Επ. Αμμοχώστου: Αυτή είναι η αξία ενοικίων των κτηρίων δημοσίων υπηρεσιών

Στιγμιότυπο 2019 10 03 12.20.15 Νέα Αμμοχώστου

Κάτω από το μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη βρέθηκαν συμβάσεις εκμίσθωσης ιδιωτικών κτηρίων απότ ο κράτος τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες στέγασης υπουργείων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην Ειδική Έκθεση με θέμα “Συμβόλαια Ενοικίασης Κτηρίων για Σκοπούς Στέγασης Υπουργείων/Τμημάτων/Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα”, εντοπίστηκαν Συμβόλαια Ενοικίασης με συμφωνημένες τιμές ενοικίων, αρκετά υψηλότερες από τις εκάστοτε λογικές τιμές της αγοράς.

Συγκεκριμένα, παραδείγματα αποτελούν οι ενοικιάσεις κτηρίων για μεταστέγαση/στέγαση των Υπουργείων/Τμημάτων τα οποία συγκαταλέγονται τα ακριβότερα υπό ενοικίαση κτήρια δημόσιων υπηρεσιών.

Δείτε τις ακριβότερες τιμές ενοικίασης των κτηρίων δημοσίων υπηρεσιών στην επαρχία Αμμοχώστου:

  • Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο και Επαρχιακό Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Αμμοχώστου: €7.83 ανά τ.μ. (ή €9.84 ανά τ.μ. λαμβάνοντας υπόψη το ποσό που δαπανήθηκε από το δημόσιο για κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων)
  • Γραφεία του Παραρτήματος της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στην Οδό Σωτήρας 71 στο Παραλίμνι ενοικιάζονται προς €9,80. (Το κτήριο που στεγάζει το Υπουργείο Εσωτερικών ενοικιάζεται προς €9,69 ανά τετραγωνικό μέτρο).

Την έρευνα για τα ενοίκια του δημοσίου ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία, αφού απαίτησε και έλαβε από το υπουργείο Οικονομικών όλες τις συμβάσεις εκμίσθωσης καθώς και τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα, τα απέστειλε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη με την παράκληση του προέδρου της Επιτροπής Άγγελου Βότση, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, η Επιτροπή Οικονομικών είχε αποδεσμεύσει κονδύλια τα οποία κάλυπταν την καταβολή ενοικίων από το κράτος μόνο μέχρι τον Ιούνιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέραν του 30% των κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτήρια. Όπως προκύπτει μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, τα τελευταία 10 χρόνια, το κράτος δαπάνησε το συνολικό ποσό των €260 εκατ. περίπου σε ενοικίαση κτηρίων ανά το παγκύπριο για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών.

Πηγή: Φιλελεύθερος