ΦΡΕΝΑΡΟΣ: Έφυγε από την ζωή ο δάσκαλος Γεώργιος Παπαϊωάννου

Θλίψη στο Φρέναρος

Screenshot 1 25 Γεώργιος Παπαϊωάννου

Ο δάσκαλος Γεώργιος Παπαϊωάννου απεβίωσε την Πέμπτη 19/09 σε ηλικία 80 ετών. Η κηδέια του θα γίνει αύριο Παρασκευή 20/09 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Αντρέα στο Φρέναρος και η ώρα 4:00 μ.μ.

Ο Γεώργιος Παπαϊωάννου Ράφτης, γεννηθείς το 1944, καταγόταν από την Καλοψίδα και το Πραστειό Αμμοχώστου. Νυμφεύθηκε την Αικατερίνη Πίττα, αδελφή του ήρωα Φώτη Πίττα, από το Φρέναρος και μαζί απέκτησαν δύο γιους, τον Γιάννο και τον Φώτη. Υπηρέτησε ως δάσκαλος, βοηθός διευθυντή και διευθυντής από το 1965 μέχρι το 2004 στα δημοτικά σχολεία της Δερύνειας, του Φρενάρου, του Λιοπετρίου και του Παραλιμνίου. Υπήρξε μέλος της Π.Ο.Ε.Δ. και είχε άριστες σχέσεις με τους εκάστοτε συναδέλφους και μαθητές του.

Ήταν ακόμα γνωστός για την πλούσια συμμετοχή του στα κοινά, διατελώντας για χρόνια μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρου, προσφέροντας ανάμεσα σε άλλα τη βοήθειά του σε αρκετές φτωχές οικογένειες. Επίσης, με πρωτοβουλία του ίδιου ιδρύθηκε πολιτιστικός όμιλος στην κοινότητα, ενώ με δική του και πάλι φροντίδα συστάθηκε η Βιβλιοθήκη Κοκκινοχωριτών Λαϊκών Ποιητών, μια επιτροπή που σκοπό είχε την ανάδειξη, μέσω της έκδοσης, της λαϊκής ποίησης των Κοκκινοχωρίων, που τόσο αγαπούσε.

Η ενασχόλησή του με τη λαϊκή ποίηση τον οδήγησε και στη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή της γιορτής του Κατακλυσμού. Αξιοσημείωτη είναι και η όλη δραστηριότητά του ως αθλητής, ποδοσφαιριστής και προπονητής σε διάφορες ομάδες της περιοχής. Ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης προς την ηρωική οικογένεια των Πίττα στην οποία εισήχθη ως γαμπρός, αλλά και ως αποτέλεσμα της δικής του αγάπης προς την Ιστορία του Ελληνισμού, υπήρξε η από μέρους του ίδρυση του Μουσείου Φώτη Πίττα, μετά από δική του εντατική έρευνα και συλλογή του αρχείου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη ξενάγηση.

Η συνεισφορά του δεν έλειψε και από την Εκκλησία, στην οποία ήταν ενεργά εμπλεκόμενος από πολύ μικρή ηλικία, όντας ένα από τα τρία παιδιά του παπα-Ιωάννη και της πρεσβυτέρας Κυριακής. Υπήρξε μέλος εκκλησιαστικών επιτροπών και ένας εκ των κτητόρων του νεοανεγερθέντος ναού του Αποστόλου Ανδρέα στο Συνοικισμό Φρενάρου.

viber image 2024 09 19 11 59 37 944 Γεώργιος Παπαϊωάννου