Επ.Αμμοχώστου: Παρουσιάστηκε η στρατηγική ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης (ΟΧΑ)

Έγινε διαδικτυακή παρουσίαση και έλαβαν μέρος οι τοπικοί άρχοντες της Επαρχίας Αμμοχώστου

D3AFC1F3 253D 4976 BFF8 C90A0A452E44 exclusive, ΟΧΑ

Στην Επιτροπή Αξιολόγησης παρουσιάστηκε διαδικτυακά χθες Δευτέρα 1η Μαρτίου, η τελική Στρατηγική της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Παραλιμνίου αναφέρεται ότι «η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκπόνησης της στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, όπως έχει διαμορφωθεί και υποβληθεί προς την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ».

Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας, οι Κοινοτάρχες Φρενάρους, Αχνας, Αυγόρου, Αγίου Γεωργίου Αχερίτου και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι και λειτουργοί των Δήμων και των Κοινοτήτων της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Προστίθεται ότι «τη μελέτη ανέλαβε να υλοποιήσει ο Δήμος Παραλιμνίου ως ο Επικεφαλής εταίρος της Κοινοπραξίας, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, το κοινό όραμα και οι προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και οι Άξονες Προτεραιότητας στους οποίους εντάσσονται τα προς υλοποίηση έργα. Γενικός στόχος της Στρατηγικής ΟΧΑ είναι η εφαρμογή κοινών δράσεων και συνεργειών με σκοπό την ανάπτυξη ολόκληρης της επαρχίας, τόσο της παράκτιας όσο και της ενδοχώρας, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και των κοινών προοπτικών ανέλιξης μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης «ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για την ευκαιρία που δίδεται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, να διεκδικεί πλέον ισότιμα μαζί με τις υπόλοιπες επαρχίες την χρηματοδότηση έργων από ευρωπαϊκά κονδύλια. Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα αναλαμβάνοντας το ρόλο της Αναθέτουσας Αρχής και μέσα από την εμπειρία μας θα συνεργαστούμε με την Επαρχιακή Διοίκηση και με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς φορείς για να βοηθήσουμε και τους υπόλοιπους Δήμους και τις Κοινότητες να υλοποιήσουν τα έργα τους τα οποία ενδέχεται να εγκριθούν».

Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Πυρίλλης «είναι μέσα από τα έργα που θα εγκριθούν προς συγχρηματοδότηση, να αναπτύξουμε την επιχειρηματικότητα, να αυξηθούν οι μισθοί και να κρατήσουμε εντός της επαρχίας μας το δυνητικό εργατικό δυναμικό και τους νέους. Ως επαρχία, έχουμε εμπράκτως στηρίξει τη χώρα μας σε δυνητικά δύσκολες οικονομικές περιόδους και μαζί θέλουμε και μπορούμε έχοντας την τεχνογνωσία αλλά και τους ιδίους πόρους να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη του κοινωνικοοικονομικού ιστού της επαρχίας μας και της χώρας γενικότερα».

Εκ μέρους της Επιτροπής Αξιολόγησης η Ελενα Πάτσαλου «χαρακτήρισε τη Στρατηγική ως μια μεγαλεπήβολη και αξιόλογη προσπάθεια που επιχειρείται για πρώτη φορά μέσα από τη συγχρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Ταμείων Περιφερειακής Ανάπτυξης, με στόχο την ενιαία ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιφέρειας».