Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται συνεχής ροή εισαγωγών οι οποίοι παρουσιάζουν έντονη συμπτωματολογία με αποτέλεσμα να χρήζουν άμεσης θεραπείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το 93% των νοσηλευόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό, δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.
Πρόσθεσε ότι «στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται σήμερα 30 άτομα, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Ο νεαρότερος σε ηλικία ασθενής είναι 33 ετών και ο γηραιότερος 93 χρόνων και οι δύο χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο είναι τα 69 έτη».
Σημείωσε πως «στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, φιλοξενούνται 27 άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι τη πλήρη αρνητικοποίηση τους. Από τους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο, μόνο δύο έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού δηλαδή ποσοστό που φτάνει το 93% δεν έχει κάνει το εμβόλιο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται συνεχής ροή εισαγωγών οι οποίοι παρουσιάζουν έντονη συμπτωματολογία με αποτέλεσμα να χρήζουν άμεσης θεραπείας».
Σύμφωνα με την ίδια, ο μέσος όρος νοσηλείας των ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι οι πέντε μέρες, ενώ το Σαββατοκύριακο που πέρασε τέσσερα άτομα χρειάστηκε να διασωληνωθούν και να μεταφερθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Λευκωσία.
Εξήγησε ότι «η ηλικία των τεσσάρων ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν κυμαίνεται από 30 μέχρι 65 ετών. Πρέπει να δοθεί το μήνυμα στον κόσμο ότι ακόμα και τα νεαρά άτομα, ειδικά όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να χρήζουν διασωλήνωσης λόγω του κορωνοϊού και θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για να προστατεύσουν πρώτα τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους».
Σε ερώτηση τι θα πρέπει να κάνει ο κόσμος με την έλευση του χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, η κ. Χατζηγιάννη απάντησε πως «το κοινό χρειάζεται να συνεχίσει τα κάνει rapid test, να τηρεί τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα, πλύσιμο των χεριών και αποστάσεις και σε περίπτωση που ένα άτομο εντοπιστεί θετικό στον κορονοϊό να δηλώνει τις επαφές του». «Ακόμα και το κοινό κρυολόγημα και η κοινή γρίπη θα θεωρούνται πλέον ύποπτα» σημείωσε.
Ταυτόχρονα κάλεσε τον κόσμο «μόλις αντιληφθεί οποιαδήποτε συμπτώματα να επικοινωνεί με τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα τον καθοδηγήσει και θα κάνει την απαραίτητη διάγνωση, αποκλείοντας το κοινό κρυολόγημα ή τη κοινή γρίπη. Σε περίπτωση που ο γιατρός διαγνώσει πως το άτομο έχει συμπτώματα κορωνοϊού τότε θα το παραπέμψει το γρηγορότερο δυνατόν στο Νοσοκομείο, ούτως ώστε η θεραπεία που θα λάβει να είναι αποτελεσματική και επωφελής».
Όσον αφορά τον εμβολιασμό που γίνεται στα τέσσερα Κέντρα που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κ. Χατζηγιάννη απάντησε πως «προχωρούν ικανοποιητικά με την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου αλλά και την επαναληπτική τρίτη δόση».