Επ. Αμμοχώστου: Κραυγή απόγνωσης από εργαζομένους ξενοδοχειακού κλάδου

Μένουν χωρίς ανεργιακό επίδομα - Θέμα επιβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες - 3.000 αιτητές πολιτικού ασύλου τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας - Εργαζομένους από τρίτες χώρες ζητούν ΚΕΒΕ-ΟΕΒ

hotel maid housekeeping

Σε απόγνωση βρίσκεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά και γενικότερα εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, οι οποίοι δεν είναι, πλέον, δικαιούχοι του ανεργιακού επιδόματος, λόγω της μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους κατά την πανδημία.

Εγαζόμενοι στον τουριστικό τομέα επικοινώνησαν με το Famagusta.News περιγράφοντας την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εν μέσω χειμερινής περιόδου, ενόσω οι επιχειρήσεις τους δεν λειτουργούν.

Όπως αναφέρουν, χιλιάδες εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά και εργαζόμενοι γενικότερα στον τουριστικό τομέα μένουν ακάλυπτοι όσον αφορά στα σχέδια κάλυψης του ανεργιακού επιδόματος για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, μετά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας που αφορά τα ανεργιακά επιδόματα για την περίοδο 2021-2022 δεν θα είναι δικαιούχοι, όχι γιατί δεν εργάστηκαν από επιλογή τους, αλλά επειδή οι συνθήκες της πανδημίας του επέβαλαν. Πρόκειται για εργαζομένους οι οποίοι το 2020 δεν εργάστηκαν καθώς εν μέσω πανδημίας οι τουριστικές επιχειρήσεις τους αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν να εργαστούν από τον Οκτώβριο του 2019, όταν οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν για τη χειμερινή περίοδο, ενώ τον Απρίλιο-Μάιο του 2020, όταν επρόκειτο να ανοίξουν για τη νέα τουριστική σεζόν, δεν λειτούργησαν λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για εκατοντάδες εργαζομένους οι οποίοι υφίστανται αδικία καθώς δεν ήταν επιλογή τους να μην εργαστούν το 2020 αλλά ούτε επιλογή τους που εργάστηκαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα το 2021 και τους τερμάτισαν οι επιχειρήσεις τους.

Όπως αναφέρουν, οι πολιτεία επιβάλλεται να βρει λύση για το θέμα καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί επηρεάζονται επί δύο χρόνια και κάποιους μήνες εργάστηκαν με επίδομα €500 με το οποίο δεν μπορούσαν να συντηρήσουν ούτε την οικογένειά τους. Από την άλλη εκφράζουν τον φόβο εάν το Υπουργείο Εργασίας επαναφέρει τα σχέδια της ΑνΑΔ των €500 τον μήνα. Προειδοποιούν, παράλληλα, πως εάν η κυβέρνηση και το Υπουργείο δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις, δεν αποκλείεται να κινητοποιηθούν ζητώντας τα αυτονόητα για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.

Εργαζομένους από τρίτες χώρες ζητεί ΚΕΒΕ – ΟΕΒ

Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για αδειοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ζητούν επιτακτικά ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, για κάλυψη, όπως αναφέρουν, των μεγάλων ελλείψεων στην ξενοδοχιακή βιομηχανία. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που ταλανίζει τις επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες οφείλεται κυρίως στη φυγή, περίπου πέντε χιλιάδων κοινοτικών εργαζομένων που επέστρεψαν στις χώρες τους, είτε λόγω της πανδημίας, είτε επειδή βρήκαν καλύτερες δουλειές, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις του στον τύπο, ζήτησε να γίνουν άμεσες ενέργειες προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις, από εργαζόμενους τρίτων χωρών. «Η λύση δεν μπορεί να έρθει σύντομα με τα μέσα με τα οποία διαθέτει η χώρα», ανέφερε προσθέτοντας ότι «η καταγεγραμμένη ανεργία είναι τόσο χαμηλή, που δεν καλύπτει ούτε τη δειγματοληπτική έρευνα που έκανε η ΟΕΒ, η οποία εντόπισε σχεδόν 9 χιλιάδες θέσεις, από ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων, που απάντησαν το ερωτηματολόγιο μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος ανέφερε πως οι πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για άντληση προσωπικού από τους εγγεγραμμένους ανέργους και τους αιτητές ασύλου, δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε. «Οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλες ανάγκες και δεν μπορούν να τις καλύψουν», ανέφερε, σημειώνοντας πως η απλοποίηση της διαδικασίας για πρόσληψη αιτητών ασύλου, διευκόλυνε μεν τη διαδικασία, δεν αποτελεί δε, τη λύση του προβλήματος. «Μπορεί κάποιος να εργοδοτηθεί, μέχρι την ολοκλήρωση της αίτησής του. Εάν κατά την εξέταση της αίτησής του υπάξει απόφαση ότι είναι παράνομος, τότε ο εργοδότης πρέπει να τον αποδεσμεύσει», ανέφερε ο κ. Τσιακκής. Το ΚΕΒΕ, όπως ανέφερε βρίσκεται εν αναμονή ενημέρωσης ως προς τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν στην Ελλάδα, στην οποία έκανε στροφή η Κύπρος, προκειμένου να βρει κοινοτικούς εργαζομένους. «Από κει και πέρα, παραμένει για μας ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού στην αγορά, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί και ζητούμε να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία εργοδότησης από τρίτες χώρες».

Υπουργείο Εργασίας: “Υπάρχουν πολλοί άνεργοι, το κάνουν σκόπιμα οι εργοδότες”

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει σε δημοσίευμα του “Ρεπόρτερ” ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι έντονο, επειδή υπάρχουν ακόμη αρκετές χιλιάδες άνεργοι, πολλοί από τους οποίους τον τελευταίο μήνα, που έκλεισε η ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αν και είναι εποχιακοί άνεργοι, αναφέρει, από τη στιγμή που τους απέλυσε ο εργοδότης τους, μπορούν να σταλούν σε κάποια πιο μόνιμη δουλειά, που όμως οι εργοδότες δεν το πράττουν με στόχο να ζητήσουν μετά άδεια έγκρισης, για να φέρουν από τρίτες χώρες.

Τοποθετήθηκαν τρεις χιλιάδες αιτητές ασύλου σε θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εργασίας, τα οποία παρουσίασε σε πρόσφατο ρεπορτάζ ο “Ρεπόρτερ”, κατά τη φετινή χρονιά, τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας οι περισσότεροι μετανάστες από ποτέ, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις 3.000. Μάλιστα οι εξακόσιοι από αυτούς, τοποθετήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, αφότου απλοποιήθηκε η διαδικασία εργοδότησης.

Οι αιτητές ασύλου, μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, που προνοούνται από σχετικό διάταγμα. Πέραν των χίλιων, από την αρχή του χρόνου τοποθετήθηκαν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, όπου ήταν η μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ περίπου τετρακόσιοι, εργοδοτήθηκαν στην γεωργοκτηνοτροφία. Οι υπόλοιποι, εργοδοτήθηκαν ως διανομείς φαγητού και φυλλαδίων, βοηθοί κουζίνας και καθαριστές στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία και στον τομέα της μεταποίησης, ως αχθοφόροι.

«Πλέον απλοποιήθηκε πολύ η διαδικασία και μέσω υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να εργοδοτήσει κάποιος ένα αιτητή ασύλου άμεσα. Κάθε εβδομάδα συνεδριάζει τεχνική επιτροπή και δίδουμε εγκρίσεις», ανέφερε ο κ Αλεξάνδρου.

Famagusta.News / με πληροφορίες από Ρεπόρτερ