Επ.Αμμοχώστου: Μέτρα κατά του κορωνοϊού που ισχύουν στα λεωφορεία

Όλες οι πληροφορίες από την ανακοίνωση των Δημόσιων Συγκοινωνιών Αμμοχώστου

e52681fde45c748d01c73524ff868954 exclusive, δημόσιες συγκοινωνίες, μάσκα, ΟΣΕΑ

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Από τις 03/11/2021, με διάταγμα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τα λεωφορεία μας θα μεταφέρουν επιβάτες ίσο με το 100% της χωρητικότητας τους.
Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από όλους τους εργαζόμενους και επιβάτες (ηλικίας 6 ετών και άνω) θα είναι υποχρεωτική! Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στα λεωφορεία σε επιβάτες που δεν θα φοράνε μάσκα προσώπου!
Πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω που επιβαίνουν στα λεωφορεία μας πρέπει να κατέχουν και να είναι σε θέση να επιδεικνύουν σε εξουσιοδοτημένους λειτουργούς τα ακόλουθα:
1. Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate),
ή 2. Πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID-19,
ή 3. Αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις που νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής διάγνωσής τους,
ή 4. Απόδειξη Αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών,
ή 5. Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (Cyprus Flight Pass), ηλεκτρονικά ή συμπληρωμένο το έγγραφο χειρόγραφα, για πρόσωπα τα οποία δεν είναι μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία και εισέρχονται νόμιμα στη Δημοκρατία, μέσω των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου (H λήξη ισχύος των εγγράφων που αναφέρονται εδώ είναι επτά (7) ημέρες μετά την ημερομηνία άφιξης και ακολούθως τα εν λόγω πρόσωπα οφείλουν να προσκομίζουν είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση, είτε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19),
ή 6. Για πρόσωπα τα οποία δεν είναι μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία και εισέρχονται νόμιμα στη Δημοκρατία μέσω των νόμιμων σημείων εισόδου στη Δημοκρατία διά μέσου θαλάσσης, α) Το αποδεικτικό που εξασφαλίζουν από τον Διαχειριστή της Μαρίνας στην οποία ελλιμενίζονται, ή β) Κάρτα αποβίβασης η οποία εξασφαλίζεται εάν πρόκειται για επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, ή γ) Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate) (H λήξη ισχύος των εγγράφων που αναφέρονται εδώ είναι επτά (7) ημέρες μετά την ημερομηνία άφιξης και ακολούθως τα εν λόγω πρόσωπα οφείλουν να προσκομίζουν είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση, είτε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19).
Αναγκαίο θα είναι το Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο, ως πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο!
Οι επιβάτες θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν το υγρό αντισηπτικό χεριών, που είναι διαθέσιμο σε όλα τα λεωφορεία μας, για να καθαρίσουν τα χέρια τους όταν επιβιβάζονται στο λεωφορείο.
Οι επιβάτες προτρέπονται, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να διατηρούν την προτεινόμενη απόσταση ασφαλείας μεταξύ των άλλων συνεπιβατών τους και των οδηγών στις στάσεις λεωφορείων, όταν επιβιβάζονται στο λεωφορείο, καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής και όταν κατεβαίνουν από το λεωφορείο.
Όπου σε λεωφορείο δεν υπάρχει κουβούκλιο του οδηγού και προστατευτική μεμβράνη που να τον διαχωρίζει από την είσοδο των επιβατών, οι θέσεις πίσω από τον οδηγό καθώς και η πρώτη θέση αριστερά (θέση ξεναγού – όπου υπάρχει) πρέπει να παραμένουν κενές.
Τα λεωφορεία θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται συχνά, οπωσδήποτε πριν την έναρξη της υπηρεσίας και κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο καθαρισμός / απολύμανση θα γίνεται τουλάχιστον κάθε τέσσερα δρομολόγια και, όπου είναι εφικτό, ο καθαρισμός / απολύμανση θα γίνεται στο τέλος κάθε δρομολογίου. Ο καθαρισμός / απολύμανση θα γίνεται με προσοχή, ιδιαίτερα στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως χερούλια, χειρολαβές, μεταλλικές επιφάνειες, ζώνες ασφαλείας, ράγες, κλπ., με χρήση απολυμαντικών και υλικών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας.
Τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών, πέραν των γενικών κατευθυντήριων οδηγιών για τον καθαρισμό και απολύμανση των λεωφορείων που αναφέρονται πιο πάνω, θα απολυμαίνονται πριν και μετά τη μεταφορά των μαθητών. Συστήνεται όπως οι μαθητές, κάθονται καθημερινά σε προκαθορισμένη θέση, όπου αυτό είναι εφικτό. Συστήνεται επίσης, μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις.
Παρακαλούμε στις κρίσιμες αυτές στιγμές όπως δείξετε την απαραίτητη κατανόηση και σεβασμό τόσο στις Κυβερνητικές αποφάσεις όσο και στις οδηγίες των οδηγών μας.