Τις τρομακτικές συνέπειες των τελευταίων 30 – 40 ημερών με τα συνεχή καιρικά φαινόμενα βιώνουν την τελευταία εβδομάδα, οι φθαρτοπαραγωγοί στην ελεύθερη Αμμόχωστο σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος.
Σύμφωνα με τον Γραμματέα – Διευθυντή της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου, Παναγιώτη Μαούρη, δυστυχώς εδώ και λίγες μέρες η παραγωγή φθαρτών είναι έως και 60% μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι τιμές κάποιων ειδών ανέβηκαν μέχρι και 300%, από όσο ήταν πριν από τα Χριστούγεννα. Την ίδια περίπου πορεία, επισήμανε, ακολουθεί και η τιμή των φρέσκων πατατών καθώς οι ποσότητες που φθάνουν στην αγορά είναι μειωμένες. «Οι πατατοπαραγωγοί μας παλεύουν με τα νύχια τους και με τα δικράνια να καταφέρουν να εκριζώσουν κάποιες ποσότητες για την ντόπια αγορά που και πάλιν όμως δεν επαρκούν πλήρως σε σχέση με τη ζήτηση», επισήμανε ο κ. Μαούρης.
Πρόσθεσε επίσης ότι μετά το χαλάζι και τον ανεμοστρόβιλο που καταγράφηκαν στην περιοχή Παραλιμνίου στα μέσα Δεκεμβρίου ακολούθησε η παρατεταμένη πολυομβρία που ξεκίνησε από τις 20 περίπου Δεκεμβρίου και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ακόμα συνεχίζεται σχεδόν παγκύπρια. Αποτέλεσμα, να υπάρξουν σχεδόν ολοκληρωτικές καταστροφές στις ανοικτές φθαρτοκαλλιέργειες αλλά και εκτεταμένες στα θερμοκήπια καθώς λόγω της πολυομβρίας και αυτά επηρεάστηκαν, όχι μόνο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά και σε άλλες περιοχές. Η πολυομβρία σε σχέση και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μείωσαν σημαντικά την απόδοση των θερμοκηπίων, ειδικά όσον αφορά τις ντοματοκαλλιέργειες και τα αγγουράκια, τα οποία θεωρούνται ως πρώτης ανάγκης από τους καταναλωτές, είπε ο κ. Μαούρης.
Τόνισε ακόμη ότι είναι πρωτοφανές αυτό που καταγράφεται στην αποθήκη της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου στην περιοχή Κάππαρη, την τελευταία εβδομάδα. Δηλαδή, να παραμένει άδεια από προϊόντα στο μεγαλύτερο μέρος του εμβαδού της και τα λίγα προϊόντα που μεταφέρουν οι γεωργοί της περιοχής να εξαφανίζονται πριν από τις 10.00 – 11.00 το πρωί. «Οι γεωργοί λυπούνται που δεν έχουν προϊόντα να διαθέσουν και οι έμποροι εξοργίζονται που δεν βρίσκουν για να αγοράσουν ώστε να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους στις φρουταρίες, υπεραγορές και μανάβικα, ενώ διαμαρτύρονται και για το ύψος που έχουν πάρει κάποιες τιμές», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Ο κ. Μαούρης παρέθεσε τις τιμές βασικών γεωργικών προϊόντων που διατίθενται στον συνεταιρισμό των γεωργών της περιοχής Παραλιμνίου, όπως είχαν την περασμένη Πέμπτη και τις τιμές που είχαν αυτά, δυο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε υπεραγορές στη Λάρνακα αλλά και την Αμμόχωστο η τιμή των αγγουριών ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα τέσσερα ευρώ το κιλό και της ντομάτας τα 3.50 σεντ.
Μεγάλες καταστροφές και στα θερμοκήπια
Εκ των πραγμάτων τις επόμενες λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μαούρη, δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης, δηλαδή μεγαλύτερες ποσότητες φθαρτών στην αγορά και μείωση των τιμών. Όπως εξήγησε πέραν των μισών εκτάσεων φυτειών σε θερμοκήπια είτε καταστράφηκαν πλήρως, είτε δεν είναι σε θέση να δώσουν πέραν του 30 – 40% της παραγωγής που κανονικά θα έδιναν. Όπως εξήγησε παρά το γεγονός ότι τα πλείστα θερμοκήπια διαθέτουν συστήματα θέρμανσης εντούτοις οι θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν και οι ψυχροί άνεμοι επηρέασαν τα φυτά και σε αρκετές περιπτώσεις «ψήθηκαν» από το χιόνι μαζί με τους καρπούς και αχρηστεύθηκαν.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των θερμοκηπίων Καούλλα στην περιοχή Κάππαρη – Αγίας Τριάδας και των συναδέλφων του θερμοκηπιούχων. Σε μια ζώνη πλησίον της θάλασσας που συνήθως επικρατούν ήπιες θερμοκρασίες, παρά τις προσπάθειές τους να θερμάνουν τις ντοματοφυτείες τους απέτυχαν και το δριμύ ψύχος «έψησε» τις τελευταίες νύχτες δεκάδες τόνους ντομάτες που ήταν σχεδόν έτοιμες να διοχετευθούν στην αγορά τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Σε ήπιες θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες ώστε να περισωθούν κάποιες από τις υφιστάμενες φθαρτοκαλλιέργιες αλλά και να μπορέσουν να φυτέψουν νέες, ελπίζουν οι φθαρτοπαραγωγοί και οι θερμοκηπιούχοι στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Μόνο αν συμβεί αυτό ίσως μπορέσουν να δώσουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων τους στην αγορά πριν από την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Πηγή: Φιλελεύθερος