Λεβέντης για Κέντρα Αναψυχής: «Εξαντλητικός ο τρόπος ελέγχου»

Στην κόψη του ξυραφιού τα κέντρα αναψυχής Αγίας Νάπας και Πρωταρά για νέα σεζόν - Δεν περνάνε ελέγχους της Πυροσβεστικής

Screenshot 3 12 exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, Πρωταράς, Πυροσβεστική

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής σε Πρωταρά και Αγία Νάπα, μετά το τέλος της περίοδος χάριτος που τους δόθηκε για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες πυρασφάλειας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εφαρμόζοντας τον νόμο αρνείται να επιθεωρήσει όσα υποστατικά δεν διαθέτουν άδειες οικοδομής.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Εμπορίου η οποία ζήτησε την απλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου της Πυροσβεστικής σε υποστατικά για έκδοση άδειας λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, υπογράμμισε ότι “η πολλή γραφειοκρατία έπνιξε όλη την τουριστική βιομηχανία και τα κέντρα αναψυχής”, με αποτέλεσμα να κηρύττεται αδιέξοδο από τις υπηρεσίες.

Όπως είπε, δόθηκε ένας χρόνος στην εκτελεστική εξουσία, και πρέπει “επιτέλους οι τρεις Υπουργοί (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Τουρισμού) να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να καταλήξουν ποια θα είναι η λύση”.

Πρόσθεσε ότι αποσπασματικές προσεγγίσεις δεν είναι προς όφελος κανενός και δεν μπορούν να δώσουν λύση. “Θα περιμένουμε δύο βδομάδες να μας πουν τι χρειάζεται. Εμείς εκφράσαμε την ετοιμότητά μας, αν χρειάζεται κάτι από πλευράς Βουλής, εδώ είμαστε να έρθουμε να πετύχουμε διορθώσεις”, είπε, σημειώνοντας ότι δεν γίνονται εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, ανέφερε ότι το ζήτημα προέκυψε από αλλαγή στη στάση της Πυροσβεστικής, και έχει να κάνει “με τον εξαντλητικό τρόπο ελέγχου των νόμιμων κέντρων αναψυχής, τα οποία λειτουργούν και στον εξωτερικό χώρο, κατά περιόδους”.

Πρόσθεσε οτι η πολιτεία έχει υποχρέωση να αναζητήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθούν οι λύσεις εκείνες, ώστε να μπορούν να αδειοδοτούνται τα κέντρα αναψυχής, “χωρίς να καταδειναστεύονται”, προτείνοντας να βρεθεί μια λύση που να είναι φιλική προς τα κέντρα αναψυχής.

Εξάλλου, είπε, διαχρονικά, δεν έχει τεθεί και δεν έχει αμφισβητηθεί η ασφάλεια από κάθε άποψη που προσφέρουν τα κέντρα αναψυχής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Σημειώσε οτι “θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της διαβούλευσης που έχει δεσμευτεί η πολιτεία να διεξάγει τις επόμενες μέρες, κι αυτό αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ελπίζουμε ότι θα διαβουλευτούν και μαζί μας. Έχουμε προτάσεις να καταθέσουμε, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα, που να μπορούν να υποβοηθήσουν σε όποιες αποφάσεις παρθούν”.

Τόνισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα κέντρο αναψυχής, αλλά το θέμα είναι να μπορούν οι επιχειρηματίες να λειτουργούν σε καθεστώς νομιμότητας και να μη μένουν εκτεθειμένοι.