Κατεχόμενα: Προβλέπεται ανοικοδόμηση Βαρώσιου στο οικονομικό «πρωτόκολλο»

Στην περίπτωση του Βαρωσιού προβλέπεται η σύνταξη μιας νέας «μελέτης» για το μέλλον της κλειστής πόλης

3B5E4127 4FAF 43EE AB7A 9691CD8A7534 exclusive

Στο περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου» Τουρκίας – κατεχομένων αναφέρεται ο τ/κ Τύπος.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), η «Ντιγιαλόγκ» αναφέρεται στο «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» για το 2022 που υπογράφηκε την περασμένη βδομάδα και στο οποίο προβλέπεται παραχώρηση πόρων για ανοικοδόμηση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Επικαλούμενη 10 σημαντικά, όπως τα χαρακτηρίζει, άρθρα του «πρωτοκόλλου», η εφημερίδα σημειώνει ότι στόχος στο θέμα του Βαρωσιού είναι να υλοποιήσει γρήγορα τις εργασίες της η «κυβέρνηση» των κατεχομένων και να παρουσιάσει έργα.

Στην περίπτωση του Βαρωσιού προβλέπεται η σύνταξη μιας νέας «μελέτης» για το μέλλον της κλειστής πόλης, η οποία θα παρουσιαστεί από την τ/κ πλευρά.

Τα άρθρα, στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα αφορούν ρυθμίσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα, μερική ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης αρχής τηλεπικοινωνιών και ανέγερση σύγχρονου δικτύου και υποδομής, εκσυγχρονισμός «λιμένων», αναδιοργάνωση διαύλων επικοινωνίας κατεχομένων-Άγκυρας, ανάπτυξη «βιομηχανικών περιοχών», μέτρα για τουρισμό, ανώτατη εκπαίδευση, «δημόσια έργα», οικονομία, ασφάλιση υγείας.

Δηλώσεις και αντιδράσεις για το νέο «οικονομικό πρωτόκολλο» με την Τουρκία στα κατεχόμενα

Ο αντίκτυπος της νέας οικονομικής συμφωνίας που υπέγραψαν τα κατεχόμενα με την τουρκική κυβέρνηση στα κατεχόμενα έχει συνέχεια. Η «κυβέρνηση» Σουτζούογλου υπερασπίζεται την συμφωνία, ενώ οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης ασκούν κριτική και ζητούν εξηγήσεις για το περιεχόμενο του νέου «οικονομικού πρωτοκόλλου».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), η «Κίπρις» γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα δήλωσε ότι «πρωταρχικό μου καθήκον είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του λαού και να δημιουργηθεί μια δημόσια δομή που να είναι βιώσιμη» και υποστήριξε ότι θα δοθούν εξηγήσεις με διαφανείς διαδικασίες στη «βουλή» για το περιεχόμενο των επαφών τους στην Τουρκία.

Εξάλλου, αξιολογώντας την υπογραφή του «πρωτόκολλου», ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί, είπε ότι η υπογραφή του «πρωτοκόλλου» δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη, αφού είχε περιληφθεί στο «πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Επίσης, αξιολογώντας στον παράνομο «Μπαϊράκ» την «υπογραφή του πρωτοκόλλου», ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός τουρισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου είπε ότι στόχος του «πρωτοκόλλου» είναι να μπορέσουν τα κατεχόμενα να σταθούν από μόνα τους όρθια πάνω στα πόδια τους.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με «Γιενί Ντουζέν», οι παραπάνω δηλώσεις των εκπροσώπων της «κυβέρνησης» δεν ικανοποιούν τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν. Ο κ. Έρχιουρμαν, αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανέφερε ότι «τώρα πού βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό το τραπέζι; Οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν τις καρέκλες από το τραπέζι, τις τοποθέτησαν στο Σαράι και κάθησαν εκεί. Αυτή η νοοτροπία είναι η ίδια με εκείνη του 2004, ότι ‘το Σαράι μας αρκεί’. Συνεχίζεται απαράλλακτη αυτή η νοοτροπία. Συνεχίζεται η νοοτροπία του ‘είμαστε καλά έτσι’».

Αναφερόμενος στο «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπεγράφη την περασμένη βδομάδα με την Τουρκία, ο κ. Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι έχουν κάνει έκκληση πολλές φορές για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου» και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» δεν τους έδωσε την ευκαιρία να υποβάλουν προτάσεις.

Είπε ότι ακόμα δεν έχουν δει το εν λόγω κείμενο και ότι έγινε σοβαρό λάθος στον τρόπο ετοιμασίας του «πρωτοκόλλου» για το οποίο δεν έχει ιδέα η αντιπολίτευση, οι οικονομικές οργανώσεις και οι συντεχνίες.

Για το ίδιο θέμα, η «Χαλκίν Σεσί» αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Όζερσαϊ. Ο Τ/κ πολιτικός εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ενώ το βασικό κείμενο του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2022» ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα υπογράφηκε εδώ και μέρες, οι λεπτομέρειές του δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί στον «λαό».

Πηγή: ΚΥΠΕ