Επ. Αμμοχώστου: Το “χαστούκι” σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, το φαινόμενο Φειδίας και η υπεροψία των κομμάτων

Η επόμενη ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές και Δημοτικές Εκλογές, η αλλαγή του κομματικού χάρτη στην επαρχία Αμμοχώστου, η απαξίωση στα κόμματα και τί επιλέγει ο ψηφοφόρος

photo 35 exclusive, Δημοτικες Εκλογες 2024, Εκλογές 2024

Απανωτές ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη έφερε η αναμενόμενη από πολλούς -αλλά ανεπιθύμητη από τα παραδοσιακά κόμματα- εκλογή του Φειδία Παναγιώτου στο Ευρωκοινοβούλιο. Βέβαια, το γεγονός αυτό ώθησε τους εκπροσώπους των κομμάτων να ασχοληθούν μόνο με την -υπό κανονικές συνθήκες- ακατόρθωτη περίπτωση να εκλεγεί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος στην Ευρωβουλή και όχι με τις εκπλήξεις στις Δημοτικές Εκλογές που και αυτές οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό του πολιτικού χάρτη.

photo 34 exclusive, Δημοτικες Εκλογες 2024, Εκλογές 2024

Ηχηρή πτώση κομμάτων στις Ευρωεκλογές

Ηχηρή πτώση υπέστησαν όλα τα παραδοσιακά κόμματα πλην του ΕΛΑΜ στις Ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο κατέγραψε αύξηση 3,16 ποσοστιαίων μονάδων. Από την άλλη ο Φειδίας Παναγιώτου έλαβε 4.324 ψήφους και ποσσοτό 17% και αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα στην επαρχία Αμμοχώστου. Τη μεγαλύτερη πτώση στα ποσοστά κατέγραψε ο ΔΗΣΥ με απώλεια 9,82% ενώ το ΑΚΕΛ κατέγραψε πτώση 6,72%. Μικρότερες αλλά σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι με μείωση ποσοστών ύψους 3,32%, 3,07%, 0,54% και 1,06% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του στην επαρχία Αμμοχώστου ο Φειδίας Παναγιώτου το κατέλαβε στη Σωτήρα με 22,8% ενώ το ΕΛΑΜ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο Λιοπέτρι με 27,2%. Μεγάλα ήταν και τα πσοσοτά του ΕΛΑΜ στο Παραλίμνι όπου υποψήφιος ήταν ο Λίνος Ιωάννης Χατζηγεωγίου ο οποίος κατάγεται από το Παραλίμνι, και συγκεκριμένα κατέλαβε ποσοστό της τάξης του 27,5% και βρέθηκε μία ανάσα από τον ΔΗΣΥ ο οποίος κατέλαβε 32%.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 06 11 123047 exclusive, Δημοτικες Εκλογες 2024, Εκλογές 2024

Οι επιτυχίες και τα… χαστούκια στον ΔΗΣΥ

Οι εκπλήξεις και η εικόνα της απαξίωσης των κομμάτων που αντκατοπτρίστηκε στην κάλπη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις Δημοτικές Εκλογές. Το τελευταίο διάστημα πάντως οι κομματικές μηχανές εργάζονταν με εντατικούς ρυθμούς ούτως ώστε να επιτευχθεί η συσπείρωση ψηφοφόρων και να μην υπάρξουν άλλες απώλειες. Ιδιαίτερα το κόμμα της Πινδάρου διά των βουλευτών και μελών του πολιτικού του γραφείου “όργωναν” σχεδόν επί καθημερινής βάσης την επαρχία Αμμοχώστου. Στις επιτυχίες του ΔΗΣΥ και της συνεργασίας με ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ πιστώνεται η εκλογή του Γιάννη Καρούσου στην Προεδρία του Επαρχιακού Συμβουλίου με ποσοστό 54,9%, η εκλογή Χρίστου Ζαννέττου στη Δημαρχία Αγίας Νάπας με 54,1% και του Γιώργου Νικολέττου με 39,1%. Μεγάλη έκπληξη αλλά και επιτυχία πρέπει να θεωρηθεί και η εκλογή του Κώστα Μιχαήλ με 35,4% ο οποίος υποστηριζόταν από τον ΔΗΣΥ στην Αντιδημαρχία Φρενάρους, ενός παραδοσιακά “κόκκινου” δημοτικού διαμερίσματος καθώς και η εκλογή του Αντώνη Κουμή στη Σωτήρα με 7 ψήφους διαφορά από τον ανθυποψήφιό του Μάριο Αδάμου.

Από την άλλη δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και τα χαστούκια που δέχθηκε ο ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου. Από τη μία στο Παραλίμνι, το μέχρι πρότινος μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κλεάνθης Κουτσόφτας, τον οποίο μάλιστα το κόμμα της Πινδάρου διέγραψε γιατί διαφώνησε με την επιλογή της στήριξης σε Αβραάμ Μουλαζίμη-Αμερικάνο, εξελέγη πανηγυρικά σε Αντιδήμαρχο Παραλιμνίου με ποσοστό 36,7% και από την άλλη σημαντική θεωρείται η επιτυχία του Μάρκου Κουμή στο Λιοπέτρι όπου επιβλήθηκε του εκλεκτού του ΔΗΣΥ Βάσου Γεωργίου (Μανώλη) με 43,1%. Μάλιστα κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και την πορεία του επίσης διαγραφέντος Λούκα Πολυκάρπου ο οποίος βρέθηκε απέναντι με άλλους 4 διεκδικητές για τη Δημαρχία Παραλιμνίου – Δερύνειας και χωρίς στήριξη κόμματος, έλαβε τη δεύτερη θέση με 26% και 3.824 ψήφους.

Οι κοινοτικοί εκλογείς και τα… φακελάκια

Πάντως από την επόμενη μέρα των εκλογών συζητείται έντονα και σε μεγάλο βαθμό το γεγονός της μαζικής συμμετοχής κοινοτικών εκλογέων από χώρες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στις εκλογές. Αυτό το οποίο συζητείται από μεγάλο αριθμό ατόμων είναι ότι μεγάλος αριθμός κοινοτικών εκλογέων συνέρρεε στις κάλπες με… έντυπες οδηγίες για τους σταυρούς προτίμησης, ενώ πολίτες δεν παραλείπουν να καταγγέλλουν και το γεγονός της… επί πληρωμή ενθάρρυνσής τους να προσέλθουν στις κάλπες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε επίσημες καταγγελίες.

εικόνα Viber 2024 06 11 13 49 47 161 exclusive, Δημοτικες Εκλογες 2024, Εκλογές 2024
Εικόνα που αναρτήθηκε από πολίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Famagusta.News