Κυπρής: “Δεν νομίζω να μπορεί να συγκριθεί η εποχική γρίπη με την πανδημία”

Τα όσα ανέφερε ο συντονιστής Ιατρών για τον κορωνοϊό του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου σχετικά με την πανδημία και την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αναφοράς

8ckikwlebgw Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, Νοσοκομείο Αναφοράς, Χρήστος Κυπρής

Ακούραστο το προσωπικό στο Νοσοκομείο Αναφοράς, συνεχίζει να παλεύει στην πρώτη γραμμή ενάντια στον αόρατο εχθρό την ώρα που ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται αυξάνεται μέρα με τη μέρα με ανησυχητικό ρυθμό. Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Αναφοράς είναι πλέον υπερπλήρης με την ανησυχία των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού να χτυπάει κόκκινο.

Σε παρέμβαση του στα Νέα του ΑΝΤ1, ο Ειδικός Παθολόγος αλλά και συντονιστής των Ιατρών για τον κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, Χρίστος Κυπρής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι είναι θέμα χρόνου το νοσοκομείο να γεμίσει αφού απομένουν μόλις είκοσι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.

Στη συνέχεια ο δρ Κυπρής τονίζει ότι στα τόσα χρόνια εμπειρίας του δεν έχει συναντήσει ποτέ τόσο μεγάλους αριθμούς νοσηλευόμενων ενώ ξεκαθαρίζει ότι η εποχιακή γρίπη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τον κορωνοϊό, ο οποίος είναι πολύ πιο επιθετικός και επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

«Εγώ προσωπικά σαν γιατρός, πρώτη φορά συνάντησα τόσες πολλές πνευμονίες, κάποιες από αυτές σοβαρές με ανάγκες για χορήγηση οξυγόνου και άλλες πιο ήπιες. Δεν νομίζω να μπορεί να συγκριθεί η εποχική γρίπη με την πανδημία. Είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα δυστυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Έπειτα πρόσθεσε ότι « δεν νομίζω κανένας συνάδελφος να ξανά ήρθε αντιμέτωπος με παρόμοια κατάσταση. Μιλάμε για έναν πολύ επιθετικό ιό για το αναπνευστικό μας σύστημα. Δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε τις δύο αυτές ασθένειες».

Ωστόσο ο δρ Κυπρής ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι ήταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Έχουν γίνει πλέον αρκετές εκτεταμένες μελέτης, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς με κορωνοϊό ενώ αρκετά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι γιατροί, το προσωπικό αλλά και ο ίδιος ο κόσμος έχει πλέον αποκτήσει μια εμπειρία με την πανδημία και ξέρει πώς να την χειριστεί.

Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό του Νοσοκομείο Αναφοράς αναφέροντας ότι το ΓΝ Αμμοχώστου νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό εδώ και 8 μήνες με το ιατρικό και υπαλληλικό προσωπικό να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

«Εννοείται ότι είμαστε πιεσμένοι, δεν δικαιούμαστε όμως να φτάσουμε στα όρια μας, δεν δικαιούμαστε να κουραστούμε. Πρέπει να δώσουμε όλο μας τον εαυτό, να ξεπεράσουμε ακόμα τους εαυτούς μας για να πολεμήσουμε αυτή την πανδημία», όπως υπογράμμισε.

Κλείνοντας ο δρ Κυπρής ανέφερε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό εδώ και 8 μήνες και το προσωπικό του νοσοκομείου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

«Εννοείται ότι είμαστε πιεσμένοι, δεν δικαιούμαστε όμως να φτάσουμε στα όρια μας, δεν δικαιούμαστε να κουραστούμε. Πρέπει να δώσουμε όλο μας τον εαυτό, να ξεπεράσουμε ακόμα τους εαυτούς μας για να πολεμήσουμε αυτή την πανδημία», όπως υπογράμμισε.

Πηγή: Αντ1