Αποστάσεις παίρνει η Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεγασία Πολιτών από τις θέσεις της Αντιπροέδρου Β’ του κινήματος Έφης Ξάνθου, όπως αυτές εκφράστηκαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ.
Μιλώντας στο SigmaLive, ο Γραμματέας της Επαρχιακής Μιχάλης Παράσχος, αναφέρει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Διαβάστε επίσης: Αλαλούμ με το αμπελοπούλι και το αν είναι προστατευόμενο
Όπως λέει, ο κόσμος της επαρχίας ζητά στην Επαρχιακή να τοποθετηθεί, εγκαλώντας την για «συγκάλυψη» και «κρυφτούλι» απέναντι στα μηνύματα που στέλνει η Λευκωσία.
«Δεν μας εκφράζει καθόλου αυτή η κόντρα που γίνεται και ούτε παίζουμε κρυφτούλι. Έχουμε την ισχυρή άποψη ότι για τέτοια θέματα θα πρέπει να διεξάγεται διάλογος σε χαμηλούς τόνους, χωρίς όξυνση και αντιπαράθεση», δηλώνει.
Ξεκαθαρίζει, δε, ότι ο χαρακτηρισμός «συγκέντρωση παρανόμων», δεν ήταν ένας σωστός χαρακτηρισμός, καθώς οι πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα έχουν δικαίωμα στις συγκεντρώσεις, στη διαμαρτυρία και στην άποψη, προσθέτοντας ότι η πολιτεία έχει στη διάθεσή της αρμόδια τμήματα που θα κρίνουν αν υπάρχει θέμα, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες μέχρι τη λύση του.
«Το αν θα επιτραπούν τα ξόβεργα, είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες, να το θέσει στο τραπέζι και να αναζητήσει λύση. Δεν είναι ούτε δικό μου θέμα ούτε των περιβαλλοντικών κινημάτων. Ο ντόρος που έχει προκληθεί, φτάνει σε σημείο λαϊκισμού», τονίζει και προσθέτει ότι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολύ σοβαρότερα, αλλά «εμείς κολλήσαμε στα ξόβεργα».
Σημειώνει, επίσης, ότι η Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου δεν έχει καμία σχέση με τους ακτιβιστές, αποκαλώντας τους «αυτόκλητους και απρόσκλητους», καταδικάζοντας, παράλληλα, τις μεθόδους που αυτοί ακολουθούν, λέγοντας ότι «εισβάλλουν στις περιουσίες των ανυποψίαστων πολιτών και προκαλούν απρόσμενες εξελίξεις που είναι ζημιογόνες».
Όπως υπογραμμίζει, νομοθεσία για την απαγόρευση της θήρευσης αμπελοπουλιών υπάρχει από το 1957, ενώ με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφηκε η νομιμοποίησή της.
«Δυστυχώς, η τότε κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη υπέγραψε τα νομοσχέδια ως είχαν, χωρίς να ζητά παρέκκλιση. Η παγίδευση και η εμπορία άγριων πτηνών απαγορεύονται από το 1974, μέσω των άρθρων 10, 14 και 15 του περί προστασίας και Αναπτύξεως Θηραμάτων και Άγριων Πτηνών Νόμου του 1974 (39/1974)», αναφέρει.
Σημειώνει, δε, ότι η θανάτωση, το κυνήγι, η κατοχή και κατανάλωση αμπελοπουλιών απαγορεύονται από το 1988, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε τη «Σύμβαση της Βέρνης» για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Άγρια Ζωή και των Φυσικών Οικοτόπων, την οποία είχε υπογράψει από το 1979.
«Συγκεκριμένα, το αμπελοπούλι συγκαταλέγεται στο Παράρτημα ΙΙ, των αυστηρώς προστατευόμενων ειδών Πανίδας – Πτηνά του περί της συμβάσεως διά τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων (Κυρωτικού) Νόμου του 1988 (24/1988). Στη συνέχεια, η Κυπριακή Νομοθεσία εναρμονίστηκε με την Κοινοτική Οδηγία 2009/147/ ΕΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (πρώην Οδηγία 79/409/ΕΟΚ), οπότε η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον Περί Προστασίας και Διαχείρισης των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο Ν. 152(Ι)/2003», τονίζει.
Τέλος, ο κ. Παράσχος αναφέρει ότι τον Ιούλιο του 2011, ως αποτέλεσμα του 1ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου κατά της παράνομης θανάτωσης πουλιών, που διεξήχθη στην Κύπρο, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Υπηρεσία Θύρας και Πανίδας υιοθέτησαν τη «Διακήρυξη της Λάρνακας», η οποία προβλέπει την ανάληψη και εφαρμογή μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής ενάντια στην παράνομη θανάτωση πουλιών.
Πηγή: SigmaLive
Discussion about this post