Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο μέγαρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανακοίνωσε την προκήρυξη των προσφορών για τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του Ποταμού Λιοπετρίου ευρύτερα.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που αφορούν στον αλιευτικό τομέα της Κύπρου και αποτελεί πάγιο αίτημα των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και αναμένεται να αποπερατωθεί σε 30 μήνες. Το κόστος του ανέρχεται στα €8,5 εκ. και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 (75% από ευρωπαϊκούς πόρους και 25% από εθνικούς), συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας στην ευρύτερη περιοχή.
Μετά τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, καταρτίστηκε ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου με εκπροσώπους από τα Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Περιβάλλοντος, Δασών, Αναπτύξεως Υδάτων, Δημοσίων Έργων, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας καθώς και το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου. Οι επαγγελματίες ψαράδες του αλιευτικού καταφυγίου συνέβαλαν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στο πολυδιάστατο έργο της Επιτροπής Παρακολούθησης για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός χώρου ειδικά διαμορφωμένου για την κάλυψη των αναγκών τους.
Σήμερα, το Αλιευτικό Καταφύγιο αποτελείται από εφήμερες και πρόχειρες κατασκευές των ίδιων των αλιέων, χωρίς να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την εκτέλεση των εργασιών τους. Σύμφωνα με τον κ. Καδή, κύριος στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου σε έναν σύγχρονο, ασφαλή και οργανωμένο χώρο εργασίας για τους επαγγελματίες αλιείς. Ανέφερε επίσης, ότι ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου θα πραγματοποιηθεί και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του Ποταμού, και στη δημιουργία ενός πόλου έλξης για τον επισκέπτη, προσφέροντάς του υπηρεσίες και εναλλακτικούς τρόπους αναψυχής.
Τί θα περιλαμβάνει
- Επιβλητική γέφυρα που θα ενώνει τις δύο όχθες του μοναδικού κυπριακού φιόρδ
- 100 περίπου πλατφόρμες για ερασιτέχνες ή επισκέπτες για να δένουν τα σκάφη τους,
- 35 πλατφόρμες για επαγγελματίες ψαράδες,
- Εκπαιδευτικό κέντρο για αθλητές κανό,
- Περιμετρικούς πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους,
- Διαμόρφωση χώρων υποδοχής
- Χώρους στάθμευσης,
- Πολυδύναμο κτήριο για γραφεία, χώρους εξυπηρέτησης των ψαράδων, καφεστιατόριο, παρατηρητήρια της φύσης, αναψυκτήρια και περίπτερα
- Υπαίθριος οργανωμένος χώρος διαλογής αλιευμάτων
- Καρνάγιο
- Κεκλιμένο ανέλκυσης / καθέλκυσης σκαφών
- Αποθηκευτικός χώρος για κάθε αλιέα με εύκολη και άμεση πρόσβαση στα σκάφη,
- Οργανωμένα κρηπιδώματα για ασφαλή πρόσδεση των σκαφών
Πού επικεντρώνεται το έργο
- Ομαλή λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου
- Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του Ποταμού Λιοπετρίου
- Δημιουργία πόλου έλξης για τον επισκέπτη
Σκοπός και Στόχος του έργου
Σκοπός: Η διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού όπως επίσης η οργάνωση ενός Εθνικού Πάρκου, με έντονο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα
Στόχος: Η δημιουργία ενός σύγχρονου και οργανωμένου αλιευτικού καταφυγίου που να παρέχει διευκολύνσεις στους αλιείς και ασφάλεια στους χρήστες και τα σκάφη
Δημιουργία οργανωμένου παραλιακού μετώπου 25 χιλιομέτρων στην επ. Αμμοχώστου
Όπως τόνισαν επίσης στις δηλώσεις τους οι Κώστας Καδής και Κυριάκος Τρισόκκας, με το έργο αυτό, το οποίο θα έχει διάρκεια κατασκευαστικών έργων 30 μήνες, η κοινότητα Λιοπετρίου, αναπόφευκτα τοποθετείται πλέον στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου με δυναμικό τρόπο.
