Επ. Αμμοχώστου: Οι νέοι Δήμοι και πώς θα εκλέγονται Δήμαρχοι – Δημοτικά Συμβούλια (Infographic)

Δείτε το προτεινόμενο Νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Όλες οι πληροφορίες για τις συνενώσεις, τις εκλογές και τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled 11 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και ενώ τα υφιστάμενα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια έχουν λάβει παράταση στη θητεία τους για ακόμη ενάμιση χρόνο, τα κοινοβουλευτικό σώμα έχει τώρα την ευθύνη να εγκρίνει και τα σενάρια των συνενώσεων μεταξύ των τοπικών αρχών, ούτως ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος που είναι η μείωση των Δήμων που θα επέλθει μέσω συνενώσεων με άλλους Δήμους ή κοινότητες.

Δείτε αυτούσιο το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Το προτεινόμενο σενάριο για την επαρχία Αμμοχώστου

Στην αρχική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών η προτεινόμενη συνένωση ήταν η εξής:

Σενάριο 1:

Δήμος Παραλιμνίου – Πρωταρά που θα αποτελείται από τους Δήμους Παραλιμνίου, Σωτήρας, Δερύνειας και Αγίας Νάπας (εξοικονομήσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ) και Δήμος Κοκκινοχωρίων που θα αποτελείται από τις Κοινότητες Αυγόρου, Λιοπετρίου, Άχνας, Φρενάρους και Αχερίτου (εξοικονομήσεις 300 χιλιάδες ευρώ).

Παρ’ όλα αυτά στην πορεία αναδείχθηκαν και τα εξής σενάρια:

Σενάριο 2:

Παράλληλα, δεύτερο επικρατέστερο σενάριο ήταν και η συνένωση όλων των Δήμων και Κοινοτήτων σε ένα Δήμο υπό το όνομα Δήμος Κωνσταντίας, το οποίο εξακολουθεί να υποστηρίζεται επίσημα από τον Δήμο Παραλιμνίου και τις Κοινότητες Αυγόρου, Άχνας, Φρενάρους και Αχερίτου αλλά και μεγάλη μερίδα κατοίκων της περιοχής καθώς και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων Δερύνειας (πέντε από τους οκτώ).

Σενάριο 3:

Παρ’ όλα αυτά, μετά και τις διαβουλεύσεις των κομμάτων καθώς και τη σθεναρή διεκδίκηση της Αγίας Νάπας, της Σωτήρας και του Λιοπετρίου, φαίενται πως το σενάριο το οποίο “περνά” και ικανοποιεί τόσο μερίδα των τοπικών αξιωματούχων, όσο και τα μεγάλα Κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία “διαχωρίζουν” την πίτα της εκλεξιμότητάς τους είναι το σενάριο των πέντε τοπικών αρχών από τις εννέα που υπάρχουν σήμερα ως εξής:

  • Δήμος Αγίας Νάπας
    • Σωτήρα
    • Λιοπέτρι
    • Αγία Νάπα
  • Δήμος Δερύνειας
    • Δερύνεια
    • Φρέναρος
    • Αχερίτου
  • Δήμος Παραλιμνίου
  • Κοινότητα Αυγόρου
  • Κοινότητα Άχνας

Και ενώ το τρίτο σενάριο ικανοποιεί, αφενός, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, μέχρι και το ΕΛΑΜ, που φαίνεται να διατηρούν την αισιοδοξία τους για διαχωρισμό της πίτας των περιφερειών που εκλέγονται, καθώς τρεις εκ των τοπικών αρχών (Αγία Νάπα, Σωτήρα και Λιοπέτρι), εντούτοις όλες οι άλλες τοπικές αρχές φαίνεται να αντιδρούν με το συγκεκριμένο σενάριο. Συγκεκριμένα, οι Κοινότητες Αυγόρου και Άχνας που παραμένουν κοινοτικά συμβούλια αντιδρούν έντονα με το σενάριο αυτό και ζητούν ένα ενιαίο Δήμο. Οι Κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου αντιδρούν με τη συγχώνευσή τους από τον Δήμο Δερύνειας και επιζητούν και αυτές ένα ενιαίο Δήμο για την ελεύθερη Αμμόχωστο με κυριότερη αιτία τα μειωμένα έσοδα του υπό συζήτηση Δήμου στον οποίο θα ενταχθούν αφού δεν θα υπάρχει δυνατότητα τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης έναντι των υπολοίπων. Παράλληλα, η πλειοψηφία (πέντε από τους οκτώ) των δημοτικών συμβούλων της Δερύνειας ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους ενιαίο Δήμο. Τέλος και ο Δήμος Παραλιμνίου, εάν και φαίνεται να μην έχει πρόβλημα να παραμείνει αυτόνομος, εντούτοις, αποτελούσε και αποτελεί μέρος των κοινών διεκδικήσεων της ελεύθερης Αμμοχώστου και ζητεί ενιαίο Δήμο, παρά το ότι σε τέτοια περίπτωση θα αποτελεί μειοψηφία.

Στιγμιότυπο 2021 10 23 18.31.53 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η επιτυχία της Αγίας Νάπας για επιπλέον αντιπροσώπευση

Το σημαντικό στοιχείο το οποίο αλλάζει τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτό που διεκδίκησε και πέτυχε η Αγία Νάπα και η Πέγεια, τη συμπερίληψη, δηλαδή, και της οικονομικής κατάστασής τους καθώς και του ενεργού πληθυσμού στον υπολογισμό της αντιπροσώπευσης στα νέα δημοτικά συμβούλια. Ήδη, από τις αρχικές ζυμώσεις για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, χάρη στη διεδικητικότητα της Αγίας Νάπας σημειώθηκε η μεγάλη επιτυχία υπολογισμού, πλέον, με βάση τον ενεργό πληθυσμό ή τα οικονομικά των Δήμων. Σύμφωνα, μάλιστα, με επιστολή που απέστειλε τον Νοέμβριο του 2019 ο τότε Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος στον Υπουργό Εσωτερικών, η Αγία Νάπα έχει ισοδύναμο πληθυσμό 36.272 χιλιάδες.

Ως εκ τούτου στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο που βρίσκεται σήμερα ενώπιον της Βουλής, αναφέρεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική δυνατότητα και ο ενεργός πληθυσμός και η ως εκ τούτου αύξηση της αντιπροσώπευσης στο δημοτικό συμβούλιο του νέου σχηματισμού (“Για σκοπούς της εφαρμογής του παρόντος άρθρου και ειδικότερα των διατάξεων των εδαφίων (4) και (6) αυτού, αναφορικά με τους δήμους Αγίας Νάπας και Πέγειας, οι οποίοι συστάθηκαν δυνάμει της υποπαραγράφου (iii) της παραγράφου (α) του εδαφίου (1) του άρθρου 4 του καταργηθέντος νόμου, λαμβάνονται υπόψη δυνάμει Κανονισμών που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 144 η οικονομική δυνατότητα ή/και ο ενεργός πληθυσμός τους, για σκοπούς καθορισμού των συμβούλων που αναλογεί σε έκαστο εξ αυτών στους νέους δήμους στους οποίους συνενώνονται.”)

Στιγμιότυπο 2021 10 23 18.23.36 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στιγμιότυπο 2021 10 23 19.23.41 1 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στιγμιότυπο 2021 10 23 19.23.41 αντίγραφο exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δείτε αυτούσιο το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Ενδιαφέρον, πάντως προκαλεί το γεγονός ότι εάν υπολογιζόταν και ο Δήμος Παραλιμνίου (κάτι που δεν έγινε), τότε ο ενεργός πληθυσμός που θα υπολογιζόταν θα ανερχόταν στις 44.332 κατοίκους περίπου.

Ίδρυση και Σύσταση Δήμων

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προνοεί τα πιο κάτω όσον αφορά την ίδρυση και σύσταση των νέων Δήμων:

  • Ίδρυση και σύσταση Δήμων μετά από δημοψήφισμα.
  • Οι Δήμοι έχουν καθορισμένη έδρα και αποτελούνται από δημοτικά διαμερίσματα
  • Το Υπουργικό Συμβούλιο προκηρύσσει μέχρι τις 31/12/2023 διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κήρυξη περιοχής σε δήμο ή σε δημοτικό διαμέρισμα Δήμου, για δήμους οι οποίοι εκδηλώνουν επιθυμία να συνενωθούν μεταξύ τους ή/και σε κοινότητα ή όμορες κοινότητες με πληθυσμό πέραν των 15.000 κατοίκων.
  • Ο κάθε Δήμος αποφασίζει την έδρα, το σήμα και την ονομασία του.

Εκλογή Δημοτικών Αρχών

  • Ο κάθε Δήμος διοικείται από τον Δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους συμβούλους οι οποίοι εκλέγονται από τους δημότες εκλογείς.
  • Σε κάθε συμβούλιο μετέχει ένας αντιδήμαρχος για κάθε δημοτικό διαμέρισμα από αυτά τα οποία συναποτελούν τον οικείο Δήμο
  • Ο αριθμός των συμβούλων που μετέχουν στο συμβούλιο περιλαμβανομένων των αντιδημάρχων δεν γίνεται να είναι μικρότερος από δώδεκα (12), ούτε μεγαλύτερος από είκοσι έξι (26), όπως προβλέπεται πιο κάτω:
    • Κάτω από 10.000 εκλογείς: 12 σύμβουλοι
    • 10.000 – 20.000 εκλογείς: 16 σύμβουλοι
    • 20.000 – 30.000 εκλογείς: 20 σύμβουλοι
    • Πάνω από 30.000 εκλογείς: 26 σύμβουλοι
    • Σε περίπτωση ανακήρυξης κοινοτήτων σε Δήμο, ή Δημοτικό Διαμέρισμα, εάν ο αριθμός των συμβούλων δεν είναι τουλάχιστον διπλάσιος του αριθμού των δημοτικών διαμερισμάτων που αποτελούν τον Δήμο, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσία να καθορίσει τον αριθμό των συμβούλων του εν λόγω συμβουλίου.
  • Ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και τα λοιπά μέλη του συμβουλίου εκλέγονται από τους δημότες εκλογείς του Δήμου
  • Ο Δήμαρχος του Δήμου εκλέγεται την ίδια μέρα με τις εκλογές των συμβούλων και ανακηρύσσεται ο υποψήφιος που λαμβάνει τις περισσότερες έγκυρες ψήφους από τους δημότες εκλογείς του δήμου.
  • Αντιδήμαρχος του κάθε δημοτικού διαμερίσματος εκλέγεται ο υποψήφιος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους από το δημοτικού διαμερίσματος του οποίου είναι υποψήφιος.
  • Η εκλογή των συμβούλων γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.
  • Η θητεία των συμβουλίων είναι πενταετής.

Δείτε το infographic που ετοίμασε το Famagusta.News

Τοπική Αυτοδιοίκηση exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Famagusta.News