Επ. Αμμοχώστου: Σε απόγνωση οι γεωργοί εξαιτίας παγετού (ΒΙΝΤΕΟ)

Τί αναφέρουν Παναγροτικός και ΕΚΑ και ποια μέτρα ζητούν από το κράτος

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 39 exclusive, ΓΕΩΡΓΟΙ, καλλιέργειες, Κοκκινοχώρια

Αντιμέτωποι με τις ανεπανόρθωτες ζημιές που άφησε στο πέρασμά του ο παγετός που έπληξε το νησί τις τελευταίες μέρες είναι οι γεωργοί στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν τους γεωργούς να δίνουν ολόκληρα μερόνυχτα άνιση μάχη με τις χαμηλές θερμοκρασίες προσπαθώντας να κρατήσουν τις αγροτικές τους καλλιέργειες ζωντανές.

Σύμφωνα με τον κ.Τάσο Γιαπάνη Γ.Γ του Παναγροτικού Συνδέσμου, μετά από περιοδεία που έγινε στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, στα Κοκκινοχώρια, αντιλήφθηκαν ότι πραγματικά ο παγετός, πάγωσε και τους αγρότες. Ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για την ίδια ιστορία κάθε χρονιά, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Εκεί που είναι ο παραγωγός, ο αγρότης, έχει κάνει από το Άλφα μέχρι το Ωμέγα όλη την δουλειά, έρχεται ο εξωγενής παράγοντας των καιρικών συνθηκών, να επηρεάσει και να καταστρέψει τα εισοδήματα τους».

Όπως διαπιστώθηκε, ο παγετός έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, κυρίως σε πατατοκαλλιέργειες σε ολόκληρη την περιοχή των Κοκκινοχωρίων, με τις αγροτικές οργανώσεις να απευθύνουν έκκληση προς την Κυβέρνηση για οικονομική στήριξη.

Ο κ.Γιαννάκης Γαβριήλ, Επαρχιακός Γραμματέας του ΕΚΑ Αμμοχώστου, δήλωσε ότι έχει ήδη κληθεί το Τμήμα Γεωργίας να προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών και έκανε έκκληση προς τον Γεωργικό κόσμο, όταν καλλιεργεί, να δηλώνει τις καλλιέργειες του εντός 21 ημερών για να μπορεί να έχει αποζημίωση. Επίσης έκανε έκκλησή προς το Υπουργείο για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Επισημαίνεται ότι όπως αναφέρουν οι γεωργοί, η καταστροφή καλλιεργειών εξαιτίας του παγετού, επιφέρει αναπόφευκτα και αύξηση των τιμών εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Τί αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας για της ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες – Ανακοίνωση

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώθηκαν, σε όλη την επικράτεια των ελεύθερων περιοχών του νησιού μας, ζημιές σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, κυρίως σε εσπεριδοειδή, πατάτες και λαχανικά.

Με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντιμετώπιση της κατάστασης, λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας μετέβησαν άμεσα στις πληγείσες περιοχές για καταγραφή όλων των ζημιών και ενεργοποίηση του Εθνικού Πλαισίου για στήριξη των πληγέντων γεωργών. 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, στέκεται δίπλα στον αγροτικό μας κόσμο και στηρίζει έμπρακτα τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας, με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων τους.