Καταστροφή δασών στην Γερμανία – Γιατί οι πυρκαγιές είναι η «νέα πραγματικότητα» του πλανήτη μας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Screenshot 26

Το σχολείο Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου στο Φρέναρος συμμετέχει στο διαγωνισμό των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον.

Οι μαθητές θα συμμετέχουν με τρεις εργασίες στην κατηγορία “φωτογραφία ρεπορτάζ” και με μια εργασία στην κατηγορία “άρθρο”.

Δείτε αυτούσιες τις εργασίες των μαθητών:

Καταστροφή δασών στην Γερμανία

 

Screenshot 23

Κατά την διάρκεια επίσκεψης μας στη Γερμανία, παρατηρήσαμε διάφορες περιβαλλοντικές καταστροφές στα δάση. Πολλά δέντρα έχουν προσβληθεί από ένα έντομο- σκαθάρι που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στα δάση . Η εισβολή του σκαθαριού είναι αποτέλεσμα του ζεστού και υγρού καιρού. Σύμφωνα με στατιστικά αποτελέσματα, το σκαθάρι έχει φάει στο δρόμο του μέσα από περίπου 245.000 εκτάρια δάσους στη Γερμανία.

Αποτέλεσμα της μόλυνσης αυτής είναι να κοπούν τα περισσότερα δέντρα των δασών. Εκτός από τα έντομα η κλιματική αλλαγή κατέχει σοβαρό μέρος στην καταστροφή των δέντρων. Το συγκεκριμένο περιστατικό εμφανίζεται στην Γερμανία ,όμως υπάρχουν επίσης σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και στην Κύπρο. Επομένως, όλοι μας θα πρέπει να δράσουμε άμεσα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά.

Αντιγόνη Στυλιανού, Γ΄5

Γιατί οι πυρκαγιές είναι η «νέα πραγματικότητα» του πλανήτη μας.

 

Screenshot 24

 

Οι αλλαγές στο κλίμα με τους παρατεταμένους καύσωνες και τις μακρές άνυδρες περιόδους, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αλλαγή χρήση της γης, η εισβολή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέσα στην καρδιά των φυσικών οικοσυστημάτων, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιών στην Κύπρο.

Η απώλεια φυσικών περιοχών και βιοποικιλότητας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και άρα και την αύξηση κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιών. Ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει.
Επιβάλλεται να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών με έμφαση στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων για την αειφορική διαχείριση των δασών του νησιού μας.

Μαχάττου Ηλιάδα, Δημητρίου Ανδριάνα Α΄3

Ξαφνική εμφάνιση ενός πολεμιστή!

 

Screenshot 25

 

 

Τα μανιτάρια συχνά συμβιώνουν με τα δέντρα στα δάση. Δεν ωφελούνται μόνο αυτά αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μύκητες είναι σύμμαχοι μας κατά την κλιματική αλλαγή. Βοηθούν τα δάση να απορροφήσουν με μεγαλύτερο ρυθμό το CO2 από την ατμόσφαιρα βοηθώντας έτσι την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός αυτού οι μυκόριζες τους, σχηματίζουν εκτεταμένο δίκτυο κάτω από το έδαφος, προσφέρουν στα δέντρα τα απαραίτητα θρεπτικά για την φωτοσύνθεση και σε αντάλλαγμα τα δέντρα προσφέρουν σε αυτά υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να “παγιδεύεται προσωρινά” ο άνθρακας. Έτσι με αυτό τον τρόπο μειώνεται η απελευθέρωση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επιβραδύνοντας την κλιματική αλλαγή. Μήπως η λύση μας στην κλιματική αλλαγή είναι τελικά τα μανιτάρια;

Ειρήνη Μιχαηλά Β’6