρίζει ασύστολα.

“Όταν τον ρώτησα γιατί τον βρίζει συνεχώς, αφού το παιδί δεν του έχει κάνει κάτι, καθώς προσπάθησα να του εξηγήσω ότι ήρθε στην χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον, μου απάντησε χαρακτηριστικά “εν τον θώρεις αφού εν μαύρος, εν κάμνει για τίποτε, Εγιω εν τους θέλω τους π@@@μαυρους”, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλους χαρακτηρισμούς που για λόγους δεοντολογίας δεν μπορούμε να αναφέρουμε.

Παράλληλα, με την βία να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σε όλες της τις εκφάνσεις, και στην Κύπρο, μετά και τις καταγγελίες καλλιτεχνών που κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση, άλλη μία καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση έρχεται στο προσκήνιο. Όπως ισχυρίζεται το θύμα, η σεξουαλική κακοποίηση διαπράχθηκε πριν από 10 χρόνια, με τον φερόμενο θύτη, -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της ίδιας,- να κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει το φερόμενο θύμα, εάν το κόμμα με το οποίο κατέρχεται υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές είναι ενήμερο για το περιστατικό.

Πάντως ένα είναι σίγουρο. Τέτοιες συμπεριφορές παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Πολιτισμένο άνθρωπο δεν σε κάνουν ούτε τα πτυχία, ούτε και τα iphone, ούτε η mercedes benz. Όση τεχνολογική εξέλιξη κι αν έχει η χώρα σου, εάν είσαι “ττόπουζος” στην συμπεριφορά, “ττόπουζος” θα παραμείνεις.

Τελικά η στραβός είναι ο γυαλός, ή στραβά αρμενίζουμε…