Επ. Αμμοχώστου: Άνιση μάχη με το κρύο για τους αγρότες – Τί αναφέρουν στο Famagusta.News

Μπορεί τα ορεινά να έχουν ντυθεί στα κατάλευκά μετά και τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο τα Κοκκινοχώρια για άλλη μια βραδιά ταλαιπωρήθηκαν αφού το τσουχτερό κρύο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς των καλλιεργειών.

Άγχος, Ταλαιπωρία και φυσικά κόστος για τους αγρότες οι οποίοι για άλλη μια νύχτα ξενύχτησαν κυριολεκτικά ποτίζοντας και ραντίζοντας τις παπατοκαλλιέργειές τους ή τις καλλιέργειες άλλων λαχανικών, ούτως ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία παγετού.

Το Famagusta.News επικοινώνησε με μερικούς εκ των πατατοπαραγωγών της περιοχής και κατέγραψε τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς που βιώνουν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Τάκης Ματσιούκκος: «Κίνδυνος να καταστραφούν οι πατάτες»

Σύμφωνα με έναν από τους μέχρι πρόσφατα πιο ενεργούς στον τομέα της πατατοκαλλιέργειας στο Αυγόρου, Τάκη Ματσιούκκο, ο οποίος πρόσφατα έχει εγκαταλείψει τις καλλιέργειες, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών. Εξέφρασε την ανησυχία του για την διάρκεια που θα έχει αυτό το φαινόμενο, δηλώνοντας επίσης την συμπαράστασή τους στους υπόλοιπους αγρότες, αρκετοί εκ των οποίων, όπως αναφέρει, τις τελευταίες μέρες, του ζητούσαν πληροφορίες και συμβουλές για καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Ο κύριος Ματσιούκκους μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται όταν παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα χαμηλών θερμοκρασιών. Στην προσπάθεια, όπως αναφέρει, να προστατεύσεις την πατάτα από τον παγετό, σύμφωνα ξοδεύεις, χρόνο, χρήμα και ενέργεια. Η υπερβολική ποσότητα νερού, όπως ανέφερε,  ελλοχεύει τον κίνδυνο να βλάψει την πατάτα ολοκληρωτικά, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας νερού στο ρίζωμα.

Βασίλης Βασιλείου: «Κόστος και ταλαιπωρία»

Από την πλευρά του ο Βασίλης Βασιλείου γεωργός στη Σωτήρα περιέγραψε με λεπτομέρεια με ποιο τρόπο οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυτές τις παγωμένες μέρες όσον αφορά την προστασία των καλλιεργειών από το κρύο. Όπως είπε, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 1 °C, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Είναι αναπόφευκτο, ανέφερε, το συνεχές πότισμα των πατατών καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, από τις 11 τη νύχτα μέχρι και τις 6:30 το πρωί, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία παγετού στο φύλλωμα, ενώ ως εκ τούτου, όπως είπε, το κόστος σε νερό, ηλεκτρισμό και πετρέλαιο αυξάνεται κατακόρυφα. «Κάθε βράδυ είμαστε επί ποδός να παρακολουθούμε με αγωνία τα μετεωρολογικά δελτία. Τί άλλο να κάνουμε; Κόστος και ταλαιπωρία» ανέφερε.

Ανδρέας Κάρυος: «Να υπάρξει κατανόηση από τους καταναλωτές»

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών, Ανδρέας Κάρυος, ανέφερε στο Famagusta.News ότι το ψύχος επηρεάζει σε αρνητικό βαθμό την καλλιέργεια, καθώς κατά τις πλείστες περιπτώσεις επέρχονται ζημιές σε καλλιέργειες με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και την μετακύληση του κόστους στον καταναλωτή.

Όπως ανέφερε, όπως και οι υπόλοιποι γεωργοί, έτσι και ο ίδιος μένει ξάγρυπνος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στις καλλιέργειές του στο Αυγόρου ραντίζοντας με νερό τα φυλλώματα των πατατών, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της παγετοπροστασίας. Δεν έκρυψε, μάλιστα, την ανησυχία του για το αποτέλεσμα που θα αντικρύσουν με το πρώτο φως του ήλιου, με τους περισσότερους να μην μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή των καλλιεργειών.

Το φαινόμενο, όπως είπε, του ψύχους, θα επικρατήσει, όπως είπε, και στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2022 με τους αγρότες να βρίσκονται επί ποδός.

Κλείνοντας ο κύριος Κάρυος απηύθυνε έκκληση προς τους καταναλωτές να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και να μην κατηγορήσουν για άλλη μια φορά τους γεωργούς για τις αυξήσεις των τιμών σε πατάτες και φθαρτά. «Με τέτοιες παγωνιές, ανέφερε, μειώνεται η παραγωγή, αργεί η ωρίμανση κάποιων προϊόντων, και έτσι αυξάνεται η τιμή. Η αύξηση στην τιμή, όπως είπε, σε δηλώσεις του στο Famagusta.News, δεν δημιουργεί κέρδος στον παραγωγό. Είναι το κόστος που είχε προστατεύοντας τα προϊόντα του από τις καιρικές συνθήκες. Ο καταναλωτής πρέπει να ευχαριστεί τους γεωργούς που αγωνίζονται για να στείλουν στην αγορά ντόπια προϊόντα.»

FamagustaNews

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νεαρός έκλεβε τσάντες από παραλίες – Χειροπέδες από την Αστυνομία

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 18 και 17 ετών, προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης…

27 Ιουλίου, 2024

Διεκδίκησε μία από τις 10 υποτροφίες και σπούδασε στο InterNapa College

Το InterNapa College προσφέρει για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το Famagusta.News 10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ…

26 Ιουλίου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι και Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι και Εσπερινός θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Παραλίμνι την Παρασκευή 26/7…

26 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πανέτοιμοι είναι οι εθελοντές για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο…

26 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Δέχεται δηλώσεις για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ο Δήμος Αγίας Νάπας δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος με σκοπό την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ου…

26 Ιουλίου, 2024

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας

Το Αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στη σκιά του σαμποτάζ που «παρέλυσε»…

26 Ιουλίου, 2024