Γιορτάζει σήμερα το παρεκκλήσι Αγίων Αναργύρων στο Κάβο Γκρέκο

Κτισμένη στην πιο πολύβουη περιοχή πάνω από την σπηλιά που ασκήτεψαν οι Άγιοι

01 3 exclusive

Το παρεκκλήσι των Αγίων Ανάργυρων στέκεται μεγαλόπρεπο στο ανατολικό μέρος της Αγίας Νάπας, κοντά στο Πρωταρά, στην τοποθεσία που ονομάζεται Κάβο Γκρέκο. Στην άκρη ενός κατακόρυφου βράχου πάνω από την θάλασσα.

Είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό. Κάτω από το παρεκκλήσι υπάρχει σπηλιά με το άγιασμα των Αγίων.

Πρόκειται για ένα όμορφο εξωκλήσι, σε αποχρώσεις μπλε και άσπρου το οποίο πολλά ζευγάρια επιλέγουν για να τελέσουν εκεί τον γάμο τους αλλά και να βαφτίσουν τα παιδιά τους.
Η πρόσβαση στο σημείο είναι αρκετά εύκολη, αφού υπάρχει άσφαλτος που σε οδηγεί σχεδόν μέχρι το σημείο εισόδου στη θάλασσα η οποία προσφέρετε για καταδύσεις. Στο σημείο εισόδου της, το βάθος είναι περίπου 9 μέτρα και μπορείτε να δείτε πλούσια βλάστηση από διάφορα είδη από φύκια, τους τεράστιους βράχους που υψώνονται καθώς και αρκετά είδη ψαριών. Η περιοχή προσφέρεται για πολλών ειδών καταδύσεις, αφού προχωρώντας προς τα μέσα υπάρχει μεγάλο βάθος για πιο τεχνικές καταδύσεις.

Στα τέσσερα χιλιόμετρα, από το εξωκλήσι μπορεί κάνεις να επισκεφτεί τις Θαλασσινές σπηλιές της Αγίας Νάπας.

Για τον χάρτη της περιοχής πατήστε ΕΔΩ

Πανήγυρις εξωκλησίου Αγίων Αναργύρων στο Αυγόρου και στο Φρέναρος (01-11-2023)

Την Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου 2023, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων στο Αυγόρου.

Ο εσπερινός την παραμονή θα αρχίσει στις 5:00μ.μ

goo.gl/maps/1BstuqS6GYdYUumGA

Πανήγυρις εξωκλησίου Αγίων Αναργύρων στο Φρέναρος (01-11-2023)

Το εσπέρας της Τρίτης, 31 Οκτωβρίου 2023, στις 4:30μ.μ, θα τελεστεί η ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων στο Φρέναρος.

Την επομένη, Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου 2023, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

goo.gl/maps/ECZKt3DbocdtD4nEA

Τη μνήμη των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, των Αναργύρων, τιμά σήμερα, 1 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας.

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων. Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού.

Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον.

Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν.

Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Η ευλογία και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμις και η ισχύς τω Θεώ ημών εις τους αιώνας των αιώνων» (Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ’ 12).

Δηλαδή, όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων.

Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.

Με πληροφορίες από: vimaorthodoxias/cyprusalive