Αντικατοχική εκδήλωση στο Βερολίνο για τον Δήμο Λευκονοίκου

lefkonoiko Νέα Αμμοχώστου

Αντικατοχική – Διαφωτιστική εκδήλωση πραγματοποίησε ο Δήμος Λευκονοίκου στο Βερολίνο μεταξύ 15 και 17 Οκτωβρίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ “ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν”.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου, αποτελούμενη από τη Δήμαρχο Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, και τον Δημοτικό Σύμβουλο Νικόλα Μπάκα είχαν επαφές με σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής.

Μαζί με τον Πρέσβη Α. Χατζηχρυσάνθου, στις 15 Οκτωβρίου 2019, επισκέφθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών τον αξιωματούχο, Δρα Hardy Boeckle, Επικεφαλής τμήματος διμερών σχέσεων Γερμανίας με χώρες της Νοτίου Ευρώπης, όπου είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία.

Την επομένη το πρωί, την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019, επισκέφθηκαν την Ομοσπονδιακή Βουλή, όπου συνάντησαν δύο βουλευτές, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γερμανίας- Κύπρου, Andrej Hunko, (DIE LINKE) και τον Johannes Schraps, (SPD), όπου ξανά τους ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται, το θέμα των αγνοουμένων μας και το θέμα της καταστροφής και σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μίλησαν ακόμη για την εισβολή και την προσφυγιά, τόνισαν ότι ο Πρόεδρός μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για λύση, αλλά η Τουρκία ναρκοθετεί όλες τις προσπάθειές μας, και ότι εμείς επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή στη γη μας.

Το μεσημέρι, ο κ. Πρέσβης παρέθεσε στην αντιπροσωπεία γεύμα στην παρουσία του αρμόδιου για την Κύπρο λειτουργού στη Γερμανική Καγκελαρία, Jacob Schrot, ο οποίος ενδιαφέρθηκε πέραν από τα θέματα της πολιτικής, να μάθει και για το Λευκόνοικο και χάρηκε, όταν άκουσε ότι στην κωμόπολη του Λευκονοίκου ιδρύθηκε η Πρώτη Συνεργατική Τράπεζα, με βάση το γερμανικό σύστημα Raiffeizen.

Την Πέμπτη το πρωινό η Δήμαρχος επισκέφθηκε το Μουσείο Newes, στο νησί των Μουσείων, όπου θαύμασε τις κυπριακές αρχαιότητες, σε ειδική αίθουσα του Μουσείου, και ένιωσε μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση, όταν ανακάλυψε και ένα κεραμικό με συλλαβική γραφή του 5ου με 3ον αιώνα π.Χ., από το Λευκόνοικο.

Την Πέμπτη το βράδυ, 17 Οκτωβρίου 2019, στις 7 μ.μ., προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν”, σε εκδήλωση στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Το καλλιτεχνικό μέρος ανέλαβαν ο Στέλιος Χατζηκτωρής, τενόρος, και ο Δημήτρης Πολυβίου, κιθάρα.