Επ. Αμμοχώστου: “Τρανταγμοί” στον τουρισμό από πόλεμο σε Ουκρανία

Τί αναφέρουν οι ξενοδόχοι και ο Υπουργός Εσωτερικών - "Σημαντικές αγορές Ρωσία και Ουκρανία"

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 13 exclusive

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα η ρωσο-ουκρανική κρίση η οποία από σήμερα τα ξημερώματα εξελίχθηκε σε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πέραν την αγωνίας για μία γενικότερη σύρραξη, αφού σύμφωνα με πολλούς φαίνεται να πρόκειται για την μεγαλύτερη πολεμική σύρραξη που αναμένεται να πλήξει την Ευρώπη μετά και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δημιουργεί και μία κατάσταση αγωνίας για την Κυπριακή οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό και αυτό θα είναι και το μοναδικό μας θέμα για σήμερα γιατί τουλάχιστον για την ελεύθερη Αμμόχωστο αποτελεί ένα εξόχως σημαντικό θέμα.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η Ρωσία αποτελεί μία εκ των δύο παραδοσιακών αγορών μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η Ουκρανία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία συνεχή αυξητική τάση.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι το 2019 οι αριθμοί αφίξεων Ρώσων και Ουκρανών τουριστών αποτελούσαν μαζί το ένα πέμπτο των συνολικών αφίξεων ξένων επισκεπτών.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ μας στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήσαμε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών καθώς και του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου για το θέμα.

Ο Νίκος Νουρής ανέφερε ότι Ουκρανικές εταιρίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για μετακίνηση των δραστηριοτήτων τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι έτοιμο να τις δεχθεί όπως επίσης είναι έτοιμο να υποδεχθεί και Ουκρανούς για εργασία με ειδικές άδειες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου μέχρι χθες δεν έχασε την αισιοδοξία του για την κατάσταση αφού όπως είπε, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι οι φετινοί αριθμοί αφίξεων και κρατήσεων αναμένεται, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, να ξεπεράσουν και αυτούς του 2019.

Όπως είπε ο Δώρος Τάκκας, η ελεύθερη Αμμόχωστος θεωρεί πολύ σημαντική τη Ρωσική και Ουκρανική αγορά οι οποίες παραδοσιακά στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την περιοχή και μάλιστα αναμένεται και αύξηση των Ουκρανών επισκεπτών.

Παράλληλα, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με τους ξενοδόχους είναι και η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, που αναμένεται να καταστήσει την χώρα μας ως ακόμη πιο ακριβό τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες, καθώς επίσης και οι συνέπειες που θα έχει η κατάσταση και από ενδεχόμενες κυρώσεις της χώρας μας προς τη Ρωσία.

Τέλος, τόνισε, ότι ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τουριστικούς πράκτορες από Ρωσία και Ουκρανία, λαμβάνοντας συνεχώς την εικόνα της κατάστασης από τις δύο αγορές.

Δείτε όσα είπε ο Δώρος Τάκκας στο FmagustaNews 23/2: 

FamagustaNews