Επ. Αμμοχώστου: Ενιαία στρατηγική για Ευρωπαϊκά προγράμματα για όλες τις τοπικές αρχές

Εκπόνηση Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης της ελεύθερης επ. Αμμοχώστου - Απαιτείται συνολικός πληθυσμός πέραν των 25.000 κατοίκων και συνεργασία τουλάχιστον δύο Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

maxresdefault 1 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη

Σε τροχιά εκπόνησης βρίσκεται η ενιαία στρατηγική “Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης” (ΟΧΑ) της ελεύθερης επαρχία Αμμοχώστου. Η στρατηγική ΟΧΑ θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τους εννέα Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας (δηλαδή τους Δήμους Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας και τις Κοινότητες Φρενάρους, Αυγόρου, Λιοπετρίου, Αχερίτου και Άχνας), στα πλαίσια πρόσκλησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Στόχος της στρατηγικής ΟΧΑ είναι η ανάπτυξη κοινών δράσεων για την ενιαία ανάπτυξη της επαρχίας, καθώς και η αντιμετώπιση των κοινών υφιστάμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή για την επόμενη επταετία.

Στα πλαίσια της στρατηγικής, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό των δράσεων που θα αναπτυχθούν, παρακινούνται οι πολίτες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου να συμπληρώσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο ώστε να σχεδιαστούν οι κατάλληλες δράσεις στην στρατηγική ΟΧΑ της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, που να λαμβάνουν υπόψη με προτεραιότητα τις ανάγκες της περιοχής.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

(Δείτε περισσότερες πληροφορίες για όλο τον Επενδυτικό Σχεδιασμό για αξιοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027  – Πολιτική Συνοχής και Κοινή Αλιευτική Πολιτική όπως εκπονήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ)

Ευκαιρίες από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης είναι βέβαια οι ευκαιρίες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Οι πέντε πολιτικές του ΕΤΠΑ είναι:

  1. Μια εξυπνότερη Ευρώπη μέσω της προώθησης του καινοτόμου έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού
    1. Ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας και την αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών·
    2. Εκμετάλλευση των οφελών της ψηφιοποίησης για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις·
    3. Ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ
    4. Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την έξυπνη εξειδίκευση, τη βιομηχανική μετάβαση και την επιχειρηματικότητα·
  2. Μια πιο πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων
    1. Προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης
    2. Προαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
    3. Ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών συστημάτων, δικτύων και εξοπλισμού αποθήκευσης σε τοπικό επίπεδο
    4. Προαγωγή της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης των κινδύνων και της ανθεκτικότητας στις καταστροφές·
    5. Προαγωγή της βιώσιμης διαχείρισης του νερού
    6. Προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία
    7. Ενίσχυση της βιοποικιλότητας, των πράσινων υποδομών στο αστικό περιβάλλον και τη μείωση της ρύπανσης
  3. Μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας και των περιφερειακών διασυνδέσεων ΤΠΕ
    1. Ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας
    2. Ανάπτυξη βιώσιμου, ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή, έξυπνου, ασφαλούς και διατροπικού ΔΕΔ-Μ
    3. Ανάπτυξη βιώσιμης, ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή, έξυπνης, ασφαλούς και διατροπικής εθνικής, περιφερειακής και τοπικής κινητικότητας, με καλύτερη πρόσβαση σε ΔΕΔ-Μ και διασυνοριακή κινητικότητα
    4. Προαγωγή της βιώσιμης πολυτροπικής αστικής κινητικότητας
  4. Μια πιο Κοινωνική Ευρώπη μέσω της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων
    1. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αγορών εργασίας και της πρόσβασης σε ποιοτικές θέσεις απασχόλησης μέσω της ανάπτυξης της κοινωνικής καινοτομίας και των υποδομών
    2. Βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς μέσω της ανάπτυξης υποδομών
    3. Ακόμη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική ένταξη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, μεταναστών και των μειονεκτουσών ομάδων, με την εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων που αφορούν μεταξύ άλλων τη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες
    4. Εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη με την ανάπτυξη υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
  5. Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών.
    1. Ενίσχυση της ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ασφάλειας στις αστικές περιοχές·
    2. Ενίσχυση της ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής τοπικής ανάπτυξης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και των παράκτιων περιοχών μέσω της τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων

Τι είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη;

Είναι χωρική στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων, με στόχους τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της καθημερινής ζωής των πολιτών και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, με βάση την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης – βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και υποστηρίζονται, χρηματοδοτικά, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής, συμπληρωματικά δε από το ΕΓΤΑΑ και το ΕΤΘΑ, μέσω συνδυασμένων επενδύσεων, με αναφορά σε δύο, τουλάχιστον, Άξονες Προτεραιότητας και με συνδυασμό μίας ή περισσοτέρων συμπληρωματικών επενδυτικών προτεραιοτήτων, από διαφορετικούς θεματικούς στόχους, ενός ή περισσοτέρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας του εταιρικού σχήματος;

1. Εμπρόθεσμη υποβολή της Στρατηγικής

2. Υποβολή του εγγράφου στη βάση της προτεινόμενης δομής.

3. Επιλεξιμότητα του Εταιρικού Σχήματος

Οι περιοχές για τις οποίες θα ετοιμαστούν τέτοιες Στρατηγικές θα πρέπει να παρουσιάζουν συγκεκριμένες προκλήσεις ή/και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο, ή και να διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Το εταιρικό σχήμα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Συνολικός Πληθυσμός πέραν των 25.000 κατοίκων
  • Συνεργασία τουλάχιστον δύο Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ)

4. Υποβολή οργανογράμματος και καθηκοντολογίου (Συνολική διοικητική ικανότητα του σχήματος να υλοποιήσει την στρατηγική.)

5. Συμμετοχικότητα στην κατάρτιση και εφαρμογή της στρατηγικής (Εξετάζεται η σαφήνεια και πληρότητα της μεθοδολογίας διαβούλευσης, ενημέρωσης και ενεργοποίησης των εμπλεκομένων φορέων)

6. Ολοκληρωμένος χαρακτήρας και Συμβατότητα της Στρατηγικής με τους προτεινόμενους Στόχους Πολιτικής της Ε.Ε (βλέπε Συνημμένο 1)  (Εξετάζεται εάν, πέραν από τον Στόχο Πολιτικής 5 (ΕΤΠΑ), η Στρατηγική συμβάλει και σε τουλάχιστον δύο (2) επιπρόσθετους ειδικούς στόχους από τους Στόχους Πολιτικής 1 μέχρι 4 των Ταμείων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής (μπορεί οι δύο ειδικοί στόχοι να εμπίπτουν κάτω από τον ίδιο Στόχο Πολιτικής).

Ποια είναι τα Κριτήρια Αξιολόγησης των Προτάσεων ΟΧΑ;

Στιγμιότυπο 2020 11 13 14.09.45 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη

Περιοχή παρέμβασης ΟΧΑ επαρχίας Αμμοχώστου

Στιγμιότυπο 2020 11 13 14.15.23 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη

Famagusta.News