Σε απόγνωση βρίσκονται οι γεωργοί της επαρχίας Αμμοχώστου οι οποίοι βλέπουν τις καλλιέργειες τους να ψήνονται από τον ήλιο και να καταστρέφονται ολοκληρωτικά λόγω του καύσωνα.
Σύμφωνα με τους γεωργούς, καταστροφές έχουν υποστεί η ανοικτή καλλιέργεια και τα οπωροκηπευτικά είδη με τις ζημιές να υπολογίζονται να ξεπερνούν το 70%. Άμεσο αντίκτυπο, η μείωση της παραγωγής και η αύξηση των τιμών στην αγορά.
Επισημαίνετε ότι κατά την εκρίζωση και την συγκομιδή των πατατών και των κρεμμυδιών τα προϊόντα είναι σχεδόν ψημένα.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών Αντρέας Κάρυος είπε οτι «η ζημιά στα κρεμμύδια είναι 70 – 80%, τα πεπόνια είναι 100% τα καρπούζια είναι λιγότερο ποσοστό είναι ανάλογα το πόσο επηρεάζετε εύκολα το προϊόν, η ανθοφορία των ανοιχτών καλλιεργειών είτε των θερμοκηπίων είναι πολύ υψηλή θα δημιουργηθεί ένα κενό και θα λέμε μα γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα η ανθοφορία είναι αυτή που θα δώσει τα προϊόντα θα δημιουργηθεί κενό μέχρι να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες να ανθοφορήσουν και να παράξουν άλλη γενιά παραγωγής»
Η δήλωση ζημιάς έχει ανοίξει μόνο σε φυτείες ξηρών κρεμμυδιών στις κοινότητες Ξυλοφάγου και Ορμήδειας με τους γεωργούς να δηλώνουν απογοητευμένοι.
O κύριος Κάρυος πρόσθεσε ότι «σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε για τα κρεμμύδια μόνο να γίνει δήλωση ζημιάς, εγώ θέλω να μεταφέρω την απογοήτευση μου, η δήλωση ζημιάς πρέπει να γίνει σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και να φανεί το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σε όλα τα γεωργικά προϊόντα».
Ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ έχουν υποστεί οι γεωργοί οι οποίοι ζητούν για άλλη μια φορά την στήριξη της Κυβέρνησης.
Ο κύριος Κάρυος ανέφερε ότι «το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε και θα το δουν οι καταναλωτές μας στο ράφι, είναι ότι η ζημιά είναι μεγάλη και θα πάνε οι τιμές πιο ψηλά, θα έχουμε αυξήσεις στα γεωργικά προϊόντα»
Η απόφαση του Τμήματος Υδάτων, για αποκοπές νερού στους γεωργούς έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών είπε ότι «πρέπει να το δει ξανά το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να ενισχύσει ακόμα λίγο τις ποσότητες της μείωσης του 60% που μας έχουν αποκόψει από το 22 για να μπορέσουμε να παράξουμε προϊόντα για τον κόσμο στην Κύπρο».
Οι γεωργοί της περιοχή υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές λύσεις.