Επ. Αμμοχώστου: Συνάντηση με τον ΠτΔ ζητάνε οι πατατοπαραγωγοί – Μειώθηκε κατακόρυφα το κέρδος τους (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η πανδημία, οι καιρικές συνθήκες και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα - Το FamagustaNews βρέθηκε στην συνάντηση

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 1300 × 700 px 32 exclusive, Πατατοπαραγωγοί

Για τον κίνδυνο να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά ο τομέας της αγροτικής καλλιέργειας πατατών προειδοποιούν οι γεωργοί οι οποίοι διαχρονικά ασχολούνται με το επάγγελμα. Η πανδημία, οι καιρικές συνθήκες και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στις εξαγωγές, ενώ η αύξηση του κόστους έχει επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα με κατακόρυφη μείωση του κέρδους, με τους ίδιους να ζητούν πλέον συνάντηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε Παγκύπρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Λιοπετριού, στην παρουσία των αγροτικών οργανώσεων και βουλευτών, την Δευτέρα, οι πατατοπαραγωγοί συζήτησαν τα προβλήματα τους και πάρθηκε η απόφαση να αιτηθούν συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αντίγραφο του Main Image x2 1200 × 650 px 42 exclusive, Πατατοπαραγωγοί

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής συστάθηκε και μια επιτροπή, η οποία θα αντιπροσωπεύσει τους πατατοπαραγωγούς στην συνάντηση αλλά και θα αποφασίσει μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο, τί θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Πατατοπαραγωγών, Ανδρέα Κάρυου.

Αντίγραφο του Main Image x2 1200 × 650 px 44 exclusive, Πατατοπαραγωγοί

Σύμφωνα με δηλώσεις των πατατοπαραγωγών στο FamagustaNews, παρόλο που υπήρξε ικανοποίηση, μετά την μεταξύ τους χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Λιοπέτρι, σε περίπτωση, όπως ανέφεραν, που η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν καρποφορήσει προς όφελος του επαγγέλματος, οι ίδιοι ειναι έτοιμοι για λήψη πιο δραστικών μέτρων.

Αντίγραφο του Main Image x2 1200 × 650 px 43 exclusive, Πατατοπαραγωγοί

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, το κόστος έχει διπλασιαστεί και οι ως εκ τούτου δεν μπορούν, πλέον, να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστηκά στην κάμερα του FamagustaNews ο πατατοπαραγωγός Κυριάκος Σταυρή, “Ουαί και αλίμονο εάν η πατάτα που παράγεται από το έδαφος, σταματήσει”.

Αντίγραφο του Main Image x2 1200 × 650 px 46 exclusive, Πατατοπαραγωγοί
Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια συναπντησης που πραγματοποιήθηκε στο Λιοπέτρι την Δευτέρα, οι πατατοπαραγωγοί ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα συνάντησης που πραγματοποιήθηκαν με τον Υπουργό Γεωργίας, ενώ όπως αναφέρουν, οποιαδήποτε χρηματική αποζημίωση από το κράτος, δεν θα είναι επαρκής για την επιβίωσή τους.

FamagustaNews