Γεν. Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Με μείον 12 άτομα προσωπικό το ΤΑΕΠ

α 3 Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Στο μείον 124 είναι η υποστελέχωση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών παγκυπρίως, σύμφωνα με την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών η οποία κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής τα αποτελέσματα μελέτης της η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών.

Με μείον 12 άτομα προσωπικό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στο πλήρωμα ασθενοφόρων λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Το ΤΑΕΠ και ο σταθμός ασθενοφόρων θα έπρεπε να στελεχώνεται με 38 νοσηλευτές. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 26 νοσηλευτές οι οποίοι καλύπτουν και το Τμήμα και τον σταθμό ασθενοφόρων.

Η ΠΑΣΥΝΟ τονίζει ότι στην Κύπρο παρατηρείται και το φαινόμενο οι νοσηλευτές που περιλαμβάνονται στα πληρώματα των ασθενοφόρων να μετρούν ως κανονικά μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού των ΤΑΕΠ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά προβλήματα αλλά και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, είτε αυτοί αναμένουν ασθενοφόρο είτε βρίσκονται ήδη στα Επείγοντα.

Η μελέτη, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που κατατέθηκε στη Βουλή,  βασίστηκε στις διεθνείς προσεγγίσεις για την ασφαλή στελέχωση με νοσηλευτές στα ΤΑΕΠ. Βάσει λοιπόν των διεθνών προσεγγίσεων η ΠΑΣΥΝΟ προτείνει ότι σε κάθε τέσσερις ασθενείς θα πρέπει να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής.

Εάν, αναφέρει η συντεχνία των νοσηλευτών, προσέρχονται 280 ασθενείς το 24ωρο σε ένα ΤΑΕΠ, θα πρέπει το συνολικό προβλεπόμενο προσωπικό του να είναι 70 νοσηλευτές και σε αυτή την αναλογία θα πρέπει να προστίθεται το σχετικό ποσοστό του 25% για κάλυψη αδειών ασθενείας, ετήσιας άδειας και ο προϊστάμενος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο υπόμνημα που έχει ενώπιόν της η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, στο ΤΑΕΠ και την υπηρεσία ασθενοφόρων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εργάζονται αυτή τη στιγμή 75 νοσηλευτές ενώ, σύμφωνα με τις διεθνείς προσεγγίσεις, θα έπρεπε να εργάζονται 81 νοσηλευτές για το ΤΑΕΠ και άλλοι 23 νοσηλευτές για τον σταθμό ασθενοφόρων. Δηλαδή στη Λευκωσία παρατηρείται αρνητικό πρόσημο με -30 νοσηλευτές.

Το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τα ασθενοφόρα λειτουργούν σήμερα με 19 νοσηλευτές λιγότερους από όσους θα έπρεπε. Συγκεκριμένα, απαιτούνται 53 νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ και 23 στους σταθμούς ασθενοφόρων, ενώ εργάζονται 58 άτομα.

Στο Nοσοκομείο Λάρνακας το υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό στο ΤΑΕΠ αριθμεί σε 46 άτομα, ενώ στη βάση των υπολογισμών θα έπρεπε να ήταν 51 στο ΤΑΕΠ και 23 στους σταθμούς ασθενοφόρων (-28 νοσηλευτές).

Στην Αμμόχωστο το ΤΑΕΠ και ο σταθμός ασθενοφόρων θα έπρεπε να στελεχώνεται με 38 νοσηλευτές. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 26 νοσηλευτές οι οποίοι καλύπτουν και το Τμήμα και τον σταθμό ασθενοφόρων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου το υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό σε ΤΑΕΠ και σταθμούς ασθενοφόρων αριθμεί σε 34 άτομα ενώ θα έπρεπε να ήταν 60 (43 στο ΤΑΕΠ και 18 στους σταθμούς ασθενοφόρων).

Στο νοσοκομείο Κυπερούντας απαιτούνται πέντε νοσηλευτές για το ΤΑΕΠ και 7 για τον σταθμό ασθενοφόρων, ωστόσο και τα δύο καλύπτονται από το υφιστάμενο προσωπικό του νοσηλευτηρίου.

Τέλος, στο ΤΑΕΠ της Πόλης Χρυσοχούς εργάζονται 18 νοσηλευτές που καλύπτουν και τα ασθενοφόρα. Είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία καταγράφεται πλεονασμός αφού βάσει των υπολογισμών απαιτούνται 17 νοσηλευτές και το τμήμα διαθέτει έναν περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά στην υπηρεσία ασθενοφόρων γενικά, για να λειτουργήσει χρειάζονται 138 νοσηλευτέςμ υπάρχουν όμως μόνο 58 διαθέσιμες θέσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος