Επ. Αμμοχώστου: Ανησυχίες ΤΕΒΕΑ για Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου – Δερύνειας – Αγίας Νάπας

Εννιά χρόνια στο... περίμενε - Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει την κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών η ΤΕΒΕΑ όσον αφορά στο Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου - Δερύνειας - Αγίας Νάπας

εικόνα Viber 2023 06 28 18 26 20 571 exclusive, Ανακοίνωση, ΤΕΒΕΑ, Τοπικό Σχέδιο

Αντιπροσωπεία της ΤΕΒΕΑ παρευρέθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Παραλιμνίου με θέμα συζήτησης το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου – Δερύνειας – Αγίας Νάπας.

Στην παρουσία των Βουλευτών Αμμοχώστου και τοπικών αρχών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών και οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που φθάνουν στα όρια της κοροϊδίας, καθώς οι διαδικασίες για το τοπικό σχέδιο που έχουν ξεκινήσει από το 2014 συνεχίζονται ακόμα εν έτει 2023, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια καταληκτική ημερομηνία για ολοκλήρωση τους.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου, επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά οι ανησυχίες όπως αυτές είχαν εκφραστεί και σε παλαιότερη συνάντηση που είχαμε με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, κατά την οποία είχαμε εκφράσει την άποψη ότι η δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου – Δερύνειας – Αγίας Νάπας θα έπρεπε να τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα από το Υπουργείο και τις αρμόδιες και εμπλεκόμενες αρχές. Προβληματισμοί και ανησυχίες που δεν εισακούστηκαν ποτέ.

“Επίκαιρες όσο ποτέ, είναι και οι θέσεις που είχαμε εκφράσει τότε, ότι η έλλειψη τοπικού σχεδίου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη των πιο πάνω Δήμων και συνεπώς της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στα τελικά της στάδια εδώ και μερικά χρόνια, εμποδίζει ακόμη και τον σχεδιασμό έργων και αναπτύξεων καθώς όλοι αναμένουν τη δημοσιοποίηση του νέου Τοπικού Σχεδίου για να προχωρήσουν. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στο όλο θέμα, δημιουργεί επίσης τον κίνδυνο το Τοπικό Σχέδιο που θα δημοσιευθεί να μην ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες καθώς έχουν παρέλθει πάρα πολλά χρόνια αφ’ ότου ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησής του και έκτοτε έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για το ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου, ωστόσο για να μην αναλωθούμε σε μια ατέρμονη παρελθοντολογία που δεν θα οδηγήσει πουθενά, είμαστε διατεθειμένοι καλή τη πίστει να αφήσουμε τις αρμόδιες αρχές να ολοκληρώσουν το έργο τους, εφόσον βέβαια εγκαταλείψουν τις πρακτικές καθυστερήσεων και επιταχύνουν τις διαδικασίες για εκπόνηση και έγκριση του Τοπικού Σχεδίου το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, χαιρετίζουμε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνάντηση και συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία των βουλευτών να εγγράψουν το θέμα στην Επιτροπή Εσωτερικών για να αρχίσει η άσκηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, για τη διευθέτηση συνάντησης αντιπροσωπείας όλων των κομμάτων, Δημάρχων και άλλων φορέων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εξέταση του ζητήματος.

Ως εκ τούτου, καλούμε την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να πράξουν όλα τα δέοντα για επίλυση του σημαντικότατου αυτού προβλήματος που στερεί από τους τρεις δήμους σημαντικά έσοδα και ευκαιρίες ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει την επαρχία Αμμοχώστου στον ρόλο του φτωχού συγγενή.

Είμαστε πρόθυμοι ως Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου, να στηρίξουμε έμπρακτα τις προσπάθειες και των τριών δήμων, συμμετέχοντας στο πλευρό τους στις διαβουλεύσεις τους με τους αρμόδιους φορείς αλλά και με τη διεξαγωγή ευρύτερων επαφών και συναντήσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη μέχρι να αποκατασταθεί η αδικία που συντελείται.”