Επ. Αμμοχώστου: Μετρημένα στα δάχτυλα τα ανοιχτά ξενοδοχεία τον χειμώνα – Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι

Τίποτα δεν θυμίζει σήμερα την καλοκαιρινή περίοδο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Screenshot 9 4 exclusive, Ξενοδοχεία, ΠΑΣΥΞΕ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εποχικότητα, εργατικό δυναμικό και η εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή φαίνεται να είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν τους ξενοδόχους στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Για ακόμη ένα χειμώνα, μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες που είναι σε λειτουργία, με τους ιθύνοντες του τουρισμού να ευελπιστούν σε νέες αγορές την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Τίποτα δεν θυμίζει σήμερα την καλοκαιρινή περίοδο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Οι πλημμυρισμένοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από επισκέπτες τουριστικοί προορισμοί της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, μετατρέπονται σχεδόν σε πόλεις φάντασμα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Μόλις εννέα ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία βρίσκονται σε λειτουργία με το σημαντικότερο πρόβλημα να είναι η εποχικότητα.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Παναγιώτης Κωνσταντίνου μιλώντας στο Famagusta News ανέφερε ότι «το πρόβλημα της εποχικότητας είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα αισθητό στην επαρχία Αμμοχώστου και είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα λόγω και των αυξημένων λειτουργικών κόστων έχουμε μειωμένη περίοδο λειτουργίας και αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλύψουν τα έξοδα τους και να μπορέσουν να έχουν μια λογική επικερδότητα σε πιο λίγο χρονικό διάστημα».

Οι ιθύνοντες του τουρισμού επισημαίνουν και τη δυσκολία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού.

Ο κύριος Κωνσταντίνου τόνισε ότι «το θέμα του εργατικού δυναμικού είναι το πιο έντονο πρόβλημα για εμάς. Σπαταλούμε τον περισσότερο μας χρόνο για να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα αυτό».

«Είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας κα το Υφυπουργείο Τουρισμού για αυτό το θέμα που γίνονται σίγουρα προσπάθειες για να αλλάξουν κάποια στερεότυπα όσο αφορά τις διαδικασίες που επικρατούν μέχρι σήμερα και για να μας βοηθήσουν να μπορέσουμε να έχουμε πιο άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα μας για εργοδότηση προσωπικού ειδικότερα από τρίτες χώρες» πρόσθεσε.

Σημαντικός παράγοντας επηρεασμού της τουριστικής αγοράς και η συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ.

Ο κύριος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «μας δυσκολεύει το θέμα του πολέμου στην Γάζα που ακόμη υφίστανται και ελπίζω να τελειώσει σύντομα γιατί είμαστε σε μια ζώνη αρκετά κοντά και θα επηρεάσει και αυτό».

Ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου ευελπιστεί ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η Αγγλική αγορά θα παραμείνει ενώ ανοδική πορεία φαίνεται πως σημειώνουν οι Σκανδιναβικές χώρες καθώς και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.