Επ. Αμμοχώστου: Πρωτοφανής απόφαση δικαστηρίου – Εταιρεία απαλλάχθηκε από δάνειο €850.000

Πρωτοφανής απόφαση δικαστηρίου στην επαρχία Αμμοχώστου: Εταιρεία απαλλάχθηκε από δάνειο ύψους 850 χιλιάδων ευρώ!

vghnj exclusive, Δικαστήριο

Από δάνειο περίπου €850.000 απαλλάχθηκε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Επαρχία Αμμοχώστου όπως και ο διευθυντής της εταιρείας ο οποίος υπέγραψε ως εγγυητής. Μια απόφαση η οποία θεωρείται πρωτοφανής για τα νομικά της δεδομένα, αφού για πρώτη φορά οι καταχρηστικές πρόνοιες των τραπεζών εφαρμόστηκαν και σε εταιρεία, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυαν μόνο για φυσικά πρόσωπα.

Με βάση τα όσα εκτυλίχθηκαν στη δίκη που έγινε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, εταιρεία δανείστηκε από την Εθνική Τράπεζα ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου σε Ελβετικά Φράγκα το 2007, με τόκο που άγγιζε το 6%. Το σημερινό οφειλόμενο ποσό σε ευρώ, με τους τόκους, υπολογίζεται περίπου στις €850.000.

Στη Κύπρο, ισχύουν νομοθεσίες που απαγορεύουν τις καταχρηστικές ρήτρες σε δάνεια και σύμφωνα με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, οι εμπορικές τράπεζες όταν παρείχαν δάνεια σε δανειολήπτες τα οποία ήταν σε ξένο νόμισμα (όπως στη περίπτωση αυτή που ήταν σε Ελβετικό Φράγκο), θα έπρεπε να λάβουν μέτρα προστασίας και ενημέρωσης των δανειοληπτών για τους κινδύνους αυξομείωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Οι νομοθεσίες αυτές όμως εφαρμόζονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε εταιρείες.

Οι δικηγόροι των δανειοληπτών, το δικηγορικό γραφείο Γιώργος Φ. Πιττάτζης ΔΕΠΕ, προώθησαν τη θέση ότι παρά το γεγονός ότι νομοθετικά οι εταιρείες (νομικά πρόσωπα) εξαιρούνται, εντούτοις οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να συμπεριφέρονται στους δανειολήπτες με καλή πίστη και ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνομολογήθηκε το δάνειο, αποκαλύπτουν ότι η τράπεζα συμπεριφέρθηκε κακόπιστα.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Ηλίας Γεωργίου, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες ανέφερε τα ακόλουθα:

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις των τραπεζών ανέφερε τα ακόλουθα:

“Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και κρίνοντας ότι η συμπεριφορά της τράπεζας έγινε κακόπιστα, απέρριψε την αξίωση της τράπεζας για το υπόλοιπο του δανείου που έγινε σε Ελβετικό Φράγκο και απάλλαξε πλήρως τόσο τη τράπεζα όσο και τον εγγυητή (διευθυντή της εταιρείας).”

Το Famagusta.News μας ζήτησε από το Δικηγορικό Γραφείο Πιττάτζη στο Παραλίμνι που εκπροσώπησε τους δικαιωμένους δανειολήπτες να προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με την ανωτέρω πρωτοφανή υπόθεση, όμως οι ίδιοι μας παρέπεμψαν στο κείμενο της απόφασης του Δικαστηρίου.

525 15 Απόφαση exclusive, Δικαστήριο

Famagusta.News