Επ. Αμμοχώστου: €234 εκ. σε τοπικές αρχές από Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πραγματοποιήθηκε η τελική διαβούλευση στο Δημαρχείο Παραλιμνίου στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας και οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Κοινοτικών Συμβουλίων των πέντε Κοινοτήτων, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αυγόρου, Άχνας και Αχερίτου

DSC 7799 1 exclusive, μελέτη ολοκληρωμένης στρατηγικής Τουρισμού, Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Περίπου 234 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να εκταμιεύσει η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Σήμερα, στο πλαίσιο της εκπόνησης της στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκε η τελική διαβούλευση στο Δημαρχείο Παραλιμνίου στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας και οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Κοινοτικών Συμβουλίων των πέντε Κοινοτήτων δηλαδή, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αυγόρου, Άχνας και Αχερίτου.

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του Famagusta.News:

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Παραλιμνίου αναφέρεται ότι «βασικοί στόχοι της διαβούλευσης αποτέλεσαν η τελική παρουσίαση της στρατηγικής, δηλαδή περιγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και εκτενής περιγραφή της πορείας της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης. Ακόμα έγινε ανταλλαγή σχολίων και απόψεων για οποιαδήποτε τελική αναδιαμόρφωση της στρατηγικής και η τελική έγκριση της στρατηγικής και η υπογραφή ανάλογου εντύπου για την υποβολή της, αφού η προθεσμία λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2021».

DSC 7813 scaled exclusive, μελέτη ολοκληρωμένης στρατηγικής Τουρισμού, Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης χαρακτήρισε «πολύ σπουδαία και ιστορική» τη σημερινή μέρα για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αφού όπως εξήγησε «έγινε η παρουσίαση της στρατηγικής που αφορά την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη στα πλαίσια της υποβολής των διαφόρων προτάσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Συνεργαστήκαμε όλοι μαζί, δηλαδή οι 4 Δήμοι και οι 5 Κοινότητες της επαρχίας και έχουμε καταλήξει σε μια μελέτη η οποία καθορίζει τις ανάγκες του κάθε Δήμου και της κάθε Κοινότητες και πως αυτές μπορούν να τροχοδρομηθούν και να υλοποιηθούν στο μέλλον».

DSC 7822 scaled exclusive, μελέτη ολοκληρωμένης στρατηγικής Τουρισμού, Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πρόσθεσε ότι «για να μπορεί κάποιος να εκτελέσει οποιοδήποτε μελλοντικό έργο που είναι πέραν των δύο εκατομμυρίων θα πρέπει να είναι ενταγμένος σ’ αυτή τη μελέτη. Αρα πλέον ο καθένας μας μπορεί να έχει την τύχη του στα χέρια του και για ακόμα μια φορά έχουμε αποδείξει ότι όλοι μαζί μπορούμε να πάμε πολύ μπροστά».

Σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη «για πρώτη φορά η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα υποβάλει προτάσεις και θα πάρει κονδύλια από την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους δηλαδή 2004 – 2020 δαπανήθηκαν, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ενωση, πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου πήρε μόνο πέντε εκατομμύρια ευρώ».

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε ακόμα ότι «αυτή τη φορά διεκδικούμε ισότιμα όπως και οι άλλες επαρχίες αυτό το οποίο μας αναλογεί, μας ανήκει και δικαιούμαστε. Αυτό έχει επιτευχθεί επειδή συνεργαστήκαμε όλοι μαζί και αυτό τα λέει όλα». Ευχαρίστησε την εταιρεία «Ανέλιξης» που ανέλαβε να εκπονήσει τη μελέτη, τους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες της επαρχίας αλλά και τις Υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων που συνεργάστηκαν άψογα και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

Ιδιαίτερες «θερμές ευχαριστίες» ο Θεόδωρος Πυρίλλης εξέφρασε στον «βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργο Κάρουλλα που με τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλε, κατάφερε να μας φέρει όλους μαζί σε ένα τραπέζι για το καλό της επαρχίας μας».

DSC 7820 scaled exclusive, μελέτη ολοκληρωμένης στρατηγικής Τουρισμού, Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Από την πλευρά του ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας, Συντονιστής του Προγράμματος (Ο.Χ.Α) για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου είπε ότι «σήμερα ολοκληρώνουμε μια προσπάθεια που άρχισε από το περασμένο καλοκαίρι. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου έχουν φτάσει στη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για να μπορούν να εκταμιεύσουν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Πρόσθεσε ότι «η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει τη δυνατότητα να εκταμιεύσει γύρω στα 467 εκατομμύρια ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Ηδη το 57,1% των δράσεων και έργων που προτείνονται βρίσκονται στο στάδιο της ωριμότητας και στην πρώτη φάση αυτής της προγραμματικής περιόδου θα μπορούν να εκταμιευθούν γύρω στα 234 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το γεγονός διαμορφώνει μια αισιοδοξία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με όλα τα θετικά τα οποία θα μπορούσε να υπολογίσει κάποιος».

Αφού εξήγησε ότι «αυτά τα θετικά έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, με τις θέσεις εργασίας, με το τουριστικό προϊόν, με την έξυπνη διακυβέρνηση και άλλα θέματα που σχετίζονται με την αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου» ο κ. Κάρουλας εξέφρασε «την αισιοδοξία που θέλουμε να υπάρχει στην κοινωνία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, με σκοπό να προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται ο πολίτης, δηλαδή φτηνές υπηρεσίες, χαμηλού κόστους αλλά ποιοτικές».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε «όλους τους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες για την αγαστή συνεργασία που έχουν επιδείξει μεταξύ τους, με στόχο τη επίτευξη του κοινού οράματος που είναι η διαμόρφωση της ενοποιημένης μελέτης για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Famagusta.News / ΚΥΠΕ