ΦΡΕΝΑΡΟΣ: Απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου για ενιαίο Δήμο στην επ. Αμμοχώστου

Μήνυμα ενότητας για ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου στέλνει το Φρέναρος

koinotita3 0 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απόφαση για ενιαίο Δήμο στην επαρχία Αμμοχώστου έλαβε το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου σε πρόσφατη Συνεδρία του. Η απόφαση προέκυψε κατά πλειοψηφία, με πέντε ψήφους υπέρ και δύο αποχές και προνοεί την συνένωση όλων των τεσσάρων Δήμων και πέντε Κοινοτήτων στην ελεύθερη επαρχία σε ένα ενιαίο σχηματισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτά ήταν τα εναλλακτικά σενάρια ενοποιήσεων για την επ. Αμμοχώστου

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου αναφέρεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση η ολομέλεια η οποία μελέτησε αποκλειστικά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά τη σχετική ανακοίνωση του απερχόμενου Υπουργού Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται, μετά από έντονο προβληματισμό, εποικοδομητική συζήτηση και αφού τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Το Κοινοτικό Συμβούλιο διαφωνεί με την πρόταση/εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για δημιουργία δύο Δήμων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
  2. Ξεκάθαρη θέση του Συμβουλίου είναι η δημιουργία ενός Δήμου που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους δήμους και κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Με βάση την τοποθέτηση αυτή, αναφέρεται ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους, στέλνει μήνυμα ενότητας, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες, μικροκομματικές σκοπιμότητες και τοπικιστικές προσεγγίσεις. Υπάρχει, αναφέρει η ανακοίνωση, έκδηλη ανησυχία ότι η δημιουργία δύο Δήμων θα οδηγήσει στη σύσταση τοπικών αρχών δύο ταχυτήτων με σοβαρές ουσιαστικές αποκλίσεις όπως μεταξύ άλλων στην οικονομική επάρκεια, την αναπτυξιακή προοπτική, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών κλπ. Αντιθέτως, η δημιουργία, αναφέρει η ανακοίνωση, ενός ενιαίου Δήμου, με κοινές συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες, μπορεί να οδηγήσει στην ισορροπημένη ανάπτυξη και πρόοδο ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου προς όφελος όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της.

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι “ειδικά η ημικατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου, επιπλέον και για εθνικούς λόγους θα πρέπει να οδηγηθεί ενωμένη και όχι “ξανά” διαιρεμένη στην πολυπόθητη για όλους μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι “Συνθέτουμε και ενώνουμε δυνάμεις όλοι μαζί και ανεξαρτήτων πολιτικών ιδεολογικών ή και άλλων διαφοροποιήσεων για το καλό της επαρχίας μας.”

Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους θα αποσταλεί μέσω επιστολής και στον Υπουργό Εσωτερικών για τη συμπερίληψη του σεναρίου στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Famagusta.News