Επιπρόσθετα, με το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου, μελλοντικά η ελεύθερη Αμμόχωστος θα διαθέτει οργανωμένο παραλιακό και τουριστικό μέτωπο με ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, που θα ξεκινά από τον Ποταμό του Λιοπετρίου και θα επεκτείνεται δυτικά και βόρεια στην παραλία της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα, τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, τις οργανωμένες παραλίες της Αγίας Νάπας, το Κάβο Γκρέκο και τον Πρωταρά. Ένα παραλιακό μέτωπο δηλαδή μήκους 25 περίπου χιλιομέτρων, ίσως το μεγαλύτερο οργανωμένο τουριστικά παραλιακό μέτωπο του νησιού.
Δημιούργησε ήδη ενδιαφέρον από επιχειρηματίες
Θερμές ευχαριστίες προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας εξέφρασε ο κοινοτάρχης Λιοπετρίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι πλέον η κοινότητα εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της ανάπτυξης της αλιείας, αλλά και του τουρισμού, καθώς το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου αναμένεται να εξυπηρετήσει και τους δύο σκοπούς. Πρόσθεσε ακόμη ότι σήμερα, το Αλιευτικό Καταφύγιο αποτελείται από εφήμερες και πρόχειρες κατασκευές των ίδιων των αλιέων, χωρίς να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την εκτέλεση των εργασιών τους.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, μαζί με την ανάπλαση του χώρου, θα πραγματοποιηθεί και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του ποταμού, και στη δημιουργία ενός πόλου έλξης για τον επισκέπτη, προσφέροντάς του υπηρεσίες και εναλλακτικούς τρόπους αναψυχής σε περιμετρική ακτίνα γύρω από το κυρίως έργο.
Σύμφωνα με κύκλους της κοινότητας Λιοπετρίου και μόνο η εξαγγελία της πρόθεσης για δημιουργία του έργου, δημιούργησε ενδιαφέρον και βολιδοσκοπήσεις επιχειρηματιών ανάπτυξης γης στην ευρύτερη περιοχή του Ποταμού Λιοπετρίου.
Η δημιουργία του έργου, αποτελούσε πάγιο αίτημα της κοινότητας Λιοπετριού και των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο σχεδιασμός του έγινε πριν από το 2013 και επρόκειτο να αρχίσει ίσως και πριν από μια πενταετία. Ωστόσο, τα δραματικά γεγονότα τον Μάρτιο του 2013 με τα προβλήματα που ενέκυψαν στην κυπριακή οικονομία, έβαλαν το έργο ξανά στο “ψυγείο”.
Η πορεία του έργου
- Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός
- Υλοποίηση Μελετών (ΜΕΕΠ, Δέουσα, Γεωλογική,
Ακτομηχανική) - Επιτροπή Παρακολούθησης
▪ Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως – Συντονιστής
▪ Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών – Ιδιοκτήτης ▪ Τμήμα Περιβάλλοντος
▪ Τμήμα Δασών
▪ Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων
▪ Τμήμα Δημοσίων Έργων
▪ Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας
▪ Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου - Εκτεταμένη διαβούλευση με τους ψαράδες της περιοχής Ανοικτός Διαγωνισμός Προσφορών
- Διάρκεια κατασκευαστικών έργων: 30 μήνες
Τα αλιευτικά καταφύγια
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών διαχειρίζεται συνολικά 13 αλιευτικά καταφύγια για τον ασφαλή ελλιμενισμό των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών.
Τα αλιευτικά καταφύγια συνεχώς βελτιώνονται και αναβαθμίζονται ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Θάλασσα” 2014-2020
Tο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) αποτελεί το πλαίσιο για τις συγχρηματοδοτήσεις στον τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και είναι τμήμα της αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ)
Το ΕΤΘΑ αποτελείται από τέσσερεις (4) βασικούς πυλώνες, οι οποίοι έχουν στόχο
α) τη βιώσιμη αλιεία
β) τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
γ) την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών
δ) θέματα που αφορούν τη θαλάσσια πολιτική
Μέσω του ΕΤΘΑ, η Κύπρος υλοποιεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020 (www.moa.gov.cy/thalassa)
Συνολικός προϋπολογισμός: €52.721.604
Συμμετοχή του ΕΤΘΑ 75,33% και της Κυπριακής Δημοκρατίας 24,67%
Έγκριση προγράμματος από ΕΕ στις 02 Ιουλίου 2015
Την ευθύνη της διαχείρισης και υλοποίησης του προγράμματος έχει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ως Ενδιάμεσος Φορέας και η ΓΔ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης ως Διαχειριστική Αρχή
Υλοποίηση μέσα από τις 6 Προτεραιότητες της ΕΕ
Famagusta.News