ΦΡΕΝΑΡΟΣ: Ο Κοσμάς Οικονόμου παρουσιάζει το καινούργιο του βιβλίο «Περιολοές με σέβος»

Ο Κοσμάς Οικονόμου μίλησε στο FamagustaNews για την ποιητική του συλλογή και για την παρουσίαση του βιβλίου του

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 93 exclusive

Έμμετρη ποίηση στην κυπριακή διάλεκτο

«Περιολοές με σέβος»

του Κοσμά Γ. Οικονόμου

Στους γονιούς μου που εσμίξαν τες δικές τους τες ζωές
τζιαι ’που τ’ όνομαν τους ρίζω
εν με σέβος που χαρίζω
τούτες τες Περιλοές!

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 και στις 8.00μμ στο Αμφιθέατρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους θα γίνει η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Κοσμά Γ. Οικονόμου, «Περιολοές με σέβος».

εικόνα Viber 2022 05 18 15 43 08 598 exclusive

Πρόκειται για την 3η κατά σειρά ποιητική έκδοση του Κοσμά Γ. Οικονόμου η οποία είναι αφιερωμένη στους γονείς του και περιλαμβάνει την ποιητική του σοδειά της τελευταίας πενταετίας. Τα ποιήματα στο βιβλίο είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά έτσι ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να δει μέσα στο πέρασμα του χρόνου στην πένα του Κ. Γ. Οικονόμου αλλά και τον τρόπο γραφής που πιθανόν αλλάζει. Η ποίηση του Κ. Γ. Οικονόμου ασχολείται με τον άνθρωπο, την κοινωνία, την φιλία και τον έρωτα.

Το βιβλίο εκτός από την ενότητα των Ποιημάτων περιλαμβάνει ενότητες με Ερωτικά (δίστιχα – τετράστιχα – εξάστιχα) και Γνωμικά (μονόστιχα – δίστιχα – τετράστιχα – εξάστιχα). Στην έκδοση επίσης περιλαμβάνεται ενότητα με Χαρακτήρες με τη χρήση των γραμμάτων του αλφαβήτου από τον ποιητή ενώ παρατίθεται επίσης και ενότητα με Ευχές με τις οποίες εμπλουτίζεται το Ημερολόγιο του Μουσείου Μύλοι Χατζηγιώρκη, του οποίου ο Κ. Γ. Οικονόμου έχει την επιμέλεια από τον πρώτο χρόνο της έκδοσής του, το 2017, μέχρι και σήμερα.

Κάτω από σχεδόν όλα τα ποιήματα είναι γραμμένη η ημερομηνία αλλά και η αφορμή με την οποία γράφτηκε το κάθε ποίημα, έτσι ώστε να τοποθετηθεί ο αναγνώστης στον χρόνο αλλά και στο σκεπτικό του ποιήματος.  Να σημειώσουμε επίσης ότι υπάρχει και η επεξήγηση κάποιων λέξεων που πιθανόν σε κάποιον νεότερο να μην είναι γνωστές. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να δει από που προέρχονται οι λέξεις αυτές.

Τα τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή, που παρατίθενται στην έκδοση, είναι συνθέσεις τεσσάρων διαφορετικών μουσικών, των Λεόντιου Γεωργίου, Γιώργου Καλογήρου, Θεόδουλου Παπαγεωργίου και Μιχάλη Χατζημιχαήλ.

Στην έκδοση περιλαμβάνεται έγχρωμο ένθετο με φωτογραφίες των φίλων του ποιητή, Πέτρου Φιάκκα και Βαγγέλη Μιχαλάκη, οι οποίες συνοδεύονται από ανάλογο δίστιχο (γνωμικό ή ερωτικό).

Για την συγκεκριμένη έκδοση υπήρξε συνεργασία με τον ποιητή και συγγραφέα Παντελή Ν. Κακολή ο οποίος είχε και την επιμέλειά της. Την ορθογραφική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο φιλόλογος δρ Άγγελος Σμάγας.

Την έκδοση εκτός από τους πιο πάνω χαιρετίζει και ο λαϊκός ποιητής Αντώνης Ν. Κατσαντώνης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και Φίλων της Ποίησης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο FamagustaNews ο Κοσμάς Γ. Οικονόμου, το βιβλίο είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένο που μπορεί να διαβαστεί από ένα παιδί του γυμνασίου μέχρι ένα ενήλικα. Δεν υπάρχει κάποιο στοχευμένο κοινό και η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να λάβει ο ίδιος είναι όταν «ο κάθε ένας που θα πάρει στα χέρια του αυτό το βιβλίο να ικανοποιηθεί από αυτό που διάβασε. Να πάρει την αύρα της διαλέκτου, τις εικόνες, τα μηνύματα και να δει τον δικό μου εσωτερικό κόσμο μέσα από αυτή την προσπάθεια. Αυτό που θέλησα να κάνω γράφοντας αυτό το βιβλίο είναι να υποστηρίξω με τον δικό μου τρόπο την λαϊκή ποίηση του τόπου μας».

Παρουσίαση βιβλίου

H παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 8.00μμ στο Αμφιθέατρο του Κοινοτικού Συμβούλιο Φρενάρους.

εικόνα Viber 2022 05 04 16 11 44 940 exclusive

Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

  • Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους, κ. Μιχάλη Χατζηγιώρκα
  • Χαιρετισμός από την κα Γιώτα Επιφανίου, εκ μέρους των Εκδόσεων Κώστα Επιφανίου.
  • Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και Φίλων της Ποίησης, κ. Αντώνη Ν. Κατσαντώνη.
  • Χαιρετισμός από τον δρ Άγγελο Σμάγα
  • Παρουσίαση της έκδοσης από τον ποιητή και συγγραφέα, κ. Παντελή Ν. Κακολή
  • Αντιφώνηση από τον Κοσμά Γ. Οικονόμου.

Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει από τη δημοσιογράφο κα Αθηνά Βιολάρη και την όλη εκδήλωση θα επενδύσει μουσικά, το μουσικό σχήμα «Προσκυνητές».

Τες χαρές τουντής ζωής
βρίσκε τρόπους να τες ζιεις!

Να είστε όλοι εκεί